Institut i UNICEF pozvali roditelje da vakcinišu djecu

0

 

Institut za javno zdravlje Crne Gore i UNICEF pozvali su roditelje da se postaraju da njihova djeca prime rutinske vakcine uz poštovanje mjera uvedenih zbog epidemije COVID-19 poput održavanja fizičke distance, čestog pranja ruku i vođenja računa o higijeni.

„Zaštita od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom osnovno je pravo svakog djeteta i naša je dužnost da omogućimo ostvarivanje tog prava svakom dječaku i djevojčici u Crnoj Gori. UNICEF poziva na vakcinaciju sve djece u skladu sa propisanim kalendarom kako bi izbjegli nove krize sa zaraznim bolestima koje se zahvaljujući vakcinama mogu spriječiti“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Kako su kazali, globalna pandemija COVID-19 podsjetnik je na to kako brzo može doći do epidemije kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice.

“Hitna potreba za vakcinom protiv COVID-19 ukazuje na presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije. Dok naučnici širom svijeta rade na razvoju vakcine protiv novog koronavirusa i dok su zdravstveni sistemi suočeni s ogromnim pritiskom usljed odgovora na COVID-19, nacionalni programi rutinske imunizacije su važniji
nego ikada”, poručuju iz Instituta.

Epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kaže da epidemija COVID-19 otkriva kako svijet izgleda kada nemamo vakcinu protiv zarazne bolesti.

“Vakcine za COVID-19 još uvijek nema, ali posjedujemo efikasne i bezbjedne vakcine za druge ozbiljne i veoma zarazne bolesti, poput malih boginja. Dok preduzimamo odgovarajuće mjere da spriječimo širenje COVID-19, moramo uložiti dodatne napore da osiguramo da sva djeca budu vakcinisana prema propisanom kalendaru vakcinacije“, poručuje on.

Radi tačnog informisanja na ovu temu, svim građanima se preporučuje da koriste pouzdane izvore informacija poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].