Evropska unija obezbjeđuje do 60 miliona eura kreditnih sredstava za Crnu Goru

0

Evropska komisija je potpisala sa Crnom Gorom Memorandum o razumijevanju i obezbijedila prvu tranšu izuzetno povoljnih kreditnih sredstava u vrijednosti od 30 miliona eura, namijenjenih za ograničavanje ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa, saopšteno je iz EU info Centra.

“Riječ je o samo dijelu podrške koja će biti dostupna Crnoj Gori, u sklopu Programa makroekonomske finansijske pomoći, vrijednog do 60 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Ovaj vid podrške, kako su kazali, nadopunjuje prethodno odobrena bespovratna sredstva u iznosu 53 miliona eura, koje je Evropska unija bezbijedila za nabavku hitne medicinske opreme i pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, kompanijama, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima u Crnoj Gori koji su najviše ugroženi krizom izazvanom korona virusom.

“Otpuštanje druge, posljednje, tranše povoljne kredine podrške, do ukupnog iznosa od 60 miliona eura, zavisiće od ostvarenja uslova navedenih u Memorandumu o razumijevanju, poput jačanja javnih finansija, borbe protiv korupcije, snaženja finansijske stabilnosti, unaprjeđenja poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite. Program pomoći će biti obezbijeđen za period od 12 mjeseci”, dodaje se u saopštenju.

Program makrofinansijske podrške Crnoj Gori dio je paketa vrijednog tri milijarde eura, kojeg je Evropska komisija predložila za deset zemalja iz procesa proširenja i iz susjedstva Evropske unije, kako bi im pomogla da ograniče ekonomske posljedice pandemije korona virusa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].