Eraković: Dva pacijenta životno ugrožena; Lazović: Deset novozaraženih zdravstvenih radnika

0
press: Lazović – Eraković

Direktor KC Jevto Eraković kaže da je ukupno hospitalizovanih 20 pacijenata, 14 na Infektivnoj klinici i 6 na Intentivnoj. Dva pacijenta su na respiratoru i životno su ugroženi. Jedan pacijent je u teškom stanju u srednjim životnim godinama.

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović je naveo da je u Baru hospitalizovanih 11, nijedan nije intubiran. U Beranama tri, a u Nikšiću dva.

Lazović je istakao da je 10 novooboljelih zdravstvenih radnika, i to šest ljekara i četiri medicinske sestre.

Klinički centar na raspolaganju za hitne pacijente

Eraković je odgovarajuči na pitanje CdM-a, kazao da KC ni u jednom trenutku ne smije da zaboravi bilo kojeg pacijenta.

“Napravili smo reorganizaciju, Klinički centar je dotupan za sve hitne pacijente. Imamo grupu doktora koje smo organizovali. Pozivam naše pacijente, da se jave, tu smo da odmah reagujemo”, istakao je Eraković.

Važno je da, kako kaže, naš zdravstveni sitem funkcioniše na zdravoj osnovi i mimo pacijenata koji su pozitivni na COVID 19.

Direktor Kliničkog centra kaže da niko nijednom pacijentu ne može garantovati da će neki pacijent imati lakšu ili težu sliku bolesti.

“Imamo puno mladih pacijenata. Mladi ljudi pogođeni sa teškim kliničkim slikama. Maksimalan oprez za svo stanovništvo”, istakao je on.

Svi pacijenti na Infektivnoj klinici su stabilno.

“Uskoro očekujemo da prvi pacijenti izađu uskoro”, naglasio je on.

Maske i rukavice uskoro u apotekama

Prve maske i rukavice za građane očekuje se da će uskoro biti dostupne i da će ih građani moći kupiti u apotekama.

“Razmislićemo da jedan dio zaštitne opreme distribuiramo u apoteke ako veledrogerije ne uspiju da to organizuju”, jasan je on.

Eraković kaže da sve mjere prema zdravstvenim radnicima su u skladu sa svim svjetskim preporukama.

“U našem sistemu ne nedostaje ništa od opreme. Pravilno rukovanje opremom dovodi do sigurne zaštite zdravstvenih radnika”, rekao je on.

Porodilište na klinici Kodra

Lazović je kazao se svi porođaji trenutno obavljaju u privatnoj bolnici “Kodra” u Podgorici. Porodilje se specijalnim vozilom, uz pratnju policije transportuju do ustanove.

Bolnica u Bemax areni je u završnoj fazi.

“Biće za dan dva sprema privremena bolnica u Bemax areni za prihvat pacijenata. I ostale četiri privremene bolnice biće spremne, a da se nadamo da nam neće trebati”, istakao je Lazović.

Samo edukovani da dostavljaju hranu

Eraković je kazao da moramo uvesti red u segmentu dostave hrane.

“Država je pokazala odgovonost da samo oni koji su edukovani mogu da dostavljaju hranu. Ostalo je neodgovornost”, istakao je Eraković.

M.D.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].