Crveni krst i UNICEF zajedno pomažu ugroženoj djeci i porodicama

0

 

U cilju pružanja podrške najugroženijoj djeci i porodicama tokom pandemije KOVID-19, Crveni krst Crne Gore i UNICEF pokreću zajedničku inicijativu koja će trajati do oktobra 2020, saopšteno je danas iz CKCG.

“Situacijom sa korona virusom su pogođene brojne ranjive kategorije kojima Crveni krst pomaže, ali je posebno važno pružiti podršku djeci, kako bi mogli što kvalitetnije da rastu, razvijaju se i nastave svoje školovanje”, poručila je generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak.

U Crvenom krstu ističu da kriza s koronavirusom nije jednako pogodila svu djecu i porodice.

“Nažalost, oni koji su bili na margini društva prije ove krize, sada su još više ugroženi”, upozoravaju.

Zato se zajednička inicijativa Crvenog krsta i UNICEF-a fokusira na identifikovanje i pružanje podrške najugroženijoj djeci i porodicama tokom pandemije KOVID-19 kroz njihovo snabdijevanje osnovnim higijenskim sredstvima, kao i kroz podršku u oblasti obrazovanja i zaštite djece.

“Samo kroz zajedničke akcije svih partnera možemo osigurati da svaki dječak i svaka djevojčica ostanu zdravi i bezbjedni i nastave da uče i razvijaju se uprkos krizi uzrokovanoj koronavirusom“, poručuje šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Uz stručnu i finansijsku pomoć UNICEF-a, zaposleni i volonteri Crvenog krsta biće obučeni da prepoznaju prijetnje po bezbjednost i dobrobit djece, