Demokratski front i srpska crkva – politički i ideološki “sijamski blizanci” protiv nezavisne Crne Gore

13
Novak Adžić

Piše: Mr. Sci. Novak ADŽIĆ, pravnik i istoričar, doktorand istorijskih nauka

DEMOKRATSKI FRONT POD VOĐSTVOM ČETNIČKOG VOJVODE ANDRIJE MANDIĆA, LIDERA NOVE SRPSKE DEMOKRATIJE (RANIJE SRPSKE NARODNE STRANKE)- KOJEMU JE TITULU „VOJVODE“, DODIJELIO ČETNIK I OBAVJEŠTAJAC IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA, EMIGRANT, MILO RAKOČEVIĆ, INAČE KUM PAVLA ĐURIŠIĆA- PRIMARNO JE, NE GENERAZIJEM, DAKAKO, ALI JE ISTI, IPAK, DOMINANTO, NA IDEJNO-POLITIČKIM TRAČNICAMA DRAŽE MIHAILOVIĆA I PAVLA ĐURIŠIĆA I VELIKODRŽAVNOG PROJEKTA „HOMOGENA SRBIJA“ DR STEVANA MOLJEVIĆA IZ 1941., A PROTIV CRNE GORE I AUTOHTONE CRNOGORSKE NACIJE.

TAKOĐE, TAJ POLITIČKI, PRILIČNO KENTAURSKI I DIJELOM KONVERTITSKI SAVEZ, ODNOSNO –D. F.- JE PRVENSTVENO SLJEDBENIK POLITIKE I IDEOLOGIJE BJELAŠA IZ CRNE GORE, TE NIKOLE PAŠIĆA I TZV. PODGORIČKE SKUPŠTINE IZ 1918.

KAO ŠTO JE TO I SRPSKI UZURPATORSKI I OKUPATORSKI MITROPOLIT AMFILOHIJE RADOVIĆ, REVNOSNI SLJEDBENIK I PROMOVENT RATNE POLITIKE RADOVANA KARADŽIĆA, RATKA MLADIĆA, MOMČILA KRAJIŠNIKA, BILJANE PLAVŠIĆ, MILANA MARTIĆA I DRUGIH OD HAŠKOG TRIBUNALA OSUĐENIH RATIH ZLOČINACA. I IDEOLOŠKO-POLITIČKI SAUČESNIKA IDEOLOGIJE I POLITIKE ŽELJKA RAŽNATOVIĆA ARKANA, KOJEGA JE SVOJEDOBRNO TUŽILAŠTVO HAŠKOG TRIBUNALA, TADA NA ČELU SA LUIS ARBUR, OPTUŽILO ZA RATNE ZLOČINE…)

U dugotrajnoj i aktuelnoj, (premda je ista malo, u potonje vrijeme, objektivno, utišala, potisnuta je privremeno i djelimično u drugi plan zbog pandemije virusa Covida 19), suštinski, ideološko-političkoj i klero-nacionalističkoj, masovnoj i širokoj, kampanji protiv Crne Gore, kao i normi i postulata parlamentarne građanske demokratije, a koju predvodi Srpska pravoslavna crkva iz Beograda, i njena filijala u Crnoj Gori, od starta se uključilo nekoliko partijskih, političkih, opozicionih parlamentarnih i vanparlamenatnih subjekata, koji, tom, subverzivnom, procesu pružaju jasnu podršku.

U tom stroju, pored Srpske crkve, njene centrale i eparhija raznih, od partijskih faktora dominantan je opozicioni politički savez- Demokratski front (DF), odnosno, bolje rečeno Dražin front, ali i neke druge opozicione parlamentarne stranke (Demokrate CG, SNP, Ujedinjena CG), kao i neke ekstremne i galamdžijske vanparlamentarne ultradesničarske stranke („Prava Crna Gora“ Marka Milačića).

Srpska pravoslavna crkva (SPC) do 1918. nije postojala u Crnoj Gori, već autokefana CPC, a nakon bespravnog uništenja, nasilne aneksije državne nezavisnosti Kraljevine Crne Gore, nekanonski i nasilno ukinuta je i autokefalna CPC.

