Građani Crne Gore i dalje ne mogu u Evropsku uniju

0

 

Na današnjem sastanku u Briselu ambasadori zemalja članica Evropske unije odlučili su, razmatrajući privremene restrikcije uvedene na putovanja, da nema promjena u odnosu na dosadašnju listu, što znači da Crna Gora ostane na listi zemalja čiji građani ne mogu putovati u EU.

Diplomatski izvori Njemačke, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, potvrdili su Tanjugu da ambasadori zemlja članica ni na današnjem sastankui u Briselu nijesu revidirali listu onih zemlja kojima je na osnovu epidemiološke situacije dozvoljen ulazak na teritoriju EU.

Lista od 11 zemlja nije mijenjana od avgusta, a u Briselu napominju da je to zbog nestabilne epidemiološke situacije kako na Zapadnom Balkanu, tako i EU, ali i svijetu.

Kao traženi kriterijum prilikom otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana koja bi trebalo da bude ista ili bolja sa prosjekom EU.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Crna Gora se 1. jula našla na listi zemalja za koje je data preporuka za slobodno putovanje preko granica EU, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije skinuta već srednom jula.

Prema posljednim podacima, trenutno zaraženih na 100.000 stanovnika u Crnoj Gori je 541.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].