Pristiže pomoć Crnoj Gori iz Mađarske, Rumunije i SAD

0

 

Ministar vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Peter Sijarto boraviće u utorak 12. maja u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Tokom posjete ministar Sijarto uručiće ministru vanjskih poslova Srđanu Darmanoviću paket medicinske pomoći i opreme od 50.000 hiruških maski i 2.500 zaštitnih odijela, kao podršku Mađarske Vladi Crne Gore u borbi protiv COVID-19″, saopšteno je iz Ministarstva.

*

Predstavnici Generalnog inspektorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije danas su realizovali donaciju medicinske opreme u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić je zahvalio Rumuniji što je realizovala ovu pomoć i, na taj način, pokazala da baštini evropske vrijednosti i njeguje prijateljske odnose sa Crnom Gorom.

“Današanja donacija predstavlja izraz evropske solidarnosti i jedinstva u borbi protiv koronavirusa i daje dodatni smisao i kvalitet naporima Vlade Crne Gore u borbi protiv ove globalne pošasti“, istakao je Mulić.

Prema njegovim riječima, ova donacija, takođe, pokazuje koliko je značajno biti član Mehanizma EU za civilnu zaštitu, putem kojeg je Crna Gora i u prethodnom periodu dobijala, ali i upućivala pomoć.

Medicinska oprema nabavljena je u okviru posebnog –rescEU instrumenta Mehanizma za civilnu zaštitu EU, a Rumunija je obezbijedila nabavku, distribuciju i koordinaciju ove pomoći.

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađi kazao je da je ova pomoć još jedan primjer solidarnosti država članica Evropske unije sa državama Zapadnog Balkana, kao i potvrda izuzetno dobrih odnosa vlada Rumunije i Crne Gore.

Izrazio je očekivanje da će donirana oprema doprinijeti očuvanju zdravlja građana Crne Gore.

*

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju Crnu Goru u borbi protiv COVID-a 19.

Crna Gora je dobila dva seta koja sadrže materijal za 4.000 testova.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].