Dva pacijenta na respiratoru, životno su ugroženi

0

 

Direktor Urgentnog centra Nermin Abdić danas je na konferenciji za medje kazao da je ukupno 16 pacijenata hospitalizovano u Kliničkom centru – 11 na Infektivnoj, da su stabilnog stanja, i da se dobro osjećaju. Dva pacijenta su u poluintenzivnoj jedinici. Tri pacijenta su na Intenzivnoj jedinici – dva su na respiratoru i životno su ugrožena.

“Zaposleni u KC ne polažu samo pažnju u liječenju pacijenata pozitivnih na COVID 19. Tokom prošle sedmice Ortopedska ambulanta imala 112 pregleda, hiruška 69, internistička 197 pregleda. Rad na onkološkoj klinici nijednog trenutka nije stao. Pacijenti na hemodijalizi su svakodevno tretirani”, jasan je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, poručio je da je Crna Gora zemlja koja epidemiju koronavirusa drži pod kontrolom. Zahvalio se građanima na poštovanju mjera, ali i ukazao na opasnost da nema opuštanja i da se sve mjere moraju strogo poštovati.

“Molim da se sve mjere prihvate. S jedne strane popuštamo, ali tražimo sve mjere koje ostaju da se striktno poštuju”, jasan je on.

Odgovarajući na pitanje da li je vidio i da prokomnetariše autobus koji je pun građevinskih radnika, Mugoša je kazao da se takve stvari sviše ne smiju dešavati, te da su razgovarali o tom problemu.

Zaražena 23 zdravstvena radnika

Abdić je kazao da je, od kako postoji epidemija koronavirusom, na klinici za interne bolesti hospitalizovano 47 pacijenata.

Napomenuo je da su 23 zdravstvena radnika inficirana koronavirusom, u KC tri inficirana.

“Dobro su, stabilno i pod nadzorom epidemiološke službe!, istakao je Abdić.

Nema prebrzog popuštanja mjera

O izjavi direktora SZO da tek prestoji najgore kada je riječ o kornavirusu, Mugoša je kazao da je ona djelimično izvučena iz konteksta.

“Kada govorimo o mjerama koje treba da se ublažavaju, njegovo upozorenje je na mjestu. Jer prebrzo popuštanje može da uzrokuje ponovno javljanje epidemije sa velikim brojem inficiranih”, istakao je Mugoša.

O liječenju krvnom plazmom

Abdić kaže da pacijenti dobijaju terapiju prema smjernicama SZO.

“Kada zvanično bude uvedenea metoda liječenja krvnom plazmom, mi ćemo je primijeniti”, istakao je Abdić.

Mugoša kaže da su razmatrali tu metodu liječenja.

“Kada sve bude jasno i sigurno, onda će se odliučiti i u odnosu na ta saznaja”, naglasio je Mugoša.

Najviše testiramo

Napomenuo je da imamo najveći broj testiranja u regionu.

“Ovih dana očekujemo novu opremu da se unaprijedi testiranje. U svakom slučaju i sadašnjom metodom testiranja imamo dobre rezultate”, naglasio je Mugoša.

Da naučimo da živimo sa ovim virusom

On je kazao da moramo naučiti da živimo sa ovim virusom.

“Moramo držati distancu, čuvati stare i hronične pacijente, voditi računa o higijeni, čime se omogućava nadzor nad epidemijom”, istakao je doktor Mugoša.

M.D.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].