Da je vječna Crna Gora!

7

 

Crna Gora obilježava 13. jul, Dan državnosti, nizom prigodnih manifestacija i svečanosti.

Dan državnosti se obilježava u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine, kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović sinoć je, povodom Dana državnosti, pripredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog, javnog i sportskog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. godine obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške, poručio je predsjednik Milo Đukanović na proslavi povodom Dana državnosti koja je održana na Cetinju.

“Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju. Ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja, 90-tih je bila jedina republika koja je tokom raspada Jugoslavije sačuvala mir, učvrstila stabilnost i multietnički sklad. Država koja je nakon 11 godina od sticanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima”, istakao je Đukanović.

Đukanović je naveo da je ovo godina u kojoj je naš državni praznik u znaku velikih jubileja.

“Navršava se 140 godina od 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno-pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. godine trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore, i porobljenoj Evropi ulio nadu u mogućnost pobjede nad fašizmom. Navršava se i vijek od nelegalnih i nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta. Osjećaj te duboke istorijske nepravde, koju je podržala tadašnja međunarodna zajednica, bio je dodatni motiv crnogorskom narodu za podizanje antifašističkog ustanka po masovnosti jedinstvenog u Evropi”, jasan je on.

Đukanović je naredio da se povodom Dana državnosti Crne Gore izvrši počasna artiljerijska paljba sa platoa brda Gorica sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Neradni dani, povodom Dana državnosti Crne Gore, biće 13. i 14. jul, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

7 KOMENTARI

    • ..te se prestavljaš ikognjido “Ne daj Bože da si naš”? Jer mama rađa..što se danas jedino priznaje (u svijetu) u samo dvije Jevropske države…u Švicarsku i Izrael…!

     • Ne čitačemo tebe i tvoje istorijate po čitav dan, pametna glavo!
      Siđi do mora i ofreškaj se malo.
      Još malo, pa ćeš preuzeti primat na ovome portalu od Joleta.
      KO “MESARICE”
      Opušteno i bez nervoze.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].