Istorijska i kanonsko-pravna autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve je potvrđivana na taj način što je ona bila, samostalna, nezavisna i ravnopravna u međusobnim odnosima, kako sa Carigradskom patrijaršijom i Ruskom crkvom (Petrogradskom Mitropolijom), tako i u međusobnim odnosima sa drugim pomjesnim autokefalnim crkvama, sa kojima je održavala kanonsko-pravne i bogoslužbne (liturgijske) i druge odnose. Sve autokefalne pomjesne pravoslavne crkve  priznavale su i poštovale njenu ostvarenu i afirmisanu, vjekovnu, autokefalnost (kanonsku, crkvenu nezavisnost, samostalnost, suverenitet) u pravoslavnom svijetu.

Političko-ideološki negatori, u prošlosti i sadašnjosti, njene viševjekovne autokefalnosti, kao i legitimnog prava na njenu obnovu i postojanje, uvijek, svjesno i namjerno, pretućkuju istorijske i pravne činjenice koje o tome pouzdano i akribično svjedoče, a sve to oni čine sa konkretnim ciljem pokušaja podrivanja državne nezavisnosti Crne Gore i velikosrpske nacionalne, etničke i kulturne negacije  samonike crnogorske nacije i građanskog društva u modernoj Crnoj Gori.

Relevantno je, ovom prilikom, javnosti prezentirati da još 1889. arhimandrit Nićifor Dučić o tome sasvim precizno piše: »Carigradska patrijaršija nije imala mogućnost da vrši duhovnu kanoničku vlast nad Crnogorskom crkvom. Ruski Sinod priznao je Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori autokefalnom za vrijeme slavnoga mitropolita crnogorskoga Petra I Petrovića-Njegoša« (Nićifor Dučić, »Književni radovi«, knjiga 9, Beograd, 1889, str. 245).

Koherentno tome, višedecijski sekretar Crnogorske crkve i član njenog Svetog Sinoda (od njegovog normativnog ustanovljenja nakon 1903) protođakon Filip Radičević je 1889. g., tvrdio je: »Pravoslavna naša crkva kao autokefalna, nezavisna je.

Ona se kao takva odnosi prema Ruskom Sinodu, Carigradskoj i drugim patrijaršijama, kao i ostalim autokefalnim crkvama. Sve autokefalne pravoslavne crkve priznaju nezavisnost Crnogorske crkve, svagda joj dostavljaju događaje koji se u pojedinim crkvama zbivaju, na primjer, kad koji patrijarh dolazi na upravu svoje crkve« (Vidi opširno: Filip Radičević, »Pravoslavna crkva u Crnoj Gori«, Prosvjeta«, državni časopis, X, Cetinje, 1889, str. 322-327).

Naročito je važno istaći da SPC u Crnoj Gori od 1918., nije legalnim i legitimnim putem, ušla u posjed sakralnih pravoslavnih pokretnih i nepokretnih dobara, već ih je, uz zaštitu supremativne državne vlasti, (KSHS/Kraljevine Jugoslavije), otela od države Crne Gore i CPC, okupirala ih i od tada ona njima gospodari i koristi ih, te u svojstvu otimača tuđe svojine i uzurpatora imovinskih prava drugoga hoće da zadrži bespravni monopol.

Istorijska je istina o vjekovnoj autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i istorijska nauka, publicistika i literatura je pouzdano prezentovala činjenice o ukidanju njene autokefalnosti 1918. godine, kao i o okupatorskom i uzurpatorskom ulasku SPC u posjede čiji je korisnik bila CPC. SPC je ušla u osvajački posjed i okupaciju državnih sakralnih pokretnih i nepokretnih dobara, koje su činom otimanja prešle u vicioznu državinu druge države (Srbije) i ,takođe druge strane crke (SPC).

Crna Gora, nakon usvajanja i stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti…, ne otima crkvenu imovinu; oni drugi, iz klerikalnih struktura, antipodni istome, su otimači i uzurpatori! SPC je nakon uništenja nezavisne Crne Gore i uništenja Crnogorske autokefalne crkve otela imovinu koja je i sada u njenom posjedu. Imovina se od otimača ne može otimati, već se njemu mora reći što je, a imovina se mora vratiti onome kome pripada.

Do kraja 1918. crnogorska država je bila vlasnički titular, a autokefalna CPC korisnik sakralnih dobara u Crnoj Gori. Odnosno, Crnogorska crkva je bila u aprehenziji hramova i crkvene imovine, a današnja Mitropolija Crnogorsko-primorska SPC nikako ne može biti i nije pravni sukcesor, nasljednik i sljedbenik prava i imovinskih prava nekadašnje autokefalne Crnogorske crkve.

