Danas konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore, predsjedava Lekić

1

 

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore biće održana danas.

Na prvoj sjednici nakon parlamentarnih izbora, održanih 30. avgusta, biće izabran novi predsjednik i potpredsjednici Skupštine Crne Gore kao i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, parlamentarnog radnog tijela zaduženog za izbore i imenovanja.

Kako navode u crnogorskom parlamentu, prethodno će biti usvojen izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora i verifikovani mandati zastupnika.

Državna izbora komisija Crne Gore (DIK) je objavila 14. septembra konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima su tri opoziciona saveza osvojila 41 poslaničko mjesto dok aktuelna vladajuća većina ima 40 mjesta u crnogorskom parlamentu.

Prema konačnim izbornim rezultatima koalicija “Odlučno – Demokratska partija socijalista – Milo Đukanović” osvojila 30 mandata od kojih jedan pripada Liberalnoj partiji koja je bila dio koalicije.

Opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 27 zastupničkih mjesta, od čega 18 pripada Demokratskom frontu koji čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija.

Kao članice saveza “Za budućnost Crne Gore” Socijalistička narodna partija (SNP) imaće pet zastupnika, Ujedinjena Crna Gora jednog, a Radnička partija i Prava Crna Gora po jednog predstavnika. Nosilac liste Zdravko Krivokapić je taj opozicioni savez predvodio kao nestranačka ličnost.

Opoziciona koalicija “Mir je naša nacija” osvojila je 10 poslaničkih mjesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu. Opozicioni savez “Crno na bijelo” ima četiri poslanika koja pripadaju građanskom pokretu URA.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imat će po tri poslanika , a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imaće Albanska lista “Sada je vrijeme” i koalicija “Jednoglasno”.

Poslovnikom Skupštine previđeno je da konstitutivnom sjednicom predsjedava najstariji poslanik, a da mu pomažu najmlađi zastupnik i generalni sekretar Skupštine.

Sjednicom će predsjedavati lider Demosa Miodrag Lekić, a pomagaće mu najmlađi poslanik iz saveza “Za budućnost Crne Gore“ Maksim Vučinić i aktuelni generalni sekretar parlamenta Aleksandar Jovićević.

Novog predsjednika Skupštine treba da kandiduju tri opoziciona bloka koja imaju većinu u parlamentu.

Nakon konstitutivne sjednice parlamenta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavezan je da zakaže konsultacije sa predsjednicima parlamentarnih stranaka, kako bi najkasnije za 30 dana predložio mandatara za novi sastav Vlade Crne Gore. Nakon što predsjednik predloži mandatara on predlaže sastav Vlade o kome se glasa u parlamentu.

Ukoliko lideri partija predsjedniku države ne dostave ime mandatara sa potpisima podrške, on predlaže kandidata iz redova partije koja ima najviše mandata u parlamentu. Prema zvaničnim podacima Državne izborne komisije to je koalicija Demokratske partije socijalista i Liberalne partije koja ima 30 zastupnika.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].