I pored pojačane kontrole, more pjeni, skuteri divljaju

4
skuteri u nasem zalivu divljaju

Gojko Ljesar

Gojko Ljesar

Ovih prvih ljetnih dana je pojačan morski promet, više je plovila u Bokokotorskom zalivu, kako velikih kruzera i jahti, tako i manjih barki a kupališnom sezonom i povećan broj glisera i skutera.

Ova brza plovila najčešće predstavljaju opasnost za kupače jer se njihovi vlasnici i vozači ne pridržavaju zakona o udaljenosti plovila od obale i ograđenog morskog puta za te svrhe.

Vratolomije i egzibicije glisera i skutera da se vide moćni momci, njihov status i neustrašivost, već su prisutne u Bokokotorskom zalivu pored kupališta i ponti, tik uz glave kupača.

Iz kotorske Lučke kapetanije Gojko Ljesar je za Skala radio saopštio da će sa onim kapacitetom koji imaju, a imaju samo jedan kontrolni čamac, nastojati da budu maksimalno prisutni, da preventivno djeluju i upozoravaju  i kontrolišu morski saobraćaj.

Ljesar je podsjetio da  ukoliko nije su uređena kupališta i ponte sa plutajućim bovama koje označavaju kupališnu zonu, gliseri i skuteri moraju se kretati 200 metara od obale, a jahte i brodovi 300 metara.

Na ove zakonske obaveze u Lučkoj kapetaniji posebno insistiraju prilikom polaganja za vožnju skutera i glisera, kazao je Ljesar.

Plivačima je dozvoljeno da isplivaju do 100 metara, a za male brodice, barke, pasare po zakonu razdaljina je 150 metara od obale.

Ukoliko je plivalište ograđeno, plovila moraju biti udaljena od ograđene zone najmanje 50 metara.

Međutim, u zalivu je najčešće druga slika, jer mladi posebno, kaže Ljesar, ukoliko se ne približe obali da ga svi vide nije ništa uradio.

Kazne za prekršaje su dosta visoke i kreću se i do hiljadu eura, postupci idu na sud posebno ako je u pitanju krivično djelo.

4 KOMENTARI

  1. Kolega Gojko,treba da se izboriš da se zabrani vožnja skuterima i gliserima u Kotorskom zalivu, makar do Jadranske straže.Ako je zakonski zabranjena vožnja zalivom Boke preko 12 milja na sat- ko njima dozvoljava da plove i daje dozvole za to?
    Kod prekršaja se oduzima dozvola i prekršilac se šalje na sud!Vi tačno znate o kome se radi i ko ima skutere i glisere.Biće da je tu u pitanju nešto drugo.Oni koji divljaju na cestama-oni to rade i na moru. Dok nekog ne ubiju. Poslije smrti nema kajanja…

  2. Ima jedan kuriozni svaki se put primakne na 20 metara od obale barkom da vidi ko se kupa na plazu.A toboz veliki kapetan(znam jer mi je komsija)……dok ga jedan dan ne fistim bubuljom po badanju!!!! a onda nek se svi pitaju jesam li ja bacio kamen 150 metara ili se on primako “malo blize” obali.
    Skuteri i brzi gliseri posebna prica,a vec je sve toliko puta receno no angazovati se malo vise u kapetaniji pa klepat po usima skuterase i gliserase jer se tacno zna i ko su i sto su no im niko ne smije p…..

    • Zna se ko vozi skutere i glisere i ko divlja dje mu mjesta nije. Sjetimo se na Ljutu kada je djevojci okinuta noga … Trebamo se borit protivu tih divljana. Pjani, drogirani i isfrustrirani da se prikažu , sebe i njihove propelere.. Turio bi im sva ta vozila u prkno pa neka se vozu do mile volje doma.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].