Podsjetimo samo na činjenicu da u Ustavu Svetog Sinoda Pravoslavne ckve u Crnoj Gori od 30. decembra 1903., u članu 15, kojim se regulišu nadležnosti Svetog Sinoda, pored ostalog, u stavu 2 navedenog člana, piše i to da je Mitropolit, kako se eksplicitno veli, predsjednik Svetog Sinoda i « poglavica autokefalne crnogorske crkve».

Činjenica je da do 1. decembra 1918. godine SPC nije postojala u Crnoj Gori, a kamo li da je vlasnik crkvene imovine. Naprotiv. Ta nacionalno-politička i eklezijastička organizacija (SPC), čiji je centar u Beogradu, je, decenijama i u sadašnjosti, faktički protivnik nezavisnosti Crne Gore i crnogorske slobode i jedini cilj ideologije i politike koju ista propagira i sprovodi je da se pokuša Crna Gora vratiti na status kakav je imala 1918, 1989, 1991., godine. No zrela je Crna Gora, ona je ozbiljna država, i to se, naravno, dogoditi neće.

Upravo aktuelna priča, medijska fama i podvala, o navodnom otimanju imovine ide u prilog hegemonističkim, velikosrpskim aspiracijama ove svetosavske organizacije (SPC). Privremeno obustavljene, tzv. litije i molebani SPC su samo navodni vjerski skupovi, ali sa konktrentim anticnogorskim i velikosrpskim političkim i doktrinarnim ogrtačem. To su dominantno politička okupljanja.

Amfilohije (Radović), od početka svog djelovanja 1990. godine u Crnoj Gori nije organizovao nijedan vjerski skup koji nije bio duboko politički, svetosavski i velikosrpski. Svi današnji skupovi koje on organizuje su usmjereni i vođeni od strane velikosrpskih krugova sa ciljem da se u Crnoj Gori ponovi 1918. i 1989. godina i da ona nestane kao država. Ovo je duboko kamuflirana politička akcija koja za cilj ima da se vaskrsne velikosrpska državna ideologija.

Sjetite se samo kad su sramno 1996. episkopi i sveštenstvo SPC nosili mošti Svetog Vasilija Ostroškog u tzv. Republiku Srpsku i kad su ih dočekivali Radovan Karadžić i episkop Atanasije Jeftić ; sjetimo se kad je Amfilohije podržavao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i guslao na dubrovačkom ratištu, kad su njihovi-srpki- episkopi poput Gavrila blagosiljali ratne zločine, ubistva civila i ratnih zarobljenika i oružane formacije “Škorpioni” u Trnovu u Bosni, zatim kada se Episkop Filaret slikao na tenku sa mitraljezom da bi podržao agresiju na Hrvatsku…itd. Taj episkop mileševski Filaret bio je negda vrli Miloševićev sljedbenik i pomoćnik ministra vjera u srpskoj vladi u doba tiranije Slobodana Miloševića.

Ovo su samo neki od primjera kriminalne velikosrpske ideologije koja se nikad nije odrekla hegemonističkih tendencija prema Crnoj Gori, a kojoj je, pogotovo devedesetih godina XX vijeka, SPC davala duhovnu i političku podršku.

Rehabilitacija nacionalističke, etnocentrične, šovinističke i kolaboracionističke, četničke, velikospske ideologije i politike iz drugog svjetskog rata, za vpđu litija u Crnoj Gori Amfilohija Radovića bila je politička i crkvena “misija” i pasija, kojoj je revnosno bio predan.

I odan, i dan danas privržen isto, kada, identično kao i ranije. On veliča Dražu Mihailovića i četnički pokret iz drugog svjetskog rata. Nesporno je da je glavni vođa donedavnih, provremeno obustavljenih, “litija i molebana”, odnosno, u osnovi, klero-političkih protesta u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije, bio i ostao, sljedbenik ravnogorske četničke velikosrpske i anticrnogorske ideologije i politike, što potvrđuju i njegove riječi, više puta saopštene, a kojima je on veličao, pravio apoteozu četničkom vođi osuđenom ratnom zločincu Draži Mihailoviću.

Pored navedenog, od značaja je istića da je, na sceni već dugo, sinhronizovana hajka, medijska i politička, usmjerena fundamentalno protiv opstanka države Crne Gore i njene nezavisnosti, a sa ciljem pokušaja vaskrsavanja, propalog i poraženog, projekta Velike Srbije.

