Eloksir na pjenu od mora u Perastu

33
Eloksir oko đardina

Na poziv slušalaca iz Perasta da se na pjenu od mora, na prelijepoj kamenoj palati Lučić-Kolović-Matikola postavlja ispred đardina eloksirana bravarija za budući restoran, što je suprotno Zakonu o kulturnim dobrima, pozvali smo prije nekoliko dana direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Ružicu Ivanović.

Kako nijesmo uspjeli telefonom da dođemo do nje, uputili smo joj e-mail 18. juna 2013. godine sljedeće sadržine:

Poštovana gospođo Ivanović,

najljubaznije Vas molimo da za Skala radio kažete da li je Uprava za zaštitu kulturnih dobala izdala dozvolu investitoru u Perastu da u prvom redu kamenih kuća postavi u prizemlju eloksiranu bravariju za tendu na budućoj konobi? Fotografiju Vam dostavljamo u attachmentu.

Kako nam nije cilj da pišemo tekst bez Vašeg objašnjenja, molimo Vas da nam što prije odgovorite u cilju sveobuhvatnog i istinitog obavještavanja javnosti.

Odgovor do dana današnjeg nijesmo dobili.

U saznanju smo da je Uprava izdala dozvolu ali ne za ovo što je postavljeno i to je, sobzirom da ima mogućnost inpekcijskog nadzora i reagovanja, ne amnestira od odgovornosti da se na ovakav način rani jedinstveni barokni Perast.

Moguće da je to razlog što nijesmo dobili odgovor, ali je sasvim sigurno da ovako drastično kršenje Zakona od onih koji treba da ga sprovode više ne smije da bude dozvoljeno. To podrazumijeva i hitno uklanjanje eloksirane bravarije i vraćanje u prvobitno stanje.

Svjedoci smo takođe da se, pored domaćeg stanovništva koje je naučilo da ćuti, glasnije javljaju gosti i pitaju o čemu se radi? Nije im jasno što se sve dozvoljava pa zbog toga od nas traže da reagujemo. To činimo u nadi da će neko od onih koji su zaduženi za ovaj posao pročitati tekst i konačno shvatiti da je došlo vrijeme da više ne mogu predstavljati samo dobro plaćene figure koje crpe isključivo benefite neprikosnovene pozicije vlasti. Mora se raditi ali i odgovarati za greške koje čine a koje svi mi ispaštamo.

Palata Lučić-Kolović-Matikola nalazi se uz samu obalu, u zapadnom dijelu Perasta. Palata je vjerovatno nastala u drugoj polovini XVIII vijeka o čemu svjedoči natpis na glavnoj fasadi sa godinom 1779. i imenima vlasnika Nikola Kolović – Matikola i sinovi iz kazade Studeni. Palata je minijaturna, skladnih proporcija sa malim ograđenim dvorištem prema moru. Specifična je jer ima proširenu vidionicu na sve četiri strane.

Nautilus

Direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Ružici Ivanović postavili smo još jedno pitanje sa željom i nadom da će nam pojasniti restauratiorske radove na mletačkom lavu na gradskom bedemo blizu glavnih gradskih vrata.

Pitanje je glasilo: Da li ste investitoru dali saglasnost da angažuje izvođača radova bez obzira što po zakonu investitor mora da dobije saglasnost vlasnika objekta i što mletački lav nije imao ni skicu ni fotografiju tako da se ne zna ni kako je izgledao i nasumice je restauriran.

Takođe nas interesuje da li ste preporučili Polimski muzej iz Berana da, umjesto kotorskog Zavoda, odnosno Područnog odjeljenja u Kotoru obavi pomenuti posao?

Ni na to pitanje nijesmo dobili odgovor.

Našu redakciju je prije nekoliko dana posjetio Pavo Peruđini ispred Zajednice Italijana Crne Gore Kotor i kazao nam da mu je Polimski muzej u Beranama preporučilo upravo lice iz tada Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore Kotor. Kazao je da će zbog ove hajke prekinuti sve aktivnosti koje Zajednica Italijana sprovodi u kotorskoj opštini, i da će kazati ko mu je preporučio Polimski muzej kad za to dođe vrijeme. Takođe je rekao  da je angažovao domaćeg vajara Gorana Moškova, što valjda dovoljno govori o njegovom nastojanju da angažuje domaće snage.

