Gospodo vladajući: Imaju li građani Crne Gore razloga za strah?

21

 

Ništa novo neću reći kada pomenem popove kao ideologe rata, predvodnike trijebljenja svake različitosti u ime i za račun vjere, blagosiljanje ratnih zločina i kreatore molitvenika za krvnike, posticatelje zla, manipulatore i istinske antihriste. To govorim uvažavajajući neumitne istorijske činjenice, podatke koji pričaju o nepočinstvima zbog kojih se civilizacija stidi i crveni iskrena vjera, zgasla dobrijem dijelom u zagrljaju crnih mantija. One su, dugo već, simbol političke a ne duhovne snage predvodnika svještenstva Srpske pravoslavne crkve, a posebno njenog dijela u Crnoj Gori, ili poruka koja se šalje ciljnoj grupi, precizno odabranoj, da bude spremna u datom trenutku da se stavi bezrezervno u odbranu navodno ugroženog vaskolikog srpstva i njegovih svetinja. Tom porukom se svjesno uznemiravaju i plaše građani od kojih se, pod plaštom mogućih građanskih pa i ratnih sukoba, zašto ne, traži da se suzdrže od bilo kakve reakcije i poslušno slijede popovsku ideologiju koja će ih, na koncu svega, nahraniti, kao znak plemeniti i volje dobre, svetom zlatnom kašičicom, jednom za svakoga, koja je, bar se tako vjerovalo, otporna i na koronavirus. A laž u otpornost vjere pravoslavne koja se nalazi u svetim simbolima SPC i koja štiti vjernike i svještenstvo svakoga zla, na žalost, životima su platila i crkveni velikodostojnici koji se nijesu pridržavali mjera koje je propisivala medicinska struka i nauka.

Nakon labavljenja preporuka i odluka koje je i Srpska crkva u Crnoj Gori poštovala u najvećem dijelu, njen je vrh razumio da je došlo vrijeme da ožive politička okupljanja i da se nastavi pokušaj rušenja vlasti ulicom, po istom scenariju kao i prije koronavirusa. Jer, jasno je da je to cilj i Srpske pravoslavne crkve, posebno onog dijela koji djeluje u Crnoj Gori, ali i prosrpskih političkih partija, decenijama neuspješnih u svom naumu da se dokopaju vlasni na ovaj, ili na onaj način. Zato je njihova retorika žestoka a prijetnja s ciljem da uplaši, učini pasivnim građane a vlast da se sama skloni dok je još vrijeme. Poziv sa skupštinske govornice Milana Kneževića, jednog od  lidera DF-a  mitropolitu Srpske crkve u CG Amfilohiju Radoviću da organizuje litije 12. maja u Nikšiću, je ustvari više poruka vlastima da se ne miješa mnogo u ono što oni i crkva rade, kako se ne bi desilo nešto strašno. Zna Knežević da su i on i SPC to radili bezbroj puta do sada i da se vlast uistinu nije mnogo miješala u svoj posao, bar kad je ova tema u pitanju. Ali, svemo dođe kraj, pa i pasivnom odnosu dijela pravosudnog sistema u odnosu na ponašanje ove vjerske organizacije i ovih političkih partija koje bez zazora udaraju u temelje crnogorske države, kad god to mogu.

Zato i poruka vlastima Andrije Mandića, lidera DF-a, opet sa skupštinske govornice, koja ovom političkom krilu srpskog nacionalizma služi za direktan obračun sa državom, da će  Nova srpska demokratija proslaviti svoju slavu Svetog Vasilija Ostroškog kao i svake godine. A to znači da njih ne interesuju mjere NKT, niti zabrana okupljanja, a još manje preporuke Instituta za javno zdravlje kojih se svi moramo pridržavati.

Mandić je, valjda na krilima otvorene podrške patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja njegovom činodejstvovanju i pozivu na nastavak litija i, kako je kazao “odbranu srpskih svetinja u Crnoj Gori”, dobio dodatnu hrabrost i zaprijetio gromoglasno.

