Eraković: Dani koji slijede su najteži, moramo biti odgovorni i disciplinovani; Četiri novozaražena

0
press: Eraković – Lazović

Danas je testiran 51 pacijent. Četiri su pozitivna na COVID 19, saopštio je danas direktor Klinikog centra Jevto Eraković na konferenciji za medije.

Eraković je kazao kako su, da bismo uspješno izašli na kraj sa epidemoijom, ključna tri faktora.

Prvi su mjere koje donose Vlada i NKT.

Drugi je spremnost zdravstvenog sistema, a pokazalo se da on jeste spreman.

Treći je odnos građana prema ovoj situaciji.

“Imamo dobre uslove, mjere su dobre, ali da bismo zajednički pobijedili potrebna je velika odgovornost i disciplina. Veliki broj građana se pridržava ovih mjera. Ipak, moramo da utičemo na one koji se ne pridržavaju. Dani koji slijede su najteži u borbi sa koronavirusom. Ako ne pokažemo najveću disciplinu, nećemo imati rezultate kakve očekujemo”, poručio je Eraković.

U Kliničkom centru se liječi 14 pacijenata sa COVID 19.

“4 pacijenta su u Intenzivnoij jedinici. To su kompleknsi pacijenti, tri su stabilno. Jedan je na respiratoru i životno je ugrožen”, poručio je Eraković.

Nije ovo policijski čas

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović je poručio da je disciplina ključna.

“NKT donijelo mjeru juče jer su građani koristili lijepo vrijeme izašli da šetaju. To nije policijski čas ni strogoća, već prevenvija da pomognemo svima. Ali, ako vi ne budete disciplinovani, naša pomoć će biti slaba. 2130 ljekara je u zdravstvenom sistemu na koje možemo da računamo. 3323 medicinske sestre. Bez njih ljekari ne mogu raditi svoj posao. Sistem utegnut, na kojem bi nam pozavidjele evropske zemlje. Ova bolest je tako opaka da su naše mogućnosti limitirane”, jasan je on.

Lazović kaže da se terapija prilagođava na dnevnom nivou i zavisno kojoj grupi pacijent pripada.

Ne fali zdravstvenih radnika

Zdravstvenom sistemu ne fali ljudstva u ovom trenutku.

“Kadrovski smo opremljeni. Imamo dovoljno zdravstvenih radnika da zaštitimo naše građane”, istakao je Lazović.

Eraković je kazao da svi treba da znaju da u sistemu imamo vipe nego doovljno respiratora. Spremamo se za scenarija, i postavili smo visoke uslove, da i ako bude jako rapirena epidemija, da odgovorimo sa brojem respiratora. Mislim da je već odgovoreno u smislu potrebe ili nepotrebe za respiratorima kada govorimo o onima iz Srbije.

Lazović kaže da je jedan broj zdravstvenih radnika u izolaciji, ali nas za sada to ne zabrinjava.

“Plan je da idemo sa resursima državim i privatnom bolnicom Kodra. Onda redom ako bude zatrebalo. Ako bude potrebno angažovaćemo i zdravstvene radnike koji su u penziji. Zatvoreno je nekoliko domova zdravlja u gradu”, rekao je on.

Lazović kaže da su u izolaciji 82 zaposlena u Bolnici u Baru.

“Dva ljekara iz te bolnice i jedna sestra su pozitvni na COVID-19. Zatvoreno je odjeljenje pedijatrije, hirurgije, operacioni blok, akušersko odjeljenje… Sterilisan i detinfekovan je prostor. Poslali smo tamo ljekare tamo kako bi sve funkcionisalo kako treba”, istakao je on.

“Osim Doma zdravlja u Tološima, otvorili smo Dom zdravlja Zlatica da se tamo pregledaju pacijenti koji sumnjaju da imaju COVID19.

Trenutno dobra epidemiološka slika

Eraković napominje da možemo biti zadovoljni epidemiološkom slikom u ovom trenutku.

“Situacija je za sada dobra. Ukoliko i dalje nastavimo sa poptovanjem mjera koje su preporučene, da će situacija ići istim ovim putem. Biće mnogo više i težih slučajeva, neželjenih rezultata, ali u mnogo manjoj mjeri ako se budemo pridržavali mjera. Slijedi nam težak period. Niko ne može rećći koliko će biti oboljelih, teško oboljelih i na respiratorima. Naš primarni zadatak je da se bavimo mjerama. Idemo u dobrom pravcu i moramo tako da nastavimo. Ako budemo još rigorozniji u poštovaju mjera, rezulat neće izostati”, kaže on.

“Svi zdravstveni radnici koji su pod nadzorom su dobrog zdravstvenog stanja i nijesu pozitivni na COVID-19”, kazao je Eraković.

Pozvali sve specijalizante

Lazović je kazao da vode brigu o pacijentima sa karcinomom.

“Gdje je procjena da je pacijent hitan, nećemo odlagati. Za one sa onkološpkom terapijom, to je dobro organizovano. U Tuzima u posebnoj prostoriji pacijenti primaju terapiju”, naveo je Lazović.

Napomenuo je da su vodili računa o tankovima za kiseonik i agregatima.

Eraković dodaje da su pozvali sve specijlaizante KC.

“Nemamo mogućnosti da se odreknemo usluge bilo kog ljekara u zdravstvenom sistemu. 79 specijalizanata se vratio u KC. Pod nadzorom su. Za zdravstvene radnike smo napravili protokole testiranja po ubranom procesu da bi se moglo znati da li spremni da se vrate u zdravstveni sistem ili ne”, jasan je bio Eraković.

M.D.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].