Skala radio se isključivo zalaže za sprovođenje zakonitosti. Peruđini nije uradio ništa u skladu sa Zakonom. Nije ni Uprava koja je morala da reaguje.

Što se tiče mladog vajara, našeg sugrađanina  Moškova, Skala ga u svemu podržava jer se radi o mladom stvaraocu kojim se ponosimo. Moškov je bio i gost našeg radija.

Naša podrška njemu je apsolutna, samo nam se čini da je Peruđini pokušao da se posluži njegovim imenom i djelom kako bi zataškao svoju rabotu. To neće i ne može proći.

i lav se čudi

33 KOMENTARI

 1. A đeste na ovu temu veliki arhitekte. čuvari Kotora, zaljubljenici u svoj grad, zatim dnevni kritizeri itd? Nešto ništa A?

 2. kakva tradicija? koje bokeljske obicaje?.kakva zastita spomenika i kulture? …prvo se islo u pljacku-pa u korupciju,mito, prevare nad najblizima…sve se prodalo sto se moglo,…ruse se na kamenim kucama stare prozore sa resetkama,kameni okviri se u tumbaju u more i sagrade se druga ulazna vrat 50 cm.od starih vrata kuce,….mozda je to nova moda?…jedna za ulaz u kucu a druga za izlas,jedino je ivestor trebao ta druga ulazna vrata malo sire napravit,….jeli kak bude uskoro izletio iz kuce..nece moci sa svoje dvije kese da prodje…jos kad postavis pitanje sto to radite?koga ste pitali? imate li dozvolu za probijanje drugih ulaznih vrata i unistavanja stare kamene fasade/prozora? jeli to vasa kuca da radite tolko cuda? dobi te ljepi odgovor…..PA SVI LAZU I KRADU:::PA ZASTO NEMOZEMO I MI…(gospe moja…mislim da perastu nema spasa…ono malo sto je jos ostalo isto ce otici vragu,najbolje dici sidro i neka perast ostane u mislima…ima puno ljepih mjesta na jadranu plavom gje se postuje zakon,kultura,obicaji..a najvaznije da se osjecas-dobro dosao,dje cijene postene obicne ljude i dje svi zajeno mozemo dijelit ljubav prema svom mistu,moru,kamenu,draci i prirodi!

 3. Kako su svi brizni ovako iza laznih imena….rekao bi neko ludi svi za Perastom!!!!Smetaju im 4 stuba od eloksira koji se mogu skloniti,a ne smeta im ponta Cvjetanovica koja je prosirena ihahaha,ne smata im ponta ispred”VILE PERAST”koja je do Stoliva stigla,ne smeta im smece po peraskoj pjaci,ne smetaju im rampe od kojih Perast nema nikakvu dobit….itd…..LJUBOMORA JE NAJVECI JAD SVIH PERASTANA KOLIKO IH JE….Mnogo je vecih problema u Perastu od ova 4 stuba dragi moji brizni Perastani!!!!!KRENITE POLAKO OD SVOJIH DVORISTA,PA ONDA GLEDAJTE U TUDJA,SVI BI SE RUSIMA PRODALI ZA 100€

 4. Ja sam iz pokreta za promjenu naziva Boke Kotorske. Apelujem na sve da se ona od danas zove TRNOVA RUŽICA. Lijepo ime Ruža, Ruža, Bog je živio…tralala la laaala laala Bog je živio…Liste dje se možete potpisat ili palcem stavit otisak nalaze se na Uble ili na raskrsnicu Murino-Turino. Fala vi. Vaša Dajbaba.