Vlast je čula, nadamo se i razumjela poruku. Od nje se očekuje da građanima javno saopšti imaju li razloga za strah? Jer, ako je Irinej doslovice kazao “U ovim teškim danima, suočeni sa širenjem opakog virusa, molimo se Vaskrslom Gospodu za zdravlje i spasenje svih ljudi. Ovaj drugi virus koji odavno potresa Crnu Goru ništa nije manje opasan i poguban od virusa Korona. On prijeti da u potpunosti duhovno razori Svetosavsku i Njegoševu Crnu Goru. Ali, Bogu hvala, desilo se čudo. Svetosavski srpski narod masovno se podigao da brani Pravoslavlje i Svetosavlje”, što je to do poziv na otvorenu pobunu protiv države, najdirektnije miješanje u njen državno-pravni status i željom da se legitimna vlast ulicom smijeni. Taj otpor na koji poziva Irinej čak i bez dodatnog prevoda i drugačijeg čitanja je poziv na sukob, najdirektniji mogući. To je, po političkom duhovniku iz Srbije, jedini način da se zadrži sve ono što je oteto 1918. godine Crnoj Gori i njenom narodu. To je ostatak državne imovine koji je Amfilohije rasprodavao i namjeravao da to čini i dalje, bez ikakvih biznis barijera, kao biznis duhovnik i bizniš političar.

Zaboravio je Irinej da je Srbija izgubila sve što su joj popovi branili. Ostala je i bez Kosova, na čijoj teritoriji su najveće srpske svetinje u koje ne smiju ni Irinej ni Amfilohije nogom kročiti bez dozvole kosovskih vlasti. A u Crnoj Gori mogu da ruše, zidaju, doziđuju, otimaju, razaraju istorijsku duhovnu i kulturnu nit crnogorskog naroda i otvoreno saopštavaju da ne priznaju Crnu Goru kao državu. Lider SPC u Crnoj Gori prepoznat je po ratnim pokličima, monstruoznim uvredama, klevetama i prijetnjama Crnogorcima.

Pa što još treba da učine, gospodo iz vlasti?
Možda mogu?

Zato nam otvoreno kažite imamo li razloga za strah?

S.Mandić

21 KOMENTARI

  • Lažeš Petre kao i Marko jer takonmorate jadnici!
   Reci đe u snimku tačno !
   Snimak je svima dostpupan pa ako laže koza ne laže rog.
   Sve vrijeme urednik persira Apecoviću.

   • Petar ne laže, vec ti !
    Nisi ni slusao snimak, a lajes .
    Evo je cak i tacno navedeno u kojem minutu i sekundu snimka se to izgovara. Ocigledno da ne znas sta je koza a sta rog i bilo sto u zivotu.

 1. Gospodine Mandiću,Vama i Vašoj ekipi želim svaku sreću.
  Predanim radom u svakom trenutku ste sa svojim slušaocima.
  Vi zaista radite za građane i za ovaj grad.
  Svaka tema na ovom radiju je aktuelna.
  Ne osvrćite se na ove zlurade i loše komentare.
  Oni dolaze od zlih.

 2. DemNkrata ne umije ništa drugo nego da se ostrvi na Skalu,da lažinja na kila i da završava zadatke koje mu daju.
  Bravo Skala.Istinom i samo istinom.

  • …TI BI BIO ČOEK-OD RIJEČI-DA SE PRIJE TAKVOGA BLEJANJA-DA SI SMIO-“JUNAC ČINO”…TI BI SE PRSTAVIO-A NE POD TUĐIM IMENOM BLEJAO..-LAJAO KA SKOTNA BIZA!!! DRAŽNI “Primorac”…..!!!! IMA VAS-IMA VAS IMA-U DOVOLNIM KOLIČINAMA NESOJA-OD NESOJA-OD KOJIH SE PITA NE PRAVI-BRE KAŽU – SRBI JANCI…?!

   • A ko te šiša Jole?
    Što se ozivaš, a čačkaš popolo?
    Śedi i bistri biž i abc paštu, nije Tarana za Tebe !

