Đukanović predložio Krivokapića za mandatara

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas predlog Skupštini Crne Gore da mandatar za sastav nove vlade bude Zdravko Krivokapić.

“Danas, 8. oktobra 2020. godine obavio sam konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa nosiocima lista koalicija: Za budućnost Crne Gore – Zdravkom Krivokapićem, Mir je naša nacija – Aleksom Bečićem i Crno na bijelo – Dritanom Abazovićem. Time su se stekli uslovi da za mandatara za sastav Vlade predložim Zdravka Krivokapića, koji će u roku utvrđenom Ustavom Crne Gore, pripremiti program i predložiti njen sastav, o čemu će se izjasniti 27. saziv Skupštine Crne Gore na jednoj od predstojećih sjednica redovnog jesenjeg zasijedanja”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se nada da će Krivokapić što prije sastaviti vladu.

Đukanović nakon konsultacija (Foto: CdM)

“Obavio sam konsulaticje. Predlog ću uputiti Skupštini. Odao sam priznanje za sporazum koji su potpisali predstavnici tri koalicije. Izborni proces i tranzicija vlasti potvrda je uspješnosti politike u prethodnom periodu. Izgradnja institucija i vladavina prava je najbolji put za prevazilaženje podjela”, kazao je nakon konsultacija Đukanovuić novinarima.

On je istakao da je Crna Gora jedina republika gdje nije bilo ratova, obnovila je nezavisnost i postala članica NATO-a.

“Stranke koje nijesu do sada bile vlast sada će biti. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja vlast ugrožava vitalne interese Crne Gore. Dosadašnja vlada preduzimala je kvalitetne poteze. Nadam se da će nova vlada nastaviti da radi na stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija”, rekao je on.

O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Komentarišući najave o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti Đukanović je rekao da uvijek poštuje volju parlamentarne većine.

“Ne bih sada govorio o mom odnosu dok ne vidim sadržinu. Kada vidimo šta ce biti sadržina imaći isti odnos kao i odnos prema sadašnjem Zakonu i treba da bude usklađen sa pravnim sistemom Crne Gore”, naglasio je on.

O Kongresu DPS-a

Predsjednik države je pojasnio i zbog čega će u decembru biti održan vanredni kongres DPS-a.

“Crna Gora ima demokratski kapacitet da odgovori izazovima. Razumjeli smo poruku a to je da javnost nije zeljela da DPS bude stub vlasti nakon izbora. Sada ćemo raditi sve dokažemo da smo dobro pročitali stav javnosti. Radujemo na tome da dokažemo da DPS zaslužuje da joj se vrati povjerenje”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima DPS će povući određene poteze.

“Do Kongresa ćemo tada raditi na analizi našeg djelovanja. Moraju se preduzeti promjene što znaci i kadrovske promjene”, jasan je Đukanović.

O ostavci Vesne Medenice

Đukanović se osvrnuo i na Izvještaj Evrospke komisije o napretku Crne Gore. Na novinarsko pitanje šta misli o prigovoru EK da je predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici teče treći na čelu te institucije Đukanović je kazao da se mora malo pažljivije razgovarati sa EU.

“Ako želimo da budemo njen dio moramo razmišljati o njihovom tumačenje našeg ustavno pravnog sistema. Nisam adresa za tumačenje ustavno pravnog sistema”, poručio je on.

Miraš Dušević, CdM

Krivokapić, Bečić i Abazović dolaze na konsultacije (Foto: CdM)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].