Hrapović očekuje ukidanje mjera u drugoj polovini maja

0
Kenan Hrapović

Odgovor Crne Gore, njenih građana, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su van granica, u vrijeme borbe protiv virusa korona vrijedan je istinskog divljenja, istakao je u intervjuu za Dnevne novine ministar zdravlja Kenan Hrapović. Takođe, nadležni su znali da Crna Gora ima odgovorne i vrijedne profesionalce u sistemu zdravstva, pa je u prethodnom periodu uloženo mnogo u nabavku savremene medicinske opreme, rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora, kao i edukaciju medicinskog kadra.

DN: Crna Gora je najduže odolijevala novom korona virusu u Evropi. Nadležni su pratili situaciju u svijetu, naročito u susjednoj Italiji, a prvi slučaj kod nas je registrovan 17. marta. Šta je sve država uradila da se pripremi za ono što je bilo neizbježno?


HRAPOVIĆ:
 Od trenutka kada su iz Kine stigle prve informacije o ‘nepoznatom virusu’ i kada su tamošnje zdravstvene vlasti podigle stepen pozornosti, crnogorski zdravstveni sistem odmah je započeo pripremu za odgovor na bolest koja bi mogla da dođe i do nas. Iako je tada sve izgledalo prilično ‘daleko, epidemiološke službe u Crnoj Gori, na čelu sa Institutom za javno zdravlje, preduzele su sveobuhvatne, prije svega, stručne analize, a onda i pripremu preventivnih mjera za koje smo smatrali da mogu biti pouzdan odgovor. Danas je jasno da smo zauzeli pravovremen i pravi stav.

DN: Uvedene su, u prvi mah, činilo se stroge privremene preventivne mjere u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa. Vrijeme, ali i rast broja inficiranih, te pojava više klastera, pokazali su da su nam potrebne još strože mjere. Jeste li zadovoljni postignutim do sada?

HRAPOVIĆ: Odgovor crnogorskog zdravstvenog sistema i države u cjelini bio je dobar. To je većinsko mišljenje građana Crne Gore, a to pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja ovih dana. Mi smo prve preporuke i preventivne mjere uveli i prije importacije virusa.

Podaci sa graničnih prelaza, koji govore o tome da smo u periodu od kraja januara do sredine marta imali više od milion ulazaka i izlazaka iz zemlje, jasno govore o velikoj frekvenciji putnika, i isto tako ogromnom naporu koji su iznijele službe zdravstveno sanitarne inspekcije i granične policije prilikom sprovođenja preventivnih mjera. Moram priznati da nije bilo lako i jednostavno uvoditi mjere u situaciji kada nemate registrovane slučajeve. Iako smo stalno govorili da je samo pitanje trenutka kada će prvi slučaj biti potvrđen i stepen tog rizika podizali od niskog preko umjerenog do visokog, u javnosti se osjećala nada da će nas možda virus ‘zaobići’ jer smo bili posljednja evropska zemlja koja je imala prvi importovani slučaj virusa korona.

Struka je tada, kao i danas neumoljiva kada govori o ovom izazovu, a svi donosioci odluka njima na usluzi. Jedan nam je zajednički cilj, zaštita zdravlja i života naših građana.

Bio bih neskroman kada bih rekao da nisam zadovoljan postignutim, naprotiv. Isto tako bio bih neodgovoran kada bih rekao da smo završili posao i da možemo odahnuti. Angažovanost svakog od nas u ovim trenucima i narednim danima može biti ključ uspjeha.

DN: Kakva je trenutna situacija kada je riječ o broju inficiranih, oporavljenih i umrlih od Covid-19 i koliko je osoba pod nadzorom? Koliko je osoba do sada testirano na novi korona virus u Crnoj Gori?

HRAPOVIĆ: Od kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja od virusa korona u Crnoj Gori 17. marta, testirane su 3.272 osobe, inficirano je 272, na bolničkom liječenju je 41 pacijent, a tri osobe su nažalost izgubile bitku sa ovom bolešću. Pod nadzorom epidemioloških službi je 7.605 osoba.

DN: Kada je riječ o oboljelim pik smo imali 3. aprila kada je otkriveno 37 pozitivnih slučajeva za 24 sata. Od tada svakodnevno bilježimo pad broja oboljelih. Da li se bliži kraj epidemije?

HRAPOVIĆ: O tome je još rano govoriti. Da možemo biti optimisti, samo ukoliko se budemo svi do jednog pridržavali uputa struke, nema sumnje da smo na dobrom putu. Svjedoci smo i ponovne importacije virusa u Kini, kao i njegove pojave kod već izliječenih pacijenata. Svijet još uči, i ovaj virus i dalje je velika nepoznanica svjetskoj stručnoj javnosti. Ne smijemo biti neodgovorni i dozvoliti zabludama da nas dovedu do pogrešnih zaključaka i odgovora. Sada je svaki korak važan. Na čelu naše borbe je struka i mi moramo čuti šta nam oni govore. Kada oni daju zeleno svijetlo za kraj, onda ćemo znati da je to i zaista kraj epidemije.

