Haotično stanje u prosvjeti u doba pandemije

0
Slobodan Savović

Predsjednik podgoričkog Sidnikata prosvjete Slobodan Savović ocijenio je alarmantnim i haotičnim stanje u obrazovnom sistemu u doba pandemije, jer 15 dana od početka školske godine nije definisano mnogo stvari.

Za TVCG Savović je govorio o uslovima za rad nastavnog osoblja, i tom prilikom, između ostalog, istakao da još uvijek nije definisano kako će biti plaćen prekovremeni rad prosvjetnog kadra.

Prema njihovim analizama, kako je rekao, pojedine kolege u osnovim školama radiće i do 30 odsto preko norme.

“To se isto odnosi za pojedine kolege u srednjim školama. Mi u ovom trenutku ne znamo kako će to njima biti nadoknađeno”, rekao je Savović.

Pojašnjava i zašto stanje u obrazovnom sistemu u ovom momentu smatra “haotičnim”.

“Ovaj kombinovani model se pokazao kao vrlo težak model, koji u praksi je teško primjenjiv i za učenike i za roditelje. Nastava na daljinu iziskuje povećane izdatke za roditelje, jer imate situaciju da u jednoj porodici imate dva učenika. Ti učenici svakodnevno treba da prate tu online nastavu, a treba istovremeno da su na konsultacijama, to jest nastava u školi koja se izvodi svake druge ili treće nedjelje”, rekao je Savović.

Kazao je da su sa Ministarstvom prosvjete pokušali da ostvare kontakt polovinom jula. Međutim, kako je rekao, generalni zaključak je da od desetak njihovih predloga nijedan nije prihvaćen.

Savović je najavio još jedan krug razgovora između Sidinakata i Ministarstva prosvjete. Predložiće jedno ocjenjivanje po polugodištu, da se izbjegnu kasifikacioni periodi, a daće i model prekovremenog plaćanja.

“Septembar je bio neopravdano propušten, jer se nijesmo spremili za početak školske godine, a oktobar, novembar, pa i decembar biće iskoriđćeni za u hodu popravljanje i definisanje mnogobrojnih problema u učionicama”, rekao je Savović.

Nastavni kadar nedovoljno obučen

Smatra da nastavnici nijesu dovoljno edukovani, te da nijesu prošli sve neophodne obuke.

“Ovo je konzervativni sistem i mora da ima organizacionu cjelinu koja će doći ne toliko od Ministarstva, koliko od specijalizovanih institucija, poput Zavoda za školstvo i Centra za srednje i stručno obrazovanje. Šta smo mi dobili? Evo kroz jedan primjer. Imate situaciju da planove nemamo pripremljene za pitanje korone, oni su ostali iz vremena redovne situacije”, kaže Savović.

Savović kaže da im se javlja veliki broj roditelja koji su u stanju socijalne potrebe, a koji internet plaćaju tzv. pripejd sistemom, što ne garantuje kvalitetan internet tokom mjeseca.

Veljko Botica

Član Izvršnog odbora Unije direktora škola Crne Gore i direktor Srednje pomorske škole u Kotoru Veljko Botica smatra da se svi skupa nijesu bavili u datom trenutku organizacijom nove školske godine, zbog čega se sada nalazimo u problemu.

Botica smatra i da su godišnji odmori morali biti preskočeni, kako bi se sva energija usmjerila na organizaciju ove školske godine.

“Naši nastavnici nemaju tehničke uslove za izvođenje nastave, škole imaju staru opremu. Mnogo je bilo opreme. Osjeća se praznina i jaz između krovnih institucija i samih škola”, rekao je Botica.

RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].