Direktorat apeluje na građane: Nadležni će preduzimati mjere u vezi paljenja imanja

0
Donjogrbaljsko selo Kovači

Nadležni državni organi pažljivo će pratiti situaciju u vezi sa paljenjem imanja i, shodno informacijama sa terena, preduzimati zakonom predviđene mjere. Naglašavamo da će posebnu odgovornost snositi oni građani sa čijih imanja dođe do prenošenja požara i izazivanja materijalne štete, saopštili su iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

“Direktorat, a i ostali subjekti u sistemu zaštite i spašavanja  spremni su da, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, odgovore na ovakve situacije. Još jednom pozivamo građane da, u situaciji kada se borimo za zdravlje naših građana, pokažu potreban nivo svijesti i odgovornosti”, navode oni.

Iz Direktorata ističu da na osnovu dobijenih informacija od strane komandira opštinskih službi zaštite i spašavanja, situacija vezana za požare na otvorenom prostoru je ovih dana veoma komplikovana.

“Naime, zahvaljujući lijepom vremenu veliki broj građana boravi u prirodi i uređuje svoja imanja i, na taj način, prikuplja značajnu količinu gorivih materija u vidu suvog granja, lišća. Takođe, vrše se nekontrolisana paljenja ogromnih površina livada, makija i šumskog područja, naročito na sjeveru Crne Gore. Sve to ukupno stvara veliki rizik na pomenutim područjima, koji se vrlo često pretvara u nekontrolisane požare, a koji pričinjavaju značajnu materijalnu štetu i iziskuju maksimalno angažovanje učesnika sistema zaštite i spašavanja”, napominju iz Direktorata.

Kako ističu, imajući u vidu da su pripadnici službi zaštite i spašavanja i ostali učesnici sistema zaštite i spašavanja angažovani i na poslovima vezanim za suzbijanje širenja koronavirusa, njihovo angažovanje na gašenju požara predstavlja dodatno opterećenje.

“Razumijevajući potrebu građana za obavljanjem poljskih radova, apelujemo da aktivnosti koje preduzimaju na spaljivanju prikupljenog korova i čišćenju svojih imanja čine u kontrolisanim uslovima koji neće dozvoliti širenje požara.  Veoma je važno da u tim aktivnostima imaju opremu i sredstva kojima mogu izvršiti gašenje požara u početnoj fazi (lopate, ašove, grabulje, sudove napunjene vodom itd)”, sugerišu oni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].