Domaći jad zbog crnogorske priče koja miriše na uspjeh

9

 

Dio crnogorske opozicije, onaj sa jednobojnim kravatama i onaj drugi, sa zakrivljenim krstovima, u čudu se našla ovih dana. Niti se u Crnoj Gori od koronavirusa inficira na dnevnoj osnovi poželjan broj, niti od njega umire onoliko koliko bi to mogao da bude značajniji politički profit. Acino-šešeljijanska kolona se iskreno nadala da će Crna Gora javno pokazati nesposobnost, nestručnost, neodlučnost i neorganizovanost koja potom, mora dovesti do potpunog kolapsa zdravstvenog, a nakon njega i političkog sistema. Na tim i takvim priželjkivanim rezultatima, bez obzira na katastrofalne posljedice koje bi nam generacije ispaštale, družina ljotićevsko-mihailovićevske ideologije se pripremala da zaigra. U pripremi takvog scenarija u potpunosti su podržavali Srpsku pravoslavnu crkvu da nastavi sa vjerskim služenjima, na kojima bi se i dalje pričešćivali svi iz jedne „zlatne“ kašičice, poput one kotorskog paroha Momčila Krivokapića, jer je, za Boga miloga, valjda neupitno da virus pred krstom i mantijom nema ama baš nikakvu šansu. A onda je od koronavirusa preminuo u Srbiji episkop valjevski Milutin, koji, od trenutka proglašenja vanrednog stanja, nije napuštao sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primjer svim svještenicima i vjernicima.

Virus je tada registrovan i kod još dvojice sveštenika Eparhije. Tada je postalo jasno da je vrag odnio šalu i da će se pravila i donešene odluke u Crnoj Gori morati poštovati. To je dobro uzdrmalo ljotićevsko-mihailovićevsku družinu čije je djelovanje bez rezultata u acino-šešeljijanskoj koloni, nalogodavcima i bestidnim finansijerima ideje uništenja Crne Gore i svega što ima crnogorski predznak, po ko zna koji put pokazalo da su zaigrali na pogrešnu kartu.

Crnogorski zdravstveni sistem se žilavo odupire nevidljivom neprijatelju, ali i našoj domaćoj (ne)svijesti. Institucije sistema funkcionišu. Sprovode se odluke i mjere neophodne da se suprostavimo pandemiji organizovanije i kvalitetnije, po mišljenju svjetske zdravstvene analitike, od onih koji predstavljaju globalne sile a upravo zbog podcijenjenog odnosa prema ovom zlom virusu, prolaze kroz kataklizmu neslućenih razmjera. Naš oprez se isplatio. I naše vjerovanje u struku i potpuna posvećenost da joj se pruži puna podrška svih raspoloživih resursa.

To teško podnosi družina o kojoj je riječ. U osjećanju da politički mogu da budu uništeni, i da je to put kojim nepovratno koračaju, upravo zbog činjenice da narod vjeruje vlastima, možda više nego ikada do sada, tonu sve dublje i dublje. Sada je svakome jasno da je družina svoju borbu usresredila, ne protiv koronavirusa, nego protiv onih koji građane nastoje svim silama da zaštite od njega samoga. A to se ne oprašta, pokazaće izbori na jesen. Zato sada kilavo izgledaju priče o potrebi da Ustavni sud preispita zakonitost naredbi Ministarstva zdravlja jer možda, spašeni životi zbog donešene odluke nijesu usklađeni sa zakonskom procedurom. I jadno i bijedno. Ali što drugo očekivati od onih koji se jedu, jače od samog virusa koji razjeda organizam, samo zato što brojke ukazuju na uspješnost u odbrani od pošasti koja je zadesila zemaljsku kuglu. Sjetićemo se i onih lansiranja priča o navodno lažnim informacijama kada smo bili jedini u Evropu u koju virusa tada nije bilo. To se zove pandemija u glavama onih koji prizivaju zlo zarad sitnog šićara do koga drugačije nikako ne mogu.

Kad ne može da prođe ovaj scenario koji podrazumijeva preuzimanje vlasti u situaciji opšteg haosa, onda na scenu stupa opskurni populista kravataš da spasi narod ponudom da Crnogorska elektroprivreda umanji cijene računa za čitavih 60% u vrijeme trajanja krize izazvane koronavirusom. Navodno zabrinut za paralizu društvenog života, izazvanu mjerama koje su nadležni uveli zbog novog koronavirusa, koja prijeti da izazove dramatične ekonomsko-socijalne posledice, ovaj ekonomski trbuhozborac saopštava mudrost da je potrebno da konačno Vlada izađe sa konkretnim socio-ekonomskim mjerama podrške privredi, zaposlenima i građanima. Vlada je baš njega čekala. Njega koji je, zajedno sa družinom primao platu godinama, i još je prima, nezarađenu, ukoliko se pod zaradom ne podrazumijeva rad na uništenju sopstvene države. To umanjenje cijene od 60%, kao i sve druge mjere neminovno se odnose i na njega samog, na kravataša i njegovu družbu. Iskrenost jednog populiste i težnja da ugrabi koliko može više.

Epiloga ove priče bi bilo mnogo. Od propalih litija, koje su bile slamka spasa, ali je tu slamku iz ruku velikosrpskih nacionalista i šovinista valjda izvukao sam Gospod Bog, vidjeći sa kim ima posla, pa do pustog sanka da nam bude gore, kako bi nam jednog dana s njima bilo bolje. Od takvog scenarija nas valjda i sam svevišnji čuva.

Kad ovo prođe Crna Gora i na unutrašnjem planu mora da bude jaka i odlučna, baš kao i u borbi sa koronavirusom. Nema nikakve potrebe za viškom demokratije i pružanjem drugog obraza onima koji priznaju samo našu državnu negaciju. Dozvoljavanjem takvima da nam koče razvoj i da nas guraju u stranputicu, značilo bi uvođenje anarhije u legalne političke tokove. To ni jedna zemlja na svijetu ne čini. Zbog toga je odgovornost ove vlasti velika. Ako ne zna kako da vlada i koje demokratske standarde evropskog nivoa da poštuje, ako se dodvorava Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je pokazala i dokazala da je država u državi, ako toleriše politiku ucjena, bahatosti i tiranije, ako dozvoljava da nijesmo svi jednaki i da ima jednakijih, onda treba sama da ode. Ne treba da čeka da je opozicija smijeni, jer ova to niti može niti zna.

Vlast je pokazala da umije, kada je koronavirus u pitanju. Pokazala je i opozicija što ona zna i koliko može. Vlast samo da tako nastavi i u borbi sa drugim virusima, gorim od ovog najgoreg, ali da i opozicija nastavi da bude to što jeste. Da bi svima bilo bolje.

S.M.

9 KOMENTARI

 1. Kao da se boje od ovih destruktivaca i sebičnjaka koji samo love greške.
  Sve široka demokratija.
  Ili bi poštovali državu ili bi ih po dzepu i to žestoko i svim zakonskim sredstvima da sam vlast osam dana.
  Ne bi meni lajali bolesnici i uz nos odili državi ja ti zborim.

 2. Koji naslov bez smisla, a tekst zlonamijeran i glupav! Sve li vam je politika, bijednici! Uskratili ste brojne komentare u postavci, bolje da se ne vide! Bolje da vas ne gledam. Adio vam ga!

 3. Sve se mora znat ko je što činio i što čini i dalje.
  Mandiću, svaka ti je kao jevanđelje ali pravo hrišćansko a ne njihovo političko.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].