Crveni krst Kotor dosad pomogao preko 2000 porodica, podjeljeno preko 1500 paketa pomoći

0

Svjetski dan Crvenog krsta obilježava se 8. maja, kada počinje i Nedjelja Crvenog krsta, u trajanju do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

Iz Crvenog krsta Kotor na ovaj dan upućuju pohvale za građane koji su situaciju sa pandemijom korornavirusa shvatili krajnje ozbiljno, poštujući sva pravila i obavještenja nadležnih organa.

“Mi smo ponosni na naše volontere i zahvalni im na angažovanju i trudu koji ulažu da bi pomogli najugroženijima. Posebno smo ponosni u ovoj situaciji, koja je za sve drugačija, nepoznata i koja predstavlja izazov za djelovanje. Naši volonteri su svakodnevno prisutni na terenu, djeluju u raznim vremenskim uslovima i često prelaze nepristupačne terene kako bi došli do korisnika kojima je pomoć potrebna. Oni nose veliku snagu humanosti i osnova su ukupnog djelovanja Crvenog krsta, i u redovnim i u vanrednim okolnostima”, navode iz kotorskog Crvenog krsta.

Većina naših volontera čine članovi grupe „Kotorsko srce“, koji od prvog trenutka zajedno sa nama djeluju kao uigrana cijelina. To su sve iskusne osobe. Iako se prijavilo puno mlađih od 18 godina, pravili smo selekciju i ove mlade ostavili za neka druga, bolja vremena.

Što se tiče distribucije hrane i higijenskih proizvoda imali smo naše ranije spiskove, a sarađujemo i sa drugim socijalnim službama. Imamo dobre odnose sa lokalnom upravom, sa socijalnom službom, sa mjesnim zajednicama koje imaju najbolji uvid u stanje socijalne potrebe svojih mještana. Kotorska opština je velika po površini pa ipak stižemo i do najudaljenijih ruralnih područja.

Građane Kotora molimo za razumijevanje. Njihove zahtjeve za pomoć analiziramo i planiramo kako najpravednije da tu pomoć podjelimo. Nastojimo da pomoć stigne do svih onih kojima je stvarno potrebna

U svakodnevnim zadacima sa kojima se susreću naši zaposleni i volonteri su: podjela humanitarne pomoći starijim licima; osobama u izolaciji; RE populaciji; OSI; nabavka hrane i ljekova; psiho socijalna podrška, i dr.

Dosad smo pomogli preko 2000 porodica

Podjeljeno je preko 1500 paketa

Obavljene nabavke oko 200 puta

Pružena psiho socijalna podrška za 60 korisnika

Jedno veliko hvala donatorima: PC Rivieri, Crvenom krstu Crne Gore, Opštini Kotor, restoranu Verige, Imleku, u vidu hrane i higijene, LP i HGI u novčanim iznosima, kao i brojnim anonimnim pojedincima koji u ovoj situaciji pokazuju svoju plemenitu i humanu stranu, misleći na sve nas.

Ponosni smo na svoj grad. Kotor je u svojoj istoriji pretrpio mnogo toga, rušenja, ratove, zemljotrese, razne epidemije ali je uvjek izlazio kao pobjednik. Tako i ovoga puta, u Kotoru nije zabilježen nijedan slučaj infekcije korona virusom. Sve to pokazuje da je Kotor grad građanske kulture, čiji su stanovnici ovu situaciju shvatili najozbiljnije, poštujući sva pravila i obavještenja nadležnih.

U skladu sa ovogodišnjom temom Svjetskog dana i nedjelje Crvenog krsta, pozivamo cijelo društvo: #Aplaudirajmo volonterima i zaposlenima u Crvenom krstu, i u Crnoj Gori, i širom svijeta, jer su oni svuda za svakoga, posebno kad je to najpotrebnija.

Koristim priliku i da im čestitam njihov dan, uz želju da njihovim primjerom budu vođeni i drugi, kako bi naše društvo bilo bolje i humanije, navodi se u obavještenju iz OO Crveni krst Kotor, kojeg potpisuje sekretarka Anet Marović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].