Difuzni hoteli po uzoru na Italijane

1
Kotor

Dragana Samardžić

Dragana Samardžić

U okviru projekta pod nazivom “Valorizacija kulturnog turizma” u Opštini Kotor su predstavljeni primjeri integrisanog izdavanja privatnog smještaja u italijanskoj regiji Friuli-Venecija-Đulija.

Ovaj projekat zajednički realizuju Opština Kotor, lokalna Turistička organizacija i Zajednica Italijana u Crnoj Gori italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija.

U Italiji se 80-ih godina prošlog vijeka, došlo na ideju da se nenaseljene seoske kuće renoviraju i valorizuju kroz projekat difuznih hotela, objašnjava za Skala radio Dragana Samaržić, savjetnica za promociju i propagandu u kotorskoj Turističkoj organizaciji.

Ovaj projekat je izazvao izuzetan ekonomski efekat, a podrazumijeva integraciju više smještajnih jedinica na određenom prostoru sa zajedničkom recepcijom.

Vlasnici se potpisivanjem internog pravilnika obavezuju da svoje smještajne jedinice stave na raspolaganje isključivo zadružnom društvu, koje upravlja difuznim hotelima.

Ovakav koncept organizovanja smještajnih objekata prije svega doprinosi kvalitetu ponude privatnog smještaja i upotpunjuje ukupnu turističku ponudu, kaže Samardžićeva.

Na naše pitanje koji su mogući potenciujalni objekti u kotorskoj opštini za ovaj vid turističke ponude, ona je objasnila da su to uglavnom prostori koji su već predviđeni za izdavanje.

Riječ je o privatnim izdavaocima smještaja koji imaju više soba i apartmana, a koji tek kreću, i nijesu razvili ovaj posao pa je ovo prava prilika da valorizuju svoje objekte.

1 KOMENTAR

  1. Koliko cujem, neki dan su neki talijani odrzali seminar o difuznim hotelima. Oni su pametni. Neki takozvani program prekogranicne suradnje ka istocnoevropskim drzavama , su plasirali kod evropske zajednice , i namaknuli lijepih novaca, da bi nas ucili kako ce mo puniti hotele. Kao da nasi hoteli nisu bili puni i za vrijeme Tita, i to do 100 za preko 120 dana na godinu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].