Iskorak u obrazovnom sistemu: Digitalni udžbenici od 1. oktobra dostupni za sve prvake

0

 

Dopuna štampanih izdanja digitalnim udžbenicima, koji će od 1. oktobra biti dostupni svim prvacima, doprinijeće principu očiglednosti u nastavi, omogućiti da učenici određenu problematiku usvoje kroz neposredan uvid i time steknu trajnije i kvalitenije znanje, a upotreba ovih formi kroz obrazovni sistem značiće i kontrolisano, ciljano i svrsishodno digitalno opismenjavanje svih budućih generacija – ocjenjuje koordinator za obuku i učitelj Saša Bakrač.

Iz Ministarstva prosvjete ranije je najavljeno da je projekat Uci.me, koji se odnosi na uvođenje digitalnih udžbenika, jedna od njihovih najznačajnijih inicijativa.

Digitalni udžbenici, inicijalno urađeni za prve razrede se mogu naći na platformi www.uci.me, u onlajn i u oflajn režimu, a u toku školske godine biće dostupni u svih 500 učionica prvog razreda u skoro 300 škola.

Bakrač pojašnjava da digitalni udžbenici nijesu zamjena za tradicionalne, štampane, već samo njihova dopuna, koja će obogatiti nastavni proces i otvoriti prostor da učenici kroz neposredan uvid stiču znanja.

Digitalni udžbenik, ističe on, nije, kako se pogrešno katkad misli, standardni udžbenik postavljen na onlajn platformu, već ,,simulacije svega što se pokušava objasniti, interaktivni zadaci sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentaci, animirani filmovi, virtuelne panorame, igre… pravi novi svijet znanja“.

“To podrazumijeva da onaj dio koji je multimedijalan može da doprinese principu očiglednosti u nastavi, jer učenici informacije koje im se prezentuju moraju doživljavati iz više različitih izvora. Nije dovoljno samo demonstrirati ili samo pričati, ti udžbenici su obogaćeni sa nekih 450 multimedijalnih sadržaja, preko 200 kvizova, panoramskih fotografija… Kombinovanje štampanih udžbenika sa digitalnim u samom procesu nastave omogućava da probleme koje učenici budu izučavali doživljavaju sa više aspekata što će doprinijeti da znanje koje stiču bude trajnije i kvalitetnije”, smatra Bakrač.

Novina koju ovo nastavno sredstvo uvodi, prema njegovim riječima, jeste i opcija da se svaki riješeni zadatak, problem ili postavka automatski i vrednuje, “što roditeljima i učiteljima neposredno omogućava da prate napredak učenika, pojedinačno, ili za učitelje na nivou cjeline, odnosno odjeljenja“.

“Svako rješavanje zadataka u digitalnim udžbenicima se adekvatno i vrjednuje. Na taj način i roditelji i nastavnici mogu tačno da vide gdje učenici zapinju, što su im dobre strane, za što su talentovani… Nastavnik na ovaj način može da vidi kako odjeljenje napreduje kao cjelina i time potrebama đaka uspostavi tempo rada. Ako vidi da u nekoj oblasti učenici sporije napreduju imaće jasan podatak o tome i moći će da se prilagodi tim uslovimima i da se sa učenicima vrati na gradivo koje se u tom trenutku čini teže. Na ovaj način učenici neće ostati uskraćeni za kvalitetno objašnjenje ili znanje kada je određena oblast u pitanju”, objašnjava on.

Upotrebu digitalnih udžbenika u samom nastavnom procesu koordinisaće i dozirati, ističe Bakrač, u zavisnosti od situacije i teme sam nastavnik.

“Udžbenici će se koristiti u zavisnosti od teme i procjene učitelja, njegovog osjećaja koliko su učenici raspoloženi tog dana za koji vid rada. Svakako, faktor uslovljavanja biće i drugi parametri – priroda materije koja se obrađuje, postignuće učenika na prethodnom času i slično. Na primjer, moji učenici kada su vidjeli pametnu tablu, doživljavali su je kao džinovski telefon, bili su oduševljeni, postala im je bliska, to su doživjeli kao integralni dio časa i nijesu mogli drugačije da zamisle čas, bilo im je očiglednije, preciznije”, navodi Bakrač.

On ocjenjuje da je uvođenje digitalnih udžbenika u tradicionalni sistem obrazovanja “ispravan iskorak i znači temelje dalje gradnje digitalno pismenog društva“.

“Cilj digitalnih udžbenika nije da djecu dodatno vežemo za ekrane, jer znamo i svjesni smo koliki problem predstavlja prekomjerno korišćenje i uticaj digitalnih tehnologija. Roditelji zato ne bi trebalo da budu zabrinuti, naprotiv, mi ćemo na ovaj način učenicima da otvorimo novu perspektivu, da budu svjesni da tehnologije mogu da koriste da uče. To treba posmatrati kao sredstvo komunikacije koje možemo da iskoristimo da pravu informaciju dobijemo u pravo vrijeme i da na taj način usavršavamo i nadograđujemo sebe”, navodi Bakrač.

Poručuje da je digitalizacija budućnost obrazovanja.

“Estonija je, onog momenta kada je svoje đake počela da okreće ka digitalizaciji i digitalnoj pismenosti lansirala sebe u sam vrh obrazovnih sistema”, navodi on.

Digitalni udžbenici urađeni su u saradnji sa Nacional geografikom i uz podršku kompanije Mtel.

Digitalni udžbenici mogu se naći na platformi www.uci.me, a biće dostupni u onlajn i u oflajn režimu, kako đaci ne bi zavisili od toga da li imaju pristup internetu.

Prvaci i njihovi učitelji dobiće besplatno licence za pristup cijelom gradivu.

“Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred moći će da preuzmu besplatne licence, koje će dobiti nakon što se registruju na platformu www.uci.me”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Pojašnjavaju da su udžbenici koji su digitalizovani zapravo udžbenici Zavoda za udžbenike, “isti oni koji se koriste u redovnoj nastavi, sa nekim dodatnim sadržajima, ali nijesu zamjena, već dopuna“.

“Ovim projektom, stvara se novi svijet učenja, koji nije zamjena za knjigu, već njegova dostojna dopuna. I ovim projektom, pod logom i standardima Nacional geografika i najpoznatijih svjetskih izdavačkih kuća, Crna Gora, bez ikakvog pretjerivanja, u obrazovanju najzad počinje da hvata korak sa svijetom, a taj korak povešće našu djecu tamo gdje treba: u zdravu i uspješnu budućnost”, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].