EBRD spremna da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona eura

0

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona eura, poručeno je tokom razgovora putem video linka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika EBRD-a Suma Čakrabartija.

U dužem, prijateljskom i srdačnom razgovoru, sagovornici su se saglasili da je pandemija ostavila velike posljedice ne samo na zdravstvene sisteme zemalja regiona, Evrope i svijeta, već i da je ozbiljno uzdrmala globalnu i pojedinačne ekonomije. Iz tih razloga potrebno je brzo kreirati ekonomske programe podrške kako bi se u što kraćem roku normalizovale privredne aktivnosti, ocijenjeno je tokom razgovora.

“Spremni smo da utrostručimo našu podršku Crnoj Gori”, kazao je predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

“Pažljivo pratimo razvojsituacije u regionu i Evropi, i primjećujemo da je Crna Gora donijela pravovremene odluke u borbi protiv Covid-19 koje daju dobre rezultate. Zato za nas i nije iznenađenje da ste već počeli sa ublažavanjem mjera. U namjeri da podrži brži oporavak vaše ekonomije, i cijeneći dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom, Banka je pripremila obiman paket podrške. Paket je namijenjen malim i srednjim preduzećima, bankarskom sektoru, klijentima sa kojima već sarađuje, ali i za nastavak ulaganja  u energetiku i infrastrukturu”, istakao je on.

Čakrabarti je istakao da je impresioniran dugoročnim promišljanjem, politikama u kojima nema mjesta panici, kao i regionalnim pristupom po kojem je Crna Gora već postala prepoznatljiva.

Predsjednik Đukanović kazao je da je ohrabren pravovremenom reakcijom i spremnošću Evropske banke za obnovu i razvoj da u ovom momentu značajno uveća svoje plasmane u Crnoj Gori. Istakao je da Crna Gora i u ovako teškim vremenima redovno servisira svoje međunarodne obaveze.

“Mjere koje smo bili prinuđeni da preduzmemo u interesu zaštite zdravlja građana Crne Gore, snažno su pogodile prije svega SME sektor, a zatvaranje granica turizam i usluge. Zato moramo biti posebno pažljivi prema sektorima koji su pretrpjeli štetu. Ipak, ne smijemo razmišljati samo o danu poslije, već nastaviti sa razvojnim projektima koji snažno utiču na budućnost Crne Gore i kvalitet života naših građana”, poručio je predsjednik.

Đukanović je istakao da okvirni paket podrške od 120 miliona eura u ovom momentu predstavlja dobru priliku za privatni sektor, ali i za nastavak infrastrukturnih projekata od interesa za državu ili pojedine lokalne samouprave.
Sagovornici su zaključili da će nastaviti intenzivnu komunikaciju u narednim nedjeljama i aktivno sarađivati u pripremi nove petogodišnje strategije Banke koja će u svom fokusu zadržati i zemlje Zapadnog Balkana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].