 5. Ovakve feriade-rešetke imaju i onizi u Kavču o kojima brinu društva za zaštitu beštija-životinja? A što imaju oni o kojima niko ne brine-Demos?Pogledajte slike u živo(put za Prčanj je otvoren) na Glavati pik-tik uz otel “Splendido”?Nekada lijepa primorska kuća-arhitektura ,vlasništvo porodice Luković i sve ća vam biti jasno-oliti vas vratiti u prošlost i potsjetiti na kultnu seriju TV Zagreb:”Kuda idu divlje svinje”? Na ovoj kući u “vlasništvu” (u naravi rahmeti Zavod za devastaciju spomenika kulture u Kotoru i diljem primorja ,liši Bara-bez Bara,na krovu je nikao(zovu je viđelica-lažu!) armiranobetonski istureni balkon !Kuća je opasana sa kamenom(bedemima),sa dvoje vrata od kovanog gvođa(jedna uvezena iz ravne Vojvodine u ravnu Boku Kotorsku,a druga-uža i iz Stare varoši-Podgorice)!Prilaz morskom državnom dobru-moru moguć je jedino helihopterom ili barkom s’mora pod uslovom da znate plivat, jer iz mandraća se ne može pješke izaći,brez da se svekne! Zid ozidan(nema zbora-od tesanaca kamena)od bande kolovoza regionalnog puta Kotor-Tivat,je za cirka pola metra “uljegao” u put-kolovoz i na kritičnom mjestu(krivini) problematizovao kolski saobraćaj?Krenite dalje prema Stolivu,i naićićete na palac Verona-Grasovo(bruka i sramota u živo!)?Prije toga (skoro zaboravih?),pogledajte novo korzo na Prčanju(samani centar-ispred crve Sv.Nikola),za kojega nemam primjedbe-rađen je po zanatu i od domaćeg kamena-ne od kamena kojim se popločavaju krmedari u zavičaju mojih predaka(Hercegovini),za razliku od pločnika i pižula ispred same crkve-na spram korza-gdje “banuje” uparvo kamen podesan za uređenje krmedara?Da vas ne bih više zanovetao-spomenuću samo još jedan detaljčić iz centra Prčanja.Naime,ko se sjeća od kakvog su kvalitenog kamena urađene kolonade(gotovo bijahu polirane) ispred župske crkve u Prčanju,tim predlažem da posjete ovaj monumentalni spomenik-koji svojom visinom i ljepotom nakriva obalu plavoga Jadrana-i neka na licu mjesta vide što je ostalo od poliranih kolonada?*Ako bi dalje pisao ,bojim se pisanje bi se otrglo kontroli-i morao bih bez prestanka pisati do svoje smrti o nedaćama Prčanja-kao posledice nerada-neznanja-bezečnosti(ne raditi-zloraditi i primati velike plate!)?Zato završavam ovo moje jadikovanje-iz rodnog Prčanja-uz samo jedno jedino pitanje:ko je kriv za ovo sramotno stanje u kojem je “ugnato” kulturno blago Prčanja i šire?
  Neka mi oprosti onaj u kojega ne vjerujem-ne iz inada-po direktivi nego zato:da ima njega ovoga ne bi bilo! I drugo,ipak je on kriv jer nije do kraja puštio zemljotres 1979 godine da dokrajči spomeničko blago-koje svakome ,na današnji dan,stvara probleme-liši onima koji evo više od tri decenije(reklo bi se tri vijeka-po “učinku”),leže-izležavaju se u onoj kući tik-pik do Kotroske Biskupije primajući velike plaće(po sistemu :ko rabota jedna sardela-ko ne rabota dvije sardele?)?
  Zato ja kažem sebi,nije važno ko radi-ko zloradi,jer važnije je da kada zasvira HIMNA,da pod itno stavite desnu ruku na “srce”-znači vi “jedini u tom trenutku volite svoju” ,prije toga,oburdanu domovinu(od njih istih-dešnjaka)? Sve ostalo je rutina-prezobraština na “socijal-demokratski način”,zar ne dragi sugrađani osuđeni na doživotnu robiju gledajući i slušajući one koji nisu dozvolili da ih “revolucija guta-proguta” nego su oni progutali “revolucijiu”(negirali Lenjina?) i time stvorili sve uslove za život dostojan mangupa-koćenih u spostvenim torinama,a o trošku DEMOSA senca CRATIS?
  Ipak,danas nije 13/14 januara(“srpska nova godina”) 1989 kada je Kotor sa JUGOOCEANIJOM i njenih 26 m/b potonuo,liši m/b “21.maj” i “Kotor”,nego je 26.jun 2013 iliti kvarat od vijeka kasnije-od kada su umjesto ovaca umaširali čobani-gologuzovići? Aferim bekice,barem ste vi slobodne ?

