Ćutanje delegacije EU o inicijativi Krivokapića

0

 

Ne komentarišemo pojedinačne izjave u vezi unutrašnjih pitanja Crne Gore. Očekujemo formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Evropskoj uniji, sve je što su Pobjedi odgovorili iz Delegacije Evropske unije u Podgorici na pitanja povodom inicijative kandidata za mandatara nove vlade Zdravka Krivokapića da Crna Gora više ne treba da slavi 9. maj, nego 23. i 24. septembar kao Dan pobjede, aludirajući na konstituisanje novog saziva Skupštine u kojem trojna koalicija ima većinu.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavaju se 9. maja u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak procesa stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Nacistička Njemačka 9. maja 1945. godine potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Sudeći prema odgovoru koji je Pobjeda dobila, u Delegaciji EU ne vide problem u izjavi Krivokapića da 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, više ne treba da se obilježava u Crnoj Gori, već da 23. i 24. septembar budu ustanovljeni kao praznik – dan pobjede.

A sjećanje na Dan pobjede nad fašizmom u njegovom kalendaru praznika, očito, ne bi postojalo. Krivokapić je prije nekoliko dana, u Budvi, tokom slavlja kod novog predsjednika opštine Marka Bata Carevića poručio da Crna Gora više ne treba da obilježava ovaj praznik kao Dan pobjede, već 23. i 24. septembar.

Kandidat za novog mandatara Vlade nije komentarisao svoju inicijativu. Nije odgovorio na telefonske pozive i poruku.

Bez komentara su i institucije, izuzev što je reagovao državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković, a nije se oglasio ni niko iz civilnog sektora, osim, očekivano, iz SUBNOR-a i antifašista s porukom da se kandidat za mandatara ponaša infantilno i da ne zna što je Evropa i što su civilizacijske vrijednosti.

Zeković je upozorio da „proglašavanje konstituisanja novih saziva državnog parlamenta i Skupštine opštine Budva pobjedom ‘većom’ od 9. maja, kada slavimo Dan Evrope i pobjedu na fašizmom, predstavlja opasnu poruku koja nas udaljava od nacionalne politike pomirenja”.

“Razbuktali „oganj vjere”, umjesto u pravcu revizije prošlosti i poništavanja istorijskih činjenica, treba učiniti konstruktivnim i inkluzivnim”, poručio je Zeković.

Zdravko Krivokapić blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću.

Kao i SPC i Radović, blizak je i četničkom pokretu, što potvrđuje nedavno objavljeni snimak četničkog slavlja upriličenog 2009. godine za doček osuđenog atentatora i teroriste Nikole Kavaje. U kući u Podgorici gdje je organizovan prijem Kavaje, pored fotografija četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata nalazila se i fotografija osuđenog ratnog zločinca, vođe bosanskohercegovačkih Srba tokom rata devedesetih godina Radovana Karadžića. Krivokapić je prisustvo svečanom dočeku Kavaje neuvjerljivo pravdao kako se na ovom skupu zatekao slučajno.

“Očekujemo formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Evropskoj uniji”, poruka je Delegacije EU u Podgorici crnogorskoj javnosti.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].