DN: Pojedine države, poput Austrije, Danske, Češke, su najavile postepeno ukidanje privremenih mjera, i to od druge polovine aprila postepeno, a od maja potpuno ukidanje privremenih mjera. Čak je i italijanski premijer najavio ublažavanje mjera početkom maja. Kakve su Vaše procjene kada je o Crnoj Gori riječ?

HRAPOVIĆ: Vjerujem da bi drugu polovinu maja mogli dočekati sa postepenim ukidanjem nekih mjera. Opet kažem, to šta ćemo raditi u drugoj polovini maja zavisi od našeg ponašanja juče, danas, sjutra i svih narednih dana. Iako najveći dio crnogorskih građana poštuje mjere i preporuke Ministarstva zdravlja, na čemu sam im posebno zahvalan, postoji jedan dio koji odbija da prihvati da je rizično ponašanje u ovim danima nešto što nas sve skupa dovodi u veliku opasnost.

Svakodnevno smo u prilici da gledamo kakav danak takvih ponašanja imamo u mnogim evropskim zemljama, mnogo bogatijim, sa značajno razvijenijim zdravstvenim sistemima i značajno većim ulaganjima u sve djelatnosti. Naš motiv postignuća mora biti visok. Ako se sada uzdržimo od svih izazova koje nam, prije svega, lijepo vrijeme donosi ovih dana, onda ćemo biti u prilici da ljeto koristimo onako kako treba. Ako sada budemo neozbiljni, naše šanse da budemo kraće u ovom vakuumu, mogu biti neizvjesne.

DN: Početak borbe protiv korona virusa kod nas, ali i u drugim državama, obilježila je nestašica medicinske opreme. Opremu sada imamo, apoteke su snabdjevene, stigao je i zavidan broj respiratora. Veliki broj opreme stigao je i putem donacija. Jeste li očekivali ovakav odziv donatora? Šta to pokazuje?

HRAPOVIĆ: Iako nepoželjna i teška, ova situacija je pokazala jednu pravu i veliku Crnu Goru. Ovo je najbolja Crna Gora koju pamtim. Nije manjkalo na ovim prostorima najrazličitijih nevolja i izazova. Uvijek smo imali odgovor vrijedan pohvale. Odgovor Crne Gore, njenih građana, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su van granica, u vrijeme borbe protiv virusa korona vrij edan j e istinskog divlj enja. Pomoć i donacije svakako su dobrodošle i biće korištene na pravi način i u prave svrhe. Odnos onih koji su smatrali da treba da pomognu, neprocjenjiva je vrijednost ovog društva.

SLIJEDI NABAVKA JOŠ 100 RESPIRATORA

DN: Nedavno ste saopštili da stiže još respiratora. O kojoj se brojci radi i odakle stižu?

HRAPOVIĆ: Trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 149 respiratora. Očekujemo da će tri stići za nekoliko dana. Sa UNDP-om je dogovorena nabavka još 100, a prvih 40 respiratora iz ovog ugovora stići će do kraja mjeseca.

DN: Šta je sve pokazala pandemija korona virusa, kada se radi o resoru na čijem ste čelu?

HRAPOVIĆ: Znali smo da imamo odgovorne i vrijedne profesionalce u sistemu zdravstva. Znali smo koliko su ličnih odricanja doživjeli da bi sistem bio održiv i da bi napredovao. Zna se i da su to ljudi koji u ovom društvu moraju zavređivati mnogo više brige cjelokupne zajednice kojoj pripadaju i o kojoj oni vode računa. Iako je država u prethodnom periodu uložila značajna sredstva u nabavku savremene medicinske opreme, rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora, kao i edukaciju medicinskog kadra kroz raspisivanje velikog broja specijalizacija i subspecijalizacija, naša zdravstvena politika u narednom periodu mora biti više i agilnije naslonjena na ove ljude i na uslove u kojima rade.

Sada kada nam je struka pružila sve i bila jedini izlaz iz situacije u kojoj se cijeli svijet nalazi, mi moramo biti riješeni da zdravstvenu struku podržimo i više i izdašnije u vremenima koja dolaze. Vlada jeste imala sluha za zahtjeve zdravstvenih radnika i kroz povećanj e zarada pokazala da cijeni ovaj poziv. Od sada moramo biti svjesni da je snaga jedne države i njeno razvijeno zdravstvo i stalna bri ga o onima koji sistem zdravstva čine održivim i neprikosnovenim.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].