Dr Čelebić i dr Lalović: Nema mjesta panici od korana virusa, pod nadzorom 14 lica u Kotoru

2
dr Lalović i dr Čelebić

Panici od korona virusa nema mjesta, jer ovaj virus nije smrtonosan poput sarsa i mersa, ali je zarazniji od njih, poručile su, gostujući u Skala radiju dr Stojanka Čelebić, načelnica pedijatrijske službe kotorskog Doma zdravlja i Tatjana Lalović, epidemiološkinja u Domu zdravlja Kotor.

Ne postoji specifičan vid zaštite jer vakcine još nema, ali se sprovodi zdravstveni nadzor nad svim licima koja dolaze iz virusom pogođenog područja. Nadzor se vrši nad licima koja nijesu imala kontakt sa oboljelim licima i on podrazumijeva da se oni dva puta u toku trajanja 14-to dnevnog nadzora javljaju epidemiologu, kazala je dr  Lalović.

Na današnji dan 14 lica su pod nadzorom epidemiološkinje kotorskog Doma zdravlja Lalović, od kojih je 13 došlo iz Italije i pomorac koji je bio na brodu u Kini.

Na pitanje kako se štitimo da virus ne uđe u našu zemlju, dr Ralović je objasnila da prvi kontak lica koja dolaze iz pogođenog područja imaju sa graničnim policajcem. On, u zavisnosti od toga da li lice dolazi iz područja pogođenog epidemijom korona virusom, pozove saniratnu inspekciju. Lica dobijaju obavezu sprovođenja zdravstvenog nadzora, što znači da se, po dolasku na odredište, moraju javiti nadležnom epidemiologu. Mogu pozvati i svog izabranog doktora ali ne treba da dolaze u Dom zravlja, a ako već dolaze moraju da bude zaštićeni tako da imaju zaštitnu masku.

Dr Lalović je objasnila da lica koja su pod zdravstvenim nadzorom imaju slobodu kretanja, ali u slučaju da, tokom nadzora, dođe do pojave simptoma virusa, onda treba da ostanu u svojim domovima i kontaktiraju svog izabranog doktora ili epidemiologa radi daljih preporuka.

Kotor trenutno nema organizovani karantin, već se sprovodi kao kućna izolacija, i to kod osoba koje navode da su bile u kontaktu sa licima oboljelim od korona virusa. Takvih lica na teritoriji opštine Kotor dr Lalović nije imala.

Ovih dana je prisutan rast broja oboljelih od sezonskog gripa. Porast se očekuje do kraja mjeseca, kada bi trebalo da dođe do pada broja oboljelih. Dr Lalović preporučuje licima koji su došli iz ugroženih područja da ipak smanje kretanje zbog sebe kako ne bi dobili sezonski grip.

Dr Čelebić je objasnila da su djeca najotpornija na koronavirus, ali da je puno mališana koji su oboljeli od sezonskog virusa gripa kao i oboljenja respiratornih organa. Ona apeluje na roditelje da ne dovode  djecu a Dječji dispanzer ukoliko nemaju temperaturu iznad 38,5 kako bi se zaštitila od mogućih infekcija. Dr Čelebić je apelovala na sprovođenje lične hihijene, što podrazumijeva često pranje ruku, uzimanje vitamina putem voća i povrća.
Što se tiče Nacionalnog koordinacionalnog zdravstvenog sistema, on je, po njenim riječima, jako dobro organizovan. Pokazalo se da je naš sitem dočekao virus potpuno spremno, od najnižeg nivoa do najvisočijih instanci.

Kada je prevencija u pitanju, po riječima dr Čelebić, treba prihvatiti socijalnu distancu, jer smo narod koji voli da se rukuje, grli i ljubi, pa treba upražnjavati što manje toga, jer virus na većoj razdaljini od metra ipo nema toliko dejstvo da bi mogao da zarazi.

Kada je u pitanju koronaviris, ovu pojavu prati i značajan nivo panike kod stanovništva. Ona je izazvana prvenstveno raznim medijskim špekulacijama. Prvenstveno zbog toga što se uporno spominju veliki broj oboljelih. Istina je potpuno drugačija, kaže dr Lalović, navodeći podatak da je broj oboljelih 2% što je u odnosu na sars značajno manje.

Zaključak je da nema mjesta panici i da se građani ponašaju u skadu sa preporukama zdravstva naše države.

2 KOMENTARI

  1. Bravo Skala za sve ove za mene najvaznije informacije sto nam ih dajete i juče sa infektologom i danas.
    Od vas očekivano ,uvijek aktuelni i brzi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].