Eraković: Epidemiološka situacija ozbiljna

4
dr Eraković

Posljednje dvije godine u radu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) bile su više nego uspješne.

 

Postignuti su ciljevi da se Klinički centar pozicionira kao regionalni centar, da se uvedu nove metode i procedure, osvježi kadar, zaposle doktori.

U tu zdravstvenu ustanovu za dvije godine investirano je između 15 i 20 miliona eura, a za projekte koji će biti realizovani u narednom periodu opredijeljeno je 30 miliona eura.

Najveće priznanje zaposlenima i menadžmentu je povjerenje građana. To je u intervjuu za PR Centar kazao direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju, Eraković je kazao da je, od početka epidemije, trenutno najviše hopistalizovanih pacijenata.

„To govori da je situacija najozbiljnija. Međutim, Klinički centar Crne Gore i cjelokupni zdravstveni sistem u ovom tenutku može sasvim uspješno da odgovori na sve probleme i izazove koje ovakva epidemiološka situacija nosi sa sobom. Više puta smo uputili apel građanima da nije potrebno da testiramo kolike su krajnje mogućnosti KCCG-a i zdravstvenog sistema, nego da odgovornim ponašanjem pokažu da mogu uspješno i nama da pomognu u rješavanju ovoga velikog problema“, kazao je Eraković.

Pandemija koronavirusa pokazala je, kako je rekao, „da smo bili u pravu kada smo tvrdili da Klinički centar može da odgovori na velike izazove“.

„Pored priznanja koja dobijamo od zaposlenih Kliničkog centra, najveće priznanje je upavo percepcija javnosti. Istraživanje Ipsosa je pokazalo da preko 76 odsto građana vjeruje u ono što radi Klinički centar i podržava naše aktivnosti i rad. Naša je obaveza da se to sačuva i da dalji rad KCCG-a bude na tom nivou“, istakao je Eraković.

Osvrućući se na protekli period, kazao je da su posljednje dvije godine u radu Kliničkog centra bile više nego uspješne.

„Osnovni ciljevi Kliničkog centra bili su da se pozicionira kao regionalni centar, da se uvedu nove metode, procedure, da osvježimo kadar, zaposlimo doktore. Mislim da smo u svemu tome uspjeli. Preko 90 novih doktora smo zaposlili u Kliničkom centru, raspisali smo preko 50 specijalizacija, preko 10 subspecijalizacija. Krenuli smo u jedan potpuno novi način edukacije, usavršavanja zaposlenih u KCCG-u. Naši strateški partneri u tom pravcu su postali Univerzitetski klinički centar Ljubljana, AKH bolnica u Beču“, naveo je Eraković.

Doktori su sa edukacija, kako je dodao, donijeli nove metode liječenja, terapijske protokole i nova znanja.

„Zahvaljujući tome, veliki broj novih metoda je uslovio, da naši pacijenti ovdje ostvaruju prava koja su ranije morali da ostvaruju izvan Crne Gore“, kazao je Eraković.

U posljednje dvije godine, kako je rekao, u Klinički centar je investirano preko 12 miliona eura opreme.

„U pitanju je nesebična i sjajna podrška države i Vlade Crne Gore, koja je kroz investicioni paket prepoznala značaj Kliničkog centra, tako da smo u mnogim segmentima napravili iskorake kakvi na postoje ni u jednom kliničkom centru u ovom dijelu Evrope“, rekao je Eraković.

Podsjetio je da su nabavljena dva najsavremenija linearna akceleratora, da je u Kliničkom centru pacijentima dostupna najsavremenija magnetna rezonanca.

„Imamo gama kamera, angio sale, novu opremu za hirurgiju, za minimalno invazivnu hirurgiju. Opremili smo intenzivnu njegu i krenuli u rekonstrukciju operacionog bloka Dječje bolnice. U Dječjoj bolnici smo nabavili novi skener, magnet, ultrazvučne aparate. Nema nijednog segmenta u Kliničkom centru, gdje nismo napravili iskorak“, rekao je Eraković.

