Đukanović: Tranzicija vlasti protiče bez problema, uprkos neopravdanim sumnjama

0
Đukanović – Popa

Današnjim konsultacijama pokazano je da tranzicija vlasti protiče bez problema, uprkos neopravdanim sumnjama jednog dijela domaće i međunarodne javnosti o mogućim opstrukcijama. Dodijeljivanje mandata predloženom kandidatu je prilog podsticanju brzom formiranju vlade, u cilju što skorijeg preuzimanja obaveza važnih za funkcionisanje države i dobrobit građana. Na taj način potvrđujemo da je nacionalni interes Crne Gore iznad svega, poručio je predsjednik Milo Đukanović na današnjem sastanku sa šeficom Delegacije EU u Podgorici Oanom Kristinom Popa, koja mu je uručila Izvještaj Evopske komisije o napretku Crne Gore.

Đukanović predložio Krivokapića za mandatara

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik je istakao da će svaka odluka i inicijativa koja ima za interes Crnu Goru i njen evropski put biti podržana.

On je ocijenio da je Izvještaj očekivani i realističan pogled partnera, te da Crna Gora nikada nije imala pristup koji bi značio polemisanje o onome kako “nas vide naši evropski partneri”.

“Važnije od toga je vidjeti na koji način se reforme mogu dinamizirati i percepcija unaprijediti”, istakao je predsjednik i kazao da se nada da će i buduća vlada Izvještaj razumjeti kao važan vodič za vođenje politike u pravcu pribižavanja EU i važno sredstvo u kreiranju budućeg programa Vlade.

Đukanović je pozdravio novi pristup EK na planu ekonomsko investicionog podsticaja za zemlje Zapadnog Balkana, ukazavši na ozbiljne izazove u savladavanju posljedica korona virusa i potrebe što bržeg povratka ekonomije u održivo stanje i intenzivan razvoj.

“Investiciono razvojni okvir koji je pripremila EK je izuzetno značajan za strukturno povezivanje ZB i EU i pravi pristup evropeizaciji ovog prostora i prije formalnog članstva”, smatra predsjednik.

 

Popa je uz zahvalnost za prijem istakla da je njena namjera bila da, u skladu sa protokolom, predsjedniku prvom uruči Izvještaj, što je odgođeno zbog njegovih međunarodnih aktivnosti prethodnih dana.

Ona je čestitala predsjedniku na dogovoru koji je postigao danas sa predstavnicima tri koalicije o predlaganju mandatara za sastav Vlade i kazala da Izvještaj govori o radu Vlade u proteklom periodu i daje smjernice za reforme koje treba da slijedi nova vlada u cilju približavanja EU.

“To je radni, a ne politički dokument i sada je najvažnije da nova vlada zauzme pozicije i što prije krene sa aktivnostima koje će omogućiti da građani osjete benefite pridruživanja Uniji i prije samog članstva”, kazala je Popa, kostatujući da je Crna Gora lider u regionu u procesu integracija i da je zato važno da nastavi da funkcioniše kao uzor i primjer ostalima, za što će biti potrebni dalji vidljivi rezultati.

“Ambasadorka EU je ponovila snažno opredjeljenje za pomoć u daljem unapređenju vladavine prava i reformi pravosuđa, kroz saradnju sa novom vladom, Parlamentom i predsjednikom, kako bi Crna Gora ostvarila dalji progres koji vodi ka članstvu u EU”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].