    • ..Više imaš sreće no pameti-pa te čekaju olakšice od petka 15.svibnja-ukidaju ti se mjere “VETO”-ispaša u Kaštio od 11 ura uveče do 5 ura ujutro..A ponekad vama paćeničkim ispašenicima-ide “na ruku”..”više sreće no pameti”..čeka te trava meka…iz bivšije “apartmana-tvojih predaka” -đe je Dušan Markov-žirio ti bilošku-obitelj…Samo polako-nemoj “odma navaliti-na mekotu”-da ti ne naškodi..štumiku?!

     • Jeste, malo si od Dušana Markova suvoga mesa pojeo, dokle ti je “kuverte” djelio po kućama. I njega si koristio dokle se moglo, a sada mu ni “mrtvome” mira ne daš.
      Sram te bilo “ološu” stari.

     • Gospon Moj gade OD GADOVA-što te zabolje? Eli onaj !APARTMAN”krmedar tvoj i Perov počinak-u Kaštio-đe je Dušan Markov vas žirio?..I drugo kuvjerte Jole Drinjak nije dijelio..nego njegova kurska mob služba-rezervni sastav-na ratnom rasporedu-kao u svaku drugu-ratnu jedinicuni- sposobni za vojunu službu-za razliku od tebe bez rasporda! Jer ti znaš zbog koje “bolesti”-si bio nesposoban za vojnu službu?! ! Treće Jole Drinjak nije nikad radio kod Sudije za prekšaje-da bi u dielio Dušan Markov kuvijjerte! Vi jednpstavno bez laži ne možet da živite-potrešeni porijeklom vašim-“zavijenika u lencuo-mulac iz portuna Kotorsoga nahodišta…Boli li boli-ka onaj kojem ste izjavili sućut prije 15 dana-pa danas se od vaših miljenika-vjeroučitelja i vašeg lajanja-ne može ostat u miru! Taman ka 1989 goidne kad ste oburdavali u i za ikorist potomaka četnika i crkve ove iste sa kojom ste blejali po Kotorakim pjacama i pjacetama-braneći “ugroženo srbpstvo”?! Koliko me pamćenje služi..ni vaši preci-ni vi-samnom i mojima nismo nikad u nijedom periodu bili zajdno-na prvim borbenim liinijama “odbrane vašega srpstva i kosova! To vas boli-pa zato počesto ZABLEJITE-ZALAJATE ka intakane kučke..! Delijo iz lencuna-mulin kotoskije portuna-odojčad LAVANDERA..bez imena šemenika-potomaka ćesarovih kopiladi…!!!Zato življeli i neka vam bude “ostatku na nazdravlje-življela vam srbija”…koja vam “traje vekovima”-i brani vam da se potpišete punim imenom i prezimenom”bezimenog iz lenuzna -iz portuna-mulaca-kotorskog nahodišta! Činimi se,da je neko skoro napisao o vama-iz lencuina… istoriju trajanja vas i vaših autora-na ovaj portal…?!

     • Jole oli je ovi mulac iz lencuna od ćesarovih konjušara?
      Jeli to od one Zagaračanke Đuke Bepove ?
      Bilo je šijašet lavandera, koja je?
      Je li ova mencovana?
      Ima li ih još?
      Znamo za one škaljarske, senza
      pobegulja za colonele?
      Poznate su i “dalmatinske”
      šupjače, a teke oni fetusi na
      Prčanju u gosparskim palačama!
      Verone, Gjurović i dr. , znaš li čija su to nahodoščad bila i ima li potomaka ?
      Ti si kod talijana bio zaveden kao
      figlio della lupo u ćitadama župe
      don Nika, kojeg štuješ?

 3. Sve je tacno.
  Litijasi treba da se bore na sudu sa dokazima o imovini a ne blokirajuci ulice CG, rizikujuci zdravlje svih gradjana CG.
  Drzavni organi selektivno primjenjuju pravdu, gdje su u zatvoru osobe koje zakasne doci na vrijeme doma ili ne drze distancu od 2 m na javnim prostorima, dok svestenstvu SPC se sve zivo tolerise. To je u pravu S.M.
  Ali kada gosta emisije predsjednika opstine Kotor ( Skalin Parapet ) naziva ” brate ” to je takodjer velika greska.
  Ta omaska urednika, nije nista novo, privrzenost DPSu je samo dokazana, iako je bila pod krinkama godinama u nazad.
  Ne moze jedan urednik pozivati predsjednika opstine da idu zajedno u obilazak gradjanske imovine (zatvorenog bazena). To treba sâm da uradi i procjeni objektivno koliko su tacni navodi trenutno odgovornih i obavjesti gradjane realno o stvarnom stanju.
  Objektivnost, nepristrasnost i profesionalnost medija treba da bude aksiom i osnovni postulat. Ali nama je loš, zato i nazadujemo u izvjestajima o ljudskim slobodama a demokratija nazaduje.