Prošireni su kapaciteti Interne klinike što, kako je pojasnio, u epidemiji koronavirusa pokazuje maksimalnu opravdanost.

„Krećemo u automatizaciju naše Laboratorije. Na Očnoj klinici smo napravili iskorake u stručnom smislu, pa smo počeli sa operacijama zadnjeg segmenta oka. U hirurgiji su napravljeni sjajni iskoraci. Na Ginekologiji imamo potpuno novo akušerstvo. Urologija nam je opremljena sa novom endoskopskom salom, uskoro i sa najsavremenijom opremom za razbijanje kamena u mokraćnim putevima“, kazao je Eraković.

Najavio je da se u narednih mjesec otvara najsavremenija intenzivna njega Klinike za neurologiju.

„Država je obezbijedila novac i projekte za izgradnju nove Klinike za infektivne i kožne bolesti, Klinike za mentalno zdravlje i Klinike za hematologiju. Najveći projekat za koji su stvoreni svi preduslovi počevši od finansijskih i prostornih jeste izgradnja novog Urgentnog centra, koji je vrijedan 15,5 miliona eura“, kazao je Eraković.

Kada se sve sublimira, u proteklom dvogodišnjem periodu, kako je istakao, ukupno je u Klinički centar investirano između 15 i 20 miliona eura.

„Najveće investicije su bile investicije u znanje i u novu organizaciju rada Kliničkog centra. Ono što smo obezbijedili za naredni dvogodišnji period jesu investicije od preko 30 miliona eura. Zaista možemo biti ponosni na sve što smo uradili“, kazao je Eraković.

Vodilo se, kako je rekao, računa i o zaradama zaposlenih.

„Analizirali smo i vidjeli da su u proteklom periodu zarade zaposlenih porasle za 26 odso, što je takođe veoma važno. Potrudili smo se da obezbijedimo dodatna sredstva za sve zaposlene KCCG-a da bi njihov materijalni status bio bolji i mislim da smo u tom segmentu napravili najveći iskorak u proteklih 10-ak godina. Sve su ovo rezultati koji svima nama služe na ponos“, rekao je Eraković.

Zahvalio se svim zaposlenima u Kliničkom Centru, za kako je opisao, ogroman rad, trud i povjerenje „i mislim da smo zajedničkim radom postigli rezultate koji treba da služe za ponos svima nama, građanima i državi“.

PR Centar

4 KOMENTARI

 1. …O Z B I LJ N A-PREOZBILJNA..OSOBITO POSLIJE VAŠEGA PADA SA TRONOŠCA-(CRNA GORA I SER BIJA SA KOSOVA..TO JE JEDNA FAMILIJA?)-STOLOVAČA VLASTI..3O. KOLO VOZA.2O2O GODINE…

  #DISTANCARUKEMASKA…

  • Koji si Ti tupson jordanizovani, iz popruga, tj. jesi li upalija kotao od ferate biro-liza-toru prčanjski ?
   Komovača, brlja i maginjača ti u šufit
   fiskaju, a nema Te na “teren”, za trpezu,
   sa ljudima?
   Kloparaš kuśo…..

   • …KOJI JE JAĆI OD BOLA -TVOJEGA…VAŠEGA KAD STE KUPILI SAMI SEBE(MERDU) OD PREVLAKE DO RIJEKE DUBROVAČKE I USPUT UBILI 119 NEVINIH DUBROVČANA NA SVETOGA NIKOLU-1991 NA STRADUN I KRUŽ-“BRANEĆI SER BPSTVO I KOSOVO-PAŠČADI INTAKANA U K A D E N A M A”- KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA I NJEGVOG _..”ČETVROPREGA 4M”omira MILOŠEVIĆA I Mila MAROVIĆA-U SVETOVOM RATU ZA MIR-(SVE DO NEGOŠEVE UICE U BIOGRAD)…-NA KONAVLE I DUBROVNIK-PAŠČADI INTAKANA!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].