DPS predlaže: Umanjiti akcize na gorivo i račune za struju, formirati robne rezerve, pomoći penzionere, podstanare, studente…

0
Sa pressa DPS-a

“Pozvali Vladu da bez odlaganja usvoji i implementira navedene set mjera”

Kako je rekao prof. dr Nikola Milović ispred Kluba poslanika DPS-a, mjere podrazumijevaju i jednokratnu pomoć od po 300 eura za sve podstanare u Crnoj Gori, te 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva za period do tri mjeseca.

– Osloboditi plaćanja, ili subvencionisati 100 odsto troškove smještaja i ishrane učenika i studenata korisnika domova u Crnoj Gori, za prvo polugodište, odnosno semestar; subvencionisati kupovinu drveta i peleta i to po 20 odsto nižim cijenama od tržišnih za socijalno ugrožene kategorije stanovništva; obezbijediti dodatnu podršku za registrovane poljoprivredne proizvođače u vidu novčane pomoći u iznosu od 100 eura za period do tri mjeseca; formirati robne rezerve sa ciljem obezbjeđenja sigurnosti snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama; nastaviti sa ciljanim mjerama fiskalne politike uz implementaciju strukturnih reformi sa ciljem smanjenja inflatornih pritisaka – naveo je Milović.

On je pozvao Vladu da bez odlaganja, po hitnom postupku usvoji i implementira navedene mjere.

– Predstavljeni paket mjera iznosi preko 55 miliona eura i Vlada ima mogućnosti i finansijskih sredstava za njegovo hitno sprovođenje. Ukoliko, u sastavu Valde nema znanja da mjere budu sprovedene stojimo na raspolaganju da ih vrlo jasno, stručno, argumentovano i dokumentovano uputimo u kratkom roku od sedam dana kako ih mogu implementirati – poručio je Milović.

On je rekao da su mjere ostvarive ako ima volje trenutne vlade “koja je dužna da upotrijebi budžet tako da građanima nudi socijalni mir i prosperitet”.

“Dozvoljeno da inflacija bukti”

Milović je napomenuo da ovoliku inflaciju Crna Gora ne pamti ni iz doba globalne ekonomske krize 2008. godine.

– Danas država nije preuzela ništa da bi kontrolisala katastrofalno finansijsko stanje u kom su se našli građani. Dozvoljeno je da inflacija nastavi da bukti i pretvori se u finansijski požar koji je doveo do nastavka enormnog rasta cijena osnovnih i svih drugih životnih namirnica. Igre sa dnevnim, samoreklamirajućim akcijama “Stop inflaciji” nijesu ozbiljan odgovor na socioekonomsko posrnuće koje prijeti građanima Crne Gore – ocijenio je Milović, poručujući da je potrebno snažno reagovanje Vlade kroz ciljano usmjerene mjere ekonomske politike.

Posebno ističe neophodno očuvanje životnog standarda građana kroz hitnu primjenu paketa mjera, kako bi se prevenirale još gore posljedice socioekonomskih poremećaja.

– Pravednost koncipiranog paketa mjera ogleda se u tome što je usmjeren direktno na one koje nejviše pogađa rast cijena i one kojima je pomoć najpotrebnija. Neophodno je neodložno i hitno postojeća budžetska sredstva upotrijebiti za sprovođenje konkretnih mjera finansijske podrške građanima Crne Gore – poručio je Milović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].