  Zasto Skala ne pise o tome kako napreduju radovi grebanja slojeva asfalta na pazarni dan Subote ujutro kada se u duzem periodu dizala nevjerovatna prasina na markatu? Veoma nedolicno ponasanje izvodjaca radova i odgovornih gradskih službi da teska prasina pada po svjezoj ribi, sirevima, maslinama, verduri itd.

  Zasto Skala ne pise o izvodjacu radova Carinvest, ciji je vlasnik nezakonito uzurpirao stotine hiljada kvadrata opstinske (narodne) zemlje u Krimovici a zauzvrat mu ista dodjeljuje posao u Kotoru?

  Zasto Skala ne pise o izboru/tajmingu asfaltiranja novog sloja asfalta? Pa zar nije logicno da se novim asfaltom presvuku nakon zavrsetka radova na pothodniku, a ovako novi asfalt biti izlozen opterecenju/djelovanju teske mehanizacije, gusjenickih dizalica, teskih kamiona itd itd..

  Zasto Skala Radio ne pise da su vatrogascima smanjene plate?

  Zasto, zasto, zasto….?

  Ukratko, odgovor je zato sto je ovo rezimski medij. A to nije medij kakav je potreban drzavi, da napreduje cjelokupno drustvo CG, vec samo pogoduje partijama koje nas guse i sputavaju u razvoju.

  • Marko N.
   Pustli sam ti ovaj komentar koji je prepun laži samo da vidiš sam koliko je nama u Skali važno što se služiš neistinama i klevećeš. Nijesi jedini.
   Što ova pitanja ne postaviš lokalnom javnom servisu koji dobija 190.000 eura od građana? Pa zato što treba da ocrniš nekoga ko radi i što pripadaš korona društvu. Jer, samo je istina važna, ali očigledno ne i tebi i tvojim pajtosima.
   1. Zašto lažeš da je je voditelj emisije zvao predsjednika opštine “brate”. Imaš snimak pa prvo provjeri. Ali je lakše slagat.
   2. Očigledno ne razumiješ poziv za odlazak na bazen. Tamo sa predsjednikom da bi se na lice mjesta konstatovalo stanje i dobili svi odgovori. Jer će predsjednik obezbijeti odgovore izvođača i investitora a mi ćemo moći da pratimo realizaciju javno i da konstatujemo što je urađeno od obećanog.
   3. Dinamika izvođenja radova je stvar ugovornog odnosa između itvođača i investitora. Tačno je da nije izabran najbolji termin, ali je najvažnije da je dionica presvučena novim asfaltnim slojem. Jasno je da nekima, u koje očigledno spadaš, ništa što se radi ne valja. Zato je potrebno optuživati. Nijesi se oglašavao protekle dvije godine prethodne vlasti jer je po tebi vjerovatno sve funkcionisalo. A svježa riba se ne smije prodavati na otvorenom da po njoj pada prašina. Toliko treba da znaš.
   4. O Careviću treba govore oni koji su zaduženi za praćenje rada firmi. Skala je pisala koliko je to moguće bilo i koliko kapaciteta ima da prati sva dešavanja. Pitaj tvoj mediji zašto oni nijesu a plaćeni su za t.
   5.Nijesu vatrogascima smanjene plate nego ukinuti prekovremeni sati. O tome smo govorili ali ti je, po običaju, promaklo.
   6. Kazaći ti da je laž da je Skala režimski radio, ali jeste svim svojim bićem za državu Crnu Goru i da se nikad ne vrati onakva garnitura koja je uništavala drevni Kotor po svakom pitanju.
   Sad nastavi da se služiš lažima do mile volje. Nijesmo odgovorili zbog tebe nego zbog naših slušalaca i čitalaca portala.

   • DemNkrata ne umije ništa drugo nego da se ostrvi na Skalu,da lažinja na kila i da završava zadatke koje mu daju.
    Bravo Skala.Istinom i samo istinom.

   • Slavko Mandic

    Postovani uredniče, pretpostavit cu da vam je promaklo tako i ostalim slusaocima koji odmah nekulturno napadaju a da nisu prethodno provjerili. Zaista, tokom gostovanja predsjednika opstine Kotor u emisije Skalin Parapet na snimku u 46 minutu i 16oj sekundi obratili ste mu se sa ” brate “. Molim poslusajte ponovo ono sto ste licno izgovorili.
    Ljudski se i izvinuti za napad da lazem, klevetam i dr.

    Ako neko skrene paznju na pogresne postupke, ne valja vam je deklarisati kao “persona non grata” samo zato sto ne misli jednako kao i VI licno. Doduse, slazem se u potpunosti sa vama da je experiment Demokrata, DF, SNP, SDP, URA koje su cinjele vlast u Kotoru bio neprincipjelan i ravan katastrofi izuzev sto su se zdusno borili protiv nastavka gradnje u Kostajnici koji je isti DPS lokalni i drzavni odobrio nastavak iste.

    Naravno da podrzavam sve radove u korist gradjana i grada, ali ne podrzavam dizanje ogromne prasine po markatu na pazarni dan i za to treba da imate hrabrosti da objavite bez obzira ko je na vlasti u Kotoru, a ne da kritikujete mene radi toga.

    Podrzavam da se promovise drzavnost CG uz uvazavanje svih nacionalnosti i religija na radiju ali da to ne bude po mjeri jedne politicke obojenosti i pristrasnosti.

    Ponavljam, mediji treba da budu nepristrasni i objektivni. Jedino tako, mi gradjani, mozemo imati jasnu sliku onstanju u gradu, drzavi…

    Dakle necu se spustati u komunikaciji na “niske” grane (kako to mnogima na Skali priliči) a vas pozivam da objavite ovaj komentar, ne radi mene, vec radi gradjana.

    • Marko N. Upravo radi građana
     Sad vidimo da govoriš neistitu, najvjerovatnije zato što ne znaš što je poštapalica koju svi imamo u rječniku i nekad je neko upotrijebi. Ona je leksičko-stilske greška koja nastaja upotrebom riječi ili fraza koje su u govoru nepotrebne i opterećuju tekst. Njih čine riječi koje imaju značenje, ali se ono izgubilo u korist upotrebe, tako da poštapalice ustvari ne predstavljaju ništa drugo do skup glasova lišen značenja, koji služi kao pauza u govoru, što ostavlja nekoliko sekundi za razmišljanje. To je tumačenje, odnosno istina u svoj tvojoj želji da predstaviš voditelja u ružnom svijetlo kako se obraća predsjedniku sa brate.
     I dalje smatram da si bio zlonamjeran, a ako nijesi, onda napiši da o ovome ne znaš ništa.

  • Marko N
   Što znači Marko ništa
   Ili Marko Niko
   1.lažeš
   2.lažeš
   3.lažeš
   4.lažeš
   5.lažeš
   6.lažeš
   7.8,9.10 itd Lažeš i zato si NIKO I NIŠTA

 4. …DRAGI SLAVKO MANDIĆU-JA ZNAM DA NIJESI DOKTOR MEDIŽINE…ALI POUZDANO ZNAM -DA ZNAŠ -DA UMRLI NEMAJU ČEMU DA SE NADAJU-BOG ĆE O NJIMA DA SE BRINE..? AKO JE VJEROVATI RISTU RADOVIĆU-I OSTALIMA (NE)RADOVIĆIMA…?! NITI IM MOŽEŠ-MOŽEMO POSTAVLTI PITANJA(ZABORA) KOJE SU SA SOBOM PONIJELI U GROB-DOM VJEČNI ..”DARUJ NJEMU GOSPODINE”…UZ SAUČEŠĆE Moj gada..I SABRAĆE MU..OD PLANINA PA DO MORA-OD ULCINJA DO NOVOGA!?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].