Danas je Dan medija

10

 

Danas je Dan slobode medija. Kada je Crna Gora u pitanju, kazaću glasno i jasno, da svi čuju, kako ne bi bilo prostora za sakrivanje iza korisnih nejasnoća, da su mediji u našoj zemlji slobodni. Možda je baš tolika sloboda medija uslovila njihov kvalitet, jer novinar može biti bukvalno svako ko poželi da se tim poslom bavi. Pritom najčešće mora da ima savitljivu kičmu, da se sagne i kad se od njega ne traži. Profesionalni i etički standardi spadaju u očigledno slobodno tumačenje vlasnika koji kroz proklamovanu slobodu javno izgovorene riječi, može da lijepi etikete, vrijeđa i kleveće do mile volje.

Naravno, javnost je vrhovni sudija, ali narod kaže: lipši magarče do zelene trave.

Danas čestitke mnogih. Od onih oficijelnih, koje razumijem kao protokolarnu potrebu i obavezu, do onih drugih kojima su usta puna slobode medija, strašnih ataka države na ove kreatore svijesti i neprikosnovene vlasnike raznoraznih i raznobojnih istina. Oni iz vlasti zahvaljuju medijima na profesionalnom radu i odnosu u teškim danima epidemije izazvane korona virusom, dok oni opoziciono nastrojeni napadaju vlast da za njih nije uradila dovoljno. A neko se potrudio da nas u svom izvještaju NVO Reporteri bez granica stave na 105-tom mjestu. Neću objašnjavati ovu parišku korona organizaciju, ali sam siguran da će svakome u Crnoj Gori biti jasno o kavim se plaćenicima radi kada su ispred nas, kakvi god da smo, stavili Srbiju i njene medije, za koje svijet zna da su u kandžama tamošnje vlasti do te mjere da osim Vučića i kamarile, više i nema drugih koji se javno pojavljuju. Novac, dokazuju i oni, nema ideloško opredjeljenje, kao što ga nemaju ni mnogi mediji, nevladine organizacije, pa na žalost ni pojedine političke partije.

Kada je u pitanju odnos vlasti prema pojedinim medijima u Crnoj Gori, on je isti kao i onaj prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Što su mediji više protiv sopstvene drževe, to ona pokazuje veći stepen razumijevanja i tolerancije prema njima. Zato ću i reći da se svi mediji nijesu ponašali baš dobronamjerno za vrijeme trajanja Covid19 pandemije. Sjećanje nam nije jača strana, ali pamtimo prilično zlonamjerna pitanja stručnom medicinskom timu na početku borbe sa ovom neviđenom pošasti u novijoj istoriji i njihovom izraženom čuđenju i nevjerici kad su ljekari saopštavali da kod nas nema još uvijek oboljelih. Neću reći da je kod nekih bio vidno prisutan žal što ne prednjačimo po broju oboljelih i umrlih, ali je cijela priča opasno na to mirisala.

Na sreću, prednjačili su oni drugi, koji su se sojski ponašali i istinom borili protiv ove opake bolesti. Oni su javnost upoznali sa sjajnim medicinskim ekipama i njihovim požrtvovanim ljudima, svakodnevnim radom policije, vojske, pripadnika službi zaštite i spašavanja, čistača, trgovaca, pekara, apotekara. Nijesu pričali o sebi, a bili su u prvim borbenim redovima. To i jeste uloga medija. Da informišu istinito i pravovremeno.

U danu slobode medija neću pominjati one politički ostrašćene medije koji otvoreno mrze Crnu Goru i zalažu se javno i bez ikakvih posljedica za njeno nestajanje.  Pomenuću samo jedan tabloid, jednu grupaciju medijsku i jednu masovnu uzurpaciju koja, iz razloga neobjašnjivog samo neobaviještenima, čini spojivost sa pojedinim djelovima vlasti o kojima ćuti i koje ne napada. Svi drugi su na spisku i po spisku. I nikome ništa. Oni će biti finansijski nagrađeni čak i kada tvrde da nam je borba protiv koronavirusa u Crnoj Gori pokazala da država nezaustavljivo klizi u fašizam.

Dodvoravanje medijima je čak i gore od lošeg odnosa prema njima. To je dosluh sa licemjerstvom najgore vrste. Oni koji to mogu, jer imaju moć, a sami će se prepoznati, zavući će ruku u špag cijela naroda i baciti onima koji su najčešće bez etike, profesionalne i ljudske časti, u korito onoliko koliko je po cjenovniku usluga za ćutanje definisano.
Neko je to dobro prepoznao kada je formulisao fenomen pasivnog odnosa vlasti prema onima koji ne biraju sredstva u nastojanju da Crnu Goru ponište, razgrade, izbrišu trajno, i onog aktivnog odnosa kojim finansiraju njihovo postojanje i djelovanje.

Zašto to rade, pitanje je za njih.
Ove druge, koji čestito rade svoj posao, neće odbraniti ni od nasrtaja prvih, čije uvrede i laži, etiketiranja, spinovanja i klevete smatraju slobodom medijskog izražavanja.

Zašto?

I na to pitanje postoji odgovor, a svi ga u našoj maloj Crnoj Gori dobro znamo.

Slavko Mandić

10 KOMENTARI

 1. Crnogorski mediji javljaju da je crnogorski mlin uvezo 10.000 tona pšenice iz Francuske i da Crna Gora neće biti ovisna od uvoza. Bravo za mlin i medije.

 2. Tako se piše i razmišlja slobodno.
  Zato smetaš interesnim medijskim klanovima i zna se, četničkim medijima u nas.

 3. Zasigurno napad kreće .
  Sad će špijuni
  I iz Vijesti tajkuni
  Upreći će vola i plug
  Na djelu su Pinokio i Timur mu drug!

 4. Evo i u Kotoru imamo dva medija.
  Jedan veliki, dobro placen,puno zaposlenih,najmanje strucnih i kvalifikovanih, osoben, podlozan vlasti koja je trenutno , bez imalo slifa ili suga.Cesto spava , a informacije mu kasne, da li zbog slabe organizacije ili nastrojenosti bilo vjerske ili politicke,
  Na drugoj strani, jedan,mali , bez para , ali sa duhom i voljom, strucan i kvalifikovan , uvijek prisutan sa novim i aktuelnim vijestima.
  Pa ko voli neka izabere.
  Prava informacija ce stici sigurno poslije lazne , ali to nam je sudbina

  • Skala radio je pro Crnogorski
   Radio Kotor pro Srpski i takva je prepolovljena i država.
   Što je tu sporno?

 5. SLAVKO KUĆO NAUČI…NE STVARAJU MEDIJI NAROD -NEGO NAROD STVARA MEDIJE…?!PODUPRTI VLASTIMA…KOJE OPET KUPUJU NAROD-ZA MALE PARE-SIĆU!
  AKO TO NAROD SHVATI-ONDA IMA NADE ZA NAROD! U PROTIVNOM-NAROD OSTAJE I DALJE NA MRGINIMA-ĐE SE PERE I ŠUGAMANOM ČISTI -SVA ŠPORKECA VLASTI?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].