 6. Peraštani Dabogda vam ogradili heliodrom, bulevar i elektranu kao što su onda Jadran Perast lijepi , prelijepi a vi ćete se pošutiti i kušin staviti na glavu.

  • Bokelju preko mora,ne trpaj nas sve u istu vreću,ne muče svi u Perast,a što se tiče bravarije neka svako radi svoj posao,pa neće biti problema.I junačino potpiši se kad komentarišeš ili muči

 7. Ma u Perastu treba napraviti nove zgrade os betona, stakla i čelika. Ove sadašnje su mnogo stare i sve su od kamena.

  • Trebalo bi srusit stari Perast i podic nebodere i tramvajsku prugu i diskoteke i hotele su pet zvjezdica, pa heliodrome, autodrome i marinu i sve surgat zajedno sa Gospom od Skrpijela i Sv. Djordjem u more da se vise ne nasipa otok nego stavit krst na tradiciju i vjekove. SRAM NAS I VAS BILO a da Parastani muče muče i to od vajkada ka da nemaju m… Osnovat pokret za eloksiranje Perasta a Goranu Bregoviću dat mjesto presjednika gradske ekspoziture u Perast pa da nam Bascarsiju i festival rok pop drk op umjesto klapske muzike doćera odjena, i da preuredi ovaj grad kako samo to ON UMIJE uz dozvole vlasti i korumpiranihplati pa klati.

    • Draga Marinella prvo podji pa pocisti ispred svoje kuce TI, pa onda druge ceraj. Poceli smo od eloksiranoga a drugi problemi su drugi problemi. Smeta mnogo stosta u Perast a brizni su oni sto ne zivu u Perast nego ga vole i dice se njime.
     Mijesas babe i zabe a za djubar i smet je narod kriv, za ponte su Perastani krivi jer nijesu reagovali na vrijeme, a djelosia nam je u krv pa ti vidi protiv toga se ne moze covjek je takav od Boga-LJUBOMORAN PAKOSTAN I ZAVIDAN. Dje god sirom svjeta podjes ljubomora izjeda narod e a da.

    • Ne treba da provjeravam no mi treba lupa iliti uveličavajuće caklo da pronadjem tvoja dva zrna oriza Krle moj Žmukiću dobri i pomalo pošteni. A ja nijesam luda jer da imas velika m…su tobom bi posla bilo kuda…Malo šale nije na pretek. Nemote mi što zamjerit Krle.

     • poštovana dajbabo,dodji rekoh da vidiš dva zrna oriza,a pošto si ipak dama bar se nadam pošalji momka,muža.brata ili tatu pa neka provjere,lako će me nać u Perast

    • Krle, digni glas pa taman ostao usamljen. Zar to nikome u Perasdt ne smeta i ne samo ta kuća nego mnogo toga još od novokomponovanoga na antike tarace

     • Dobri moj Žmukiću, ne trebam ja povjeravat, jer je to već provjereno, a kao gospođa jer dama ne mogu reć sama za sebe no će drugi zborit, momka nemam, brat mi je umaro poodavno kao i otac.

 8. Koliko mogu vidjet, onom lavu Veneto ništa ne fali. Bolji je nego je bio! Toliko o Kotoru, a sad bi malo o mom Perastu.
  Odavno me nije bilo vidjet na Skali, jer, dok sam kuko i kritikovao, zapomagao i u pomoć zvao, niko ni abera. Pisap sam o parapetima, novom putu, starom putu, škurima, novim teracama, balkonima, avlijama, portunima, unistenoj i osakaćenoj forteci Svetog Križa, školju i jednom i drugom, o palačama peraškijem, o malterisanju i betoniranju, o palati Bujovic i njenim dogradnjama, o polomljenom i uništenom inventaru zavicajnog muzeja, a i o onome što u njemu fali, o peraškoj mornarici, koje vise nema, o obicajima i tradiciji, o društvu prijatelja grada Perasta, o svemu što su rane mom milom i dičnom Perastu!
  I… što se je preduzelo? Što se je učinilo? NIŠTA!!! Ko je intervenisao, iako sam obavjestio sve živo i mrtvo? NIKO! Pogledajte na što moj Perast liči, na ruglo. Svak radi što ga je volja i kako ga je volja, jer mu niko ne brani i ne upozorava, niti ga spriječava. I… što ćemo sad? Udarit zbog ove eloksirane bravarije, jer je na pjenu od mora? Muzej, palatu Bujović ćemo ostavit po strani, kao i sve do sada uništeno, novo-izgradjeno, devastirano i “uljepšano”, zaboravit će mo. Pogledajte, Vi iz Skala radija, na što nam liči pjaca od muzeja u Perastu!!! Uzmite foto-aparat, pa poslikajte sve devastacije po Perastu, tekonda će vam biti jasno, gdje je stigao Perast, Kotor, Herceg-Novi i cijela cjelcata Boka. Mislim da ste puno okasnili za bilo kaoji i kakav spas svega što je i što ide k’ Vragu. Adio vam i srdačan pozdrav od Antona Tona Petričevića.

