Hitno riješiti ključne probleme roditelja

0
Kristina Mihailović

Udruženje Roditelji uputilo je dopis predsjednicima države, Skupštine, Vlade, NKT-a, te ministrima prosvjete i zdravlja u kojima tražie hitno riješavanje, kako su istakli, ključnih problema roditelja u Crnoj Gori.

Nadležne su pozvali da učine sve kako bi roditelji čija djeca prate online nastavu u opštinama u kojima važe posebne mjere uvedene zbog korone, imali pravo na plaćeno odsustvo.

“Molimo vas da bude donijeta posebna mjera koja će to pravo da omogući i da ne dozvolite da se, kao u prethodnom periodu (avgust-septembar), prebacuje odgovornost i ignorišu ovi životni problem koji tište ogroman broj roditelja u Crnoj Gori”, navodi se u dopisu koji potpisuje izvršna direktorica Udruženja Kristina Mihailović.

Apeluje na nadležne da jasno i precizno bude napisana mjera da roditelji djece do 12 godina koja ne pohađaju nastavu u školama, imaju pravo na plaćeno odsustvo i da država obezbijeđuje subvencije za njihove zarade.

“Razumijemo da je kompletna ekonomija u problemu, ali će biti u još većem, jer će roditelji ostajati bez posla, a ovakvo ponašanje institucija se nastavi”, upozorila je Mihailović.

Zahtijeva da roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, koji imaju osnovce i srednjoškolce, bude omogućeno plaćeno odsustvo u toku trajanja online nastave, jer nije bitno koliko godina imaju, već je važno samo to da ne mogu da prate samostalno online nastavu.

Ona je predložila da se uradi sve što je moguće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, da u školama, koje budu održavale nastavu u učionicama, bude obezbijeđen produženi boravak za djecu najmanje prvi razred, i da on bude u trajanju do 16 časova, kako bi roditelji mogli da rade i obavljaju svoje poslovne obaveze.

“S tim u vezi predlažemo da se obezbijedi dodatna radna snaga”, kazala je ona.

U obraćanju predsjednicima države, parlamenta, vlade Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću, Dušku Markoviću, te predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću, i ministrima prosvjete i zdravlja Damiru Šehoviću i Kenanu Hrapoviću, Mihailović navodi da ima potrebu da im skrene pažnju na probleme roditelja u Crnoj Gori koji, kako kaže, iz dana u dan postaju sve kompleksniji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].