Dejan Đurović: Radovi na pothodniku teku po planu i u skladu sa projektom

3
Dejan Đurović

Krajem decembra prošle godine počeli su radovi na izgradnji podzemnog prolaza na kotorskoj rivi, koji treba da budu završeni za 130 radnih dana, što znači da će Kotor imati ovaj infrastrukturni objekat polovinom juna, kazao je za Skala radio Dejan Đurović, tehnički direktor preduzeća JU Briv, koje je izvođač radova.

On je objasnio da iskopi kreću tokom dana, što je par dana ranije u odnosu na plan.

Radi se u otežanim uslovima, jer se u neposrednoj blizini gradilišta odvija izuzetno frekventan saobraćaj.

Zanimljivo je da radove sa dozvoljene distance prate znatiželjni građani, a gradilište je propisno ograđeno i bezbijedno, i nema nikakvih iznenađenja, kazao je Đurović i naglasio da se projekat prati u potpunosti i da se koristi najsavremenija tehnologija i oprema za gradnju ovakve vrste objekata.

Na pitanje Skala radija da li je tačno da je projekat morao da pretrpi izvjesne izmjene zbog kvaliteta gradnje i konfiguracije tla, Đurović je kazao da je bilo neznatnih izmjena koje su se odnosile na zaštitu građevinske jame i njene stabilnosti.

Ostalo se u gabaritima, a novina je i u tome što je ranije bilo predviđeno da se talpe postavljaju na 15 m dubine, a ne na 12 kako je ranije bilo predviđeno.

Zbog toga su rađena ponovna geološka istraživanja i sve ovo  će samo neznatno poskupiti radove.

Mnogo je špekulacija i različitih komentara kada je u pitanju izgradnja pothodnika.

Đurović je objasnio da se na ovom objektu ne postavljaju šipovi već talpe (zid od čeličnog lima), koje  se posebnom opremom utiskuju u tlo do potrebne dubine.

Što se tiče oštećenja na fasadi, zidovima i plafonima zgrade Lučke kapetanije, koja je u neposrednoj blizini gradilišta, Đurović je kazao da izvjesne štete ima, ali da je ona gotovo zanemarljiva i da će sva oštećenja biti sanirana. Naprslina ima, ali je to bilo očekivano. On je obišao zgradu i ono što je sigurno je da statika objekta nije ugrožena niti je dovdena u pitanje. Radi se o malim vibracijama a kako odmiču radovi više se ne osjećaju niti će moći da utiču na statiku bedema sa druge strane magistralnog puta, rekao je on.

Kada su u pitanju instalacije ispod saobraćajnice one su obezbijeđene i u prvoj fazi su izmještena dva niskonaponska kabla. U drugoj fazi će biti više posla zbog kanalizacionih instalacija i visokonaponskih kablova koje će se morati izmjestiti, rekao je naš sagovornik.

Na gradilištu su danas instalirane dvije pumpe velikog kapaciteta koje imaju moć ispumpavanja 40 l morske vode u sekundi. Intenzivni iskopi kreću od sjutra i trajaće do marta, kada se prelazi na drugu stranu ulice.

Što se tiče priče o mogućim poplavama u pothodniku, Đurović kaže da to neće biti moguće.
Projektom je predviđeno da će višak vode koji se eventualno pojavi pumpe, koje bi se automatski uključivale, odvesti u za to predviđeni prostor.

Podhodnik je recepcija putnicima sa kruzera i biće obložen najskupljim materijalima, mermerom iz Italije. Projektant nije štedio materijal i to obavezuje svakog građanina da se posebno odnosi prema ovom izuzetnom infrastrukturnom objektu. U pothodniku će biti instalirane i nadzorne kamere, a opština mora da obezbijedi nekoga ko će voditi računa o samom objektu.

Primjedbe da će se kretanje pothodnikom usporavati zbog nepostojanja klasičnog lifta za lica sa invaliditetom, ne stoje, kazao je Đurović, jer s obje strane pothodnika postoje pokretne stepenice, ukupno četiri, i one klasične, ali će biti ugrađene i pokretne platforme za ta lica.

Pokretne stepenice su naručene i već su završena njihova sklapanja. Krajem marta ih očekuje izvođač, kada će se krenuti u drugu fazu posla.

Naš sagovornik tvrdi da neće biti obustavljanja saobraćaja i da će, na insistiranje izvođača, saobraćaj biti u oba pravca tokom izvođenja radova.

Ukoliko tokom kopanja ispod saobraćajnice izvođač naiđe na ostatke spomenika kulture, biće o tome obaviještena Uprava za zaštitu kulturnih dobara, ali Đurović kaže da je više nego sigurno da na ovom gradilištu nema naznaka pomenutih arheoloških ostataka.