 9. Da se niko nikome ne zamjeri samo Skala radio svakome. Bravo novinari to je bvaša uloga. Bravo, bravo bravo i zato i jeste najbolji.

 10. Straaašno đe su gospoda od monumehnata, zaštite kulture . Sram ih bilo. Ili se tu kao za sve velike pare vrte i neko je dobre šolde stavio u špag . Vide li obvo iz ministrastva, Vlade.

 11. A to sto su pontu staru najmanje 150 g podigli za dva reda kamena i zatvorili garniturama za sjedanje prolaz do baraka koje se tu vezuju generacijama.I sve im je malo… E moja Dubravka sve nas manje ima tu,godinu po godinu

  • A dobro si ih prebrojala moja PERASTANKA!!!!!Nema se sto cinjet u Perast nego brojat kamenje,ili si neudata ili te muz ne gleda kako valja ahahahah

 12. Proći će po onoj izio vuk magarca kao i sve ostale tende i šatori i lumbrele i krovovi i cirkusi i bravarije po Kotoru od ugostitelja, kafedžija i bosova.Naprijed mafija niko vam ništa ne može.Radio Skala jest da rabotate svoj posao ali kao da u more pišate.

  • A dje ćemo mokrit kada baba naplaćuje u gradski toalet po eura a čuje se na piš do vrata od grada.

 13. Možda bi trebalo razmisliti,pa inicirati kod kotorskog tužioca gospon Savića da se konačno privede pravdi onaj dokoni penzioner iz Prčnja /d.j./?Koliko sam ga pratila,on je uporno godinama ,neopravdano, napadao Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kotoru,ističući uvek, kao isti ne obavlja svoje poslove u skladu sa zakonima ove zemlje?
  Na koncu,da zaključim: ipak,nije problem u eloksiranoj bravariji (naša budućnost),nego je problem u l a v u (naša prošlost),ili možda u dokonom penzioneru?

 14. Zgrožen, preneražen ali ne i iznenađen. To nam se događa u gradu gde politiku zaštite UNESKOVA grada vode ljudi tabula rasa. Koji se na sve ponašaju kao da su pali sa kruške ili sa duba ili ti po italijanski lascia me stare tranquillo. što u prevodu znači ostavi me s mirom.

 15. baš mi je milo da se neko sjetio . Eto i u Perast a ne samo tende u Kotor. Ovo je pravi primjer nezakonskih radnji i korupcije i svega što ne znam ni reć. Svaka vama čast!

 16. Imali đe ovo na vas svijet da se eloksirana bravarija postavlja na ovakvo blago. Ljudi moji, pa ovo je doista za zatvor jer ako se ovome ne stane na put dokle ćemo dogurat. Kakvi su to ljudi, i neuki i neobrazovani i neodgovorni i krajnje prosti i primitivni da ne znaju sušto što ide i u što se uklapa ili ne. Najbolje je napravit od obale jedan veliki tineo i iznet na njega plazma televizore i navit muziku sa TV Pinka pa brale ožeži do mile volje taj primitivizam. Lav ne treba da se čudi njega treba ogratat i bačit u Škurdu, jer što će nam tamo da figura tako bez veze. Nemamo mi kulture ni tradicije, briga nas je za sve. Samo roštilj, cike cake trange frange, kič, moleraj i koluri su stotinu oja na fasade. Prefarbajmo i stari grad u ružičasto pa ćemo ga zvat Ružica od ukusa, tradicije, kulture i zaštite. To nam je tako jer se ne pridržaje niko one devize SVAK SVOJEGA POSLA.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].