Ta  medijsko-protestna klero-politička akcija sprovodi se, notorno, u punoj koordinaciji svih njenih strukturnih djelova, ne samo unutar Crne Gore, već naročito i permanentno to je eksponirano iz Srbije, kao i tzv. Republike Srpske, entiteta unutar suverene i nezavisne države BiH, ali i od brojnih srpskih udruženja i krugova iz regiona i znatno šire, potpomognuta na razne načine od strane centara i punktova ruske politike.

Crna Gora se brani i odbraniće se uspješno i ovoga puta od povampirenog velikosrpskog klero-nacionalističkog zla i ataka. Odbraniće se otimača i uzurpatora trona Svetog Petra Cetinjskog, odnosno,  od onih koji ugrožavaju ustavni i zakonski poredak Crne Gore i pokušaju osporiti državnu nezavisnost Crne Gore; od onih koji su otimači  naših, crnogorskih svetinja, koje odavno SPC u Crnoj Gori drži pod okupacijom i od onih koji zastavama druge države barjače po našoj domovini.

Barjačili su, donedavno, masovno po ulicama Crne Gore sa zastavom, trobojkom sa četiri ognjila (tzv. 4s), to je zvanična zastava Srpske crkve, a ta zastava je nasilno uvedena, nametnuta u Crnoj Gori 1919., iako do tada nikada nije bila u zvaničnoj ili bilo kakvoj upotrebi u Crnoj Gori.

Naprotiv, ona je bila i ostala okupacioni simbol u Crnoj Gori i na taj način oni samo pokazuju svoje stvarne i loše namjere prema državi Crnoj Gori, građanskom društvu u njoj i crnogorskoj naciji, koju osiono i beskrupulozno pokušavaju negirati.

antenam

13 KOMENTARI

 1. Koliko kretenizma i boleyti na jednom mjestu.
  Gospodine Adžiću,ovo nije Kotor,ovo je polusvijet koje ja Kotor prihvatio tradicionalno miroljubivo a oni mu svojim divljalukom na ovaj i ovakav način vraćaju.
  Sramota me što dijelim vazduh sa ovakvima.

  • …vas je “sramota što dijelite vazduh sa ovakvijema…”? A mene je sramota-kao građanina i rođenog Kotoranina-ko nam drži vast evo 31 godinu u Kotoru…Koji su pretvorili u bezdanju rupu-VLASNIKA CULO ROTO TUTI CVNTI SA sVOJIM GLASAČIMA-iz koje izaći nećemo u nardnih 31 goDinu-pa da bi na vlast doŠla Trampova admninistracija!!!!

 2. ..GOSPODINE NOVAČE ADŽIĆU-JESU LI-DALI SU OVIM “IDEJNO-POLITČKIM TRAČNICAMA”-DRAŽE MIJAILOVIĆA,PAVLA ĐURIŠIĆA,SEKULA DRLJEVIĆA IINIH “HEROJA” PUTOVAlI NA MOLEBAN ..U KAMNIŠKU BISTRICU JUNA 2O15 GODINE…AMBASADOR ANTIFAŠISTIČKE CRNE GORE .GOSPODIN dr
  imun olog MIOMIR MUGOŠA U PRATNJI SPECIJALNOG IZASLANIKA PREŠEDNIKA CRNE GORE-i sa njima Mitropolit crnogorsko srpsko primorski Risto Eadović u pratnji protođakona podgoričkog Sabornog hrama -Vladimira Jaramaza…rodom iz Banjana-selo Rogačevići-Kljakovica-okle bijaše rodom i Novak Kilibarda..eksprešednik “NARODNE SLOGE”.27 okruga-montenegro-“velja srbija”?
  pozbato je da su u ime antifašističke Crne Gore i Mitropolije crnogorsko srpske primorske.u povodu 7O godišnjice stradanja pripadnika jugoslovenske kraljevske vojske-u Sloveniji-poiložili vijence na “Spomenik ..čtaj četnicima,ustašama,belogardejcima i nihvim porodicama u zbjegu-bežaniji…zbog zločina koje su polinili od 1941 do 1944 godine na prostrima klrvve trojne kraljevine “srba-krvata-slovenaca”-krvavoga kralja KERA ĐORĐEVIĆA!

 3. …NEMA JOŠ NI SLOVA-o našoj presudnoj temi- NA OVAJ naš Portal…OD BANDE MOMIŠE KRIVOGRADA..zvani Moj…? Vjerovatno su jadočojku svezani-naopačke jezik i duša-k…,Srce puca-a bliznica ište?

