Građani da poštuju pravo na privatnost oboljelih od koronavirusa

0

 

U momentu kada je koronavirus zvanično potvrđen u Crnoj Gori, svjedočimo raznim informacijama, često neprovjerenim i nepotpunim, koje se distribuiraju putem raznih grupa na društvenim mrežama.

“Ukoliko vas je neko kome je potvrđen korona virus obavijestio o tome jer ste bili u kontaktu, trudite se da te informacije komunicirate sa nadležnim institucijama putem telefona 020 412 858. Ukoliko dobijete instrukcije od zdravstvenih institucija da obavijestite osobe sa kojima ste bili u kontaktu, učinite to na način koji prije svega garantuje zaštitu ličnih podataka i privatnost oboljelom pacijentu”, savjetuju iz CAZAS-a.

Podsjećaju da se svakom pacijentu garantuju prava propisana Zakonom o pravima pacijenata, te s time u vezi svaki pacijent ima pravo na privatnost i povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenata.

“Ukoliko dijelite fotografije osoba koje su inficirane na društvenim mrežama i širite informacije o nečijem zdravstvenom stanju, direktno kršite nečije pravo na privatnost i prava pacijenata. Za isto možete snositi pravne posljedice”, upozoravaju u CAZAS-u.

Imajući u vidu da zdravstveni sistem aktivno radi na kontroli epidemije, u CAZAS-u vjeruju da će se poštovanjem protokola i metodologije djelovanja u ovim situacijama doći do svih koji su bili u riziku i u skladu sa tim reagovati.

“Budite među onima koji pružaju podršku i ponašaju se zdravstveno odgovorno tako što ćete pružiti podršku i razumijevanje onima koji su trenutno najranjiviji – osobe pogođene korona virusom, njihovi prijatelji, porodice i partneri/ke”, poručuju u CAZAS-u.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].