3 KOMENTARI

 1. Sve je dobro projektovano a evo poceli dodatni radovi…
  Ako se ne varam tvrda podloga je nadjena na 15m pa mi je nejasno ko je odredio da se kopa na 12m dubine….hoce li ikad itko snositi ove propuste koje mi placamo?
  A koliko ce ih još biti?
  Da li je planirana gvozdena ograda od jednog do drugog pjesackog prelaza koja će sprečavati da se prelazi pired podvoznika…ovo će kad tad morati staviti mada po mom misljenju je sama ograda bila dovoljna i 1 semafor kod zgrade Luke usaglasen sa ovim preko puta glavnih vrata

 2. PREKO PUTA KOTORSKE PJACE-PAZARA…NALAZI SE KOLODVOR ZA AUTOBUSE..DO KOJEG KUĆANICE NEMJAU PJEŠAČKI PRIJELAZ(?)…PA SU PRIMORANE(DA GI NEBI KAŽNJAVALA KOMUNALNA PULICIJA) U RUKAMA UNIH BORSA..SA PJACE DO KOLODVORA DA PREĐU SUMALO 100 METARA OD PJACE DO SEMAFORA I NA PARKING (OD AUTA)..I DO KOLODVORA..ILI DA IDU DO POZORIŠTA..PA NA PRJELAZ..I NAZAD RIVOM-OBLOM DO KOLODVORA..JOŠ VIŠE OD 100 MTARA U ODNOSU NA “PRVU VARIJANTU PJACA-SEMAFOR-PARKING-KOLODVOR-UMJESTO SAMO 15-ESTAK METARA?!!!
  FALA TI BOŽE IMALI IJDNOGA ČINBENIKA -ZAPOSLENIKA U OPŠTINU KOTOR-DA JE PLAĆEN DA MISLI-svojom GLAVOM..A NE BLIZNICOM-ZA OSBENU UPOTREBU…NE VODEĆI RAČUNA O POSLU ZA KOJI GA PLAĆA TA ISTA KUĆANICA..KOJA MORA DA PRELAZI-STOTIME METRA DO-ODPACE DO KOLODVORA…?
  E BO..?… “VOLIM TE MOJE..SELO- JA IZ TEBE IZAĐOH-A TI IZ MENE NEĆEŠ NIKADA”?

 3. “…JER (DA) SE U NEPOSREDNOJ BLIZINI GRADILIŠTA ODVIJA INTEZIVNO FREKFRENTNI SAOBRAĆAJ(U SRED JANUARSKE ZIME-KAD MU VRIJEME NIJE?)…E BO”?!PA SE POSTAVLJA JEDNO-CIGLO PITANJE,A TEKE KAKVA ĆE FREKFRENCIJA SAOBRAĆAJA,DA BIDNE TOKOM LJETA..KAD ILJADE TURISTA NAVALE U KOTOR..A SAOBRAĆAJ BUDE DESETOSTRUKO FREKFRENTNIJI-A ZASTOJI U SAOBRAĆAJU NEIZBJEŽNI…BEZ UTICAJA PJEŠAKA,KOJI ĆE IMATI PODHODNIK-ALI SMO KOD LUČKE KAPETANIJE…A OSTALI PRIJELAZI(“ZEBRE” OSTAJU KOD”jk LUKE” KOTOR-PRKO PUTA JUGOPETROLJA..I NAZAD-SAMO JEDAN (NE RAČUNAJUĆI SEMAFOR-NA RIVU).KOD POZORIŠTA I SLEDEĆI KOD VRAČARA..?!!! DAKLE-PITANJE SVIH PITANJA: ŠTO SE DOBIJA SA PODHDNIKOM?…MALO VIŠE OD NIŠTA(A MNOGO VELIKI I BEZPOTREBNI TROŠAK-BAČANJE EURIĆA U ŠKURDU!)!!! MWĐUTIM, ISTORIJSKI GLEDANO-BIĆE-“VELEPNI SPOMENIK VLASTI U KOTORU-KOJA EVO VIŠE OD 3O GODINA “GRADI SEBI “SPOMNEIKE POTROŠENIM EURIĆIMA-BAČANIH U ŠKURDE DVJE-ZA UČINJENA EPOHALNA (NE)DJELA?! BILI ŽIVI I ZDRAVI..BRZO ĆE TE SE UVJERITI I VIĐETI….”PREDIZBORNO EPOHLNO REMEK DJELO”-BAČANJE/ BEZPOTRENO/ -EURIĆA U TEMELJE PODPORTIKA…!!!

  NO MENE.BRINE JEDAN VIŠI PROBLEM-SA ASPEKTA BEZBEJNODTI PJEŠAKA- BOLESNIKA KOD “DOMA ZFRAVLJA” U DOBROTI!..ĐE SU PJEŠACI ,KOJI DOLAZE IZ PRAVCA KOTORA(PJEŠKE ILI AUTOBUSOM)..U DOM ZFRAVLJA -MORAJU DA PREĐU MAGISTRALU..PODHODNIKOM..A DALJE PUT DOMA..MAGISTRALOM-BANKINOM (DIO KOLOVOZA(…ILI DA ,DESNOM STRANOM KRENU PREMA DOBROTI..DO DJČIJEG VRTIĆA-UDALJENOG BLIZU 100 5O METARA/OD AUTOBUSKOG KOLODVORA/ ĐE IMA JEDAN -IGLIPJEŠAČKI PRIJELAZ..I DASE ONDA VRAĆAJU-JOPET PJEŠKE U DOM ZDRAVLJA…! ZATO ITAM KO JE I KAKO SE ZOVE-NA KOJOJ JE FUNKCIJI “TAJ MUDRAC”..KOJI JE NAREDIO, DA SE ISPRED DOMA ZDRAVLJA IZBRIŠU PJEŠAČKI PRJELAZI..ZA (NAJČEŠĆE) BOLESNIKE..?
  E BORA MI,FAZDE JE FALILO “PARA I PAMETI”.? .PAMETI ZBOG “VOLJE BOŽIJE”-A PARA ZBOG MANJKA PAMETI…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].