  • …SOLI TI I LJEBA TI…MA JELSI TO MISLIO NA Moj gada…PRVOG POKAJNIKA TOSTER SRBINA-OD SADA PRVI SRBIN OPŠTINE KOTOR…-IZGORIO NA PROSULJU”-OD TUGE ZA VJEROUČITELJEM?..IZ STAROGA GRADA-ISPOD PLATANA SA PJACETE OD KINA NA OVAJ PORTAL..KOJI IZJAVI SUĆUT ZA SVOJIM PASANIM VJEROUČITELEM-MUČENIKOM.. 29.TRAVNJA.2020 U 13_OO URA?
   DOBAR JE JADO-SIROMAH OD SVEGA-NIŠTA NEMA BREZ DUŠU…KOJU DUPERA I ISPOLJAVA…KAD PIŠE O ČOVJEKU-DRUGU TITU…”KOJEGA JE NAJVIŠE VOLIO”-NA ŠTO GA JE UČIO-NAUČIO-PASANI MU VJEROUČITELJ…DVA DANA ISPRED SVETOGA JOSIPA RADNIKA.”.UBI GA-UBI IH BRATSTVO I JEDINSRVO!…”BRAT JE MIO KOJE VJERE BIO SAMO DA JE “srbin…BIO -PA MAKAR VALJAO KA ŠTO VALJA Moj gad….
   NEKA SRAM I ZASTIĐE BUDE OVE SVE-ŠTO NAS LAŽU-DA BOGA NEMA…?!

   • Stigla te Demencija Jordane. Nisi više razborit i “suptilan” kao prije par mjeseci.Možda te zakačio i onaj prađedovski Klimaks, pa te drma, kako po udovima, tako i po mozgu. Stavi pamuka u uši, da ti ne iscuri to gela iz istoga jer se bojim da će ti glava početi “škripati” kao pjat koji si jos kao beba klempavih ušiju, strugao onim uvrnutim pirunom, sa kojim su ti “PRECI” boli Jegulje ispred bivše Slavije.
    Što se Vjeroučitelja tiče u pravu si. Da se podosta naučiti i od onih sa kojima se ne slažeš u mnogim stvarima. To treba poštovati, pogotovo kada se neko oprostio od ovozemaljskog života. On bar nije izdao svoje i ja mu bez obzira na sve skidam kapu. A što se tebe tiče Jordane, ti si jedno ljudsko g…o koje nije vrjedno ove priče, jer se poodavno zna da si Petokraku zamjenio Krstom, interesa radi. Za razliku od tebe, Vjeroučitelj se rodio uz Krst, a uz Krst je sahranjen.
    Toliko od mene, splno stara!

    • …što je uzelo maha kod ove “novopečne gospode-tebe i družine”-da i kučke-paščad kućne vaše ljubimce kopate uz krst časni….Gospon Moj gade milosti tvojoj-VAŠOJ… KONVERTITA- KENTAURA(POLU MAGARAC-POLU NALIK ČOEKU) KRAJA NEMA!

     • POMALO STARI,POMALO. ŠTO SI ZAPJENIO KAO BJESNO PAŠČE?
      BOJIM SE DA TE ONAJ KAUBOJ (RANČER) OD ALIJE LASOM NE DOVATI I STRPA U AZIL. NARAVNO AKO TI SE I TAMO NAĐE MJESTA, JER SI TI NEKA POSEBNA VRSTA PAŠČETA. NEKI MJEŠANAC, NEZNA TI SE PORJEKLO,
      A JESI LI ODNEKUĐ “ISPLUTAO” JESI.
      NIJE NI ČUDO ŠTO NAM RIVA ONAKO VONJA!

     • …ŠTO NAM RIVA ONAKO VONJA…KAD U STAROME GRADU-IMA VAS NOMADA-KOJI DANAS SLAVITE NACIONALNI PRAZNIK!
      NEKA TI BIDNE SRETAN-I DA IMAŠ-IMATE DOSTA POSLA I ANGAŽOVANJA..U FABRIKU-NA LOVANJU!

