IJZ: Rekordno visoke stope kumulativnih incidencija po opštinama, pooštravaju se mjere

0

Građanima Podgorice i Cetinja od ponedjeljka 9. novembra biće zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 sata do pet sati ujutru, objavio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

To znači da ove dvije opštine prelaze u grupu 4, što osim zabrane ugostiteljskih objekata i rada škola, znači i zabranu izlaska iz kuće poslije 22 sata.

Ove mjere već važe na Žabljaku. Do ublažavanja neće doći ni u jednoj opštini.

Takva odluka uslijedila je nakon što su Podgorica i Cetinje, usljed rasta broja zaraženih, prešli u grupu 4, u kojoj je broj zaraženih iznad 1.200 na 100.000 stanovnika.

“Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22 do pet ujutru, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno”, navode iz IJZ.

Istovremeno, za Podgoricu i Cetinju važi zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ, zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Do POOŠTRAVANJA mjera dolazi i u sljedećim opštinama:

U grupu 2 prelaze:

 • Rožaje
 • Danilovgrad
 • Kolašin
 • Tivat
 • Pljevlja
 • Bijelo Polje
 • Kotor
 • Nikšić
 • Andrijevica
 • Berane

 U grupu 3 prelaze:

 • Budva
 • Mojkovac
 • Ulcinj

 U Grupu 4 prelaze:

 • Podgorica
 • Cetinje

Ovo su, kako kažu iz IJZ, rekordno visoke stope kumulativnih incidencija po opštinama koje uz ekstremno visoku transmisiju virusa u lokalnim zajednicama prijeti preopterećenjem zdravstvenog sistema, koje se može isključivo spriječiti striktnim poštovanjem mjera od strane građana, privrednih subjekata i institucija, te adekvatnim radom nadležnih državnih i lokalnih kontrolnih službi.

Iz Instituta su podsjetili koje mjere važe za sve četiri grupe.

GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:

Nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja.

GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela;
Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.
Zabranjuju se aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonoma“) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima. (dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja od 06. 11. 2020.)
Zabranjuje se rad u dječjim igraonicama. (dopuna Naredbe Ministarstva zdravlja od 06. 11. 2020.)

GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno; Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ; Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].