 4. …GOSPODINE NOVAČE ADŽIĆU,DOKTORANDU ISTORIJSKIH NAUKA-DA LI VAM JE POZNATO KAKO SE ZVAO AMBASADOR NAŠE SAMOSTALNE DRŽAVE CRNE GORE-ČLANICE UJEDIJENIH NARODA…KOJI JE POLOŽIO VIJENAC-U IME :”ANTIFAŠISTIČKE” DRŽAVE CRNE GORE U KAMNIŠKOJ BISTRICI U SLOVENIJI 12.JUNA.2O15.GODINE-NA SPOMENIK PRIPADNICIMA
  JUGOSLOVENSKE KRALJEVSKE VOHJSKE…ČItA se na čistom naškom jezku četnicima i njihovim porodicama u izbjegliuštvu-na “putu spasa” na “antifašistički zapad”?!!!..

  I DA ZAOKRUŽIM..POSLIJE OVOG “ANTIFAŠISTIČKOG ČINA”-RITUALA..OVAJ NAŠ AMBSAADOR DAO JE IZJAVU….:”DANAS NAKON 7O GODINA NEPRIHVATLJIVO JE I NECIVILIZACIJSKI PRIHVATITI REVIZIJU ISTORIJSKE ISTINE.
  ALI JE UVIJEK CIVILIZACIJSKI(A DA NO ČOČE?) ISKAZATI ODNOS PREMA NEVINIMA…”?!!!

  FALA TI BOŽE ČIJI JE OVO BIO AMBASADOR U SLOVENIJI-ANTIFAŠISTIČKOJ DRŽAVI..KOJA “BAŠTINI-SJEĆANJA NA ..IDEOLOGE DEMOKRTSKOG FRONTA..I NJIHOVE POTOMKE U SKUPŠTINI CRNE GORE-ANTIFAŠISTIČKE NEKADAŠNJE REPUBLIKE U SASTAVU TITOVE JUGOSLAVIJE…?

  NA KRAJU BEZ KRAJA-ZNA LI IKO ŽIVI..ŠTO JE MISLIO OVAJ AMBASADOR-KAD JE KLEČAO NA SPOMENIKU “MRTVIM MUČENICIMA-VOJSCI KRVAVE KRALJEVINE KERAĐORĐEVIĆA.KRALJEVINE JUGOSLAVIJE-KRVOLOČNE ZVIJERI ILITI SUGE HITLERA I MUSOLINIJA..ČIJI POTOMCI DANAS VLADAJU OD VARDARA DO TRIGLAVA.?OVJERENIM PEČATOM POTONJEG KJRVAVOG RATA OD 1991 DO 1999.GODINE…!!! ISPRAVLJAJUĆI “NEPRIRODNE GRANICE”-KOJE SU CRTALI TITOVI NEPISMENI BOLJŠEVICI”…REČE MI TAKO JEDAN ČOEK U BIOGRAD 199O GODINE NA “TV POLITIKU-NA TERAZIJAMA….?!NA KOJIMA SE PJEVALO I IGRALO 22.OKTOBRA.1944…”PEKOVE SU DIVIZIJE OSLOBODILE BEOGRAD I TERAZIJE”?,…”DRUŽE PEKO DAPČEVIĆU-NA LOVĆENU TOP IZNESI-OKRENIKA NA SVE STRANE-A NAJVIŠEE NA…DERIPASKINE APARTMANE-PLATAMUNE..?.”

 5. …DRŽAVA KRALJEVINA CRNA GORA…KOJA NIJE IMALA NASLEDNIKA-TAKO SU ODLUČILE VELJE SILE-LIŠI PRIJE TOGA NESTALE RUSIJE(1917)! ISTE ONE SILE KOJE SU U BERLINU -NA KONGRESU 1878 GODNE TADA PRIZNALE -stvorile NOVU SUVERENU DREŽAVU KRALJEVINU CRNU GORU U PROŠIRENIM GRAANICAM DIJELOM U ERCEGOVINI-SANDŽAKU-BAR I ULCINJ..KOJE PRIJE TOGA NIJESU NKADA PRIPADALI CRNOJ GORI PETROVIĆA NJEGOŠA!
  NA ŽALOST TAKBO STANJE JE ISKORISTIO KRVNIK CrNE GORE KRVAVI KRALJ KERA ĐORĐEVIĆ I SVU IMOVINU DRŽAVNU BIVŠE NESTALE DRŽAVE-PRISVOJIO I PRIPISAO TROJNOJ KRAJEVINI “BRACNA srba-ktvata-slovenaca”…ja bih rad bio da to nije tako! Na žalost to je tako…i to mogu riješiti samo međunarodni sudovi! za koje znamo na čijoj su strani-od vazda bili!!!
  Mali i veliki-šuti i rogati..od vazda se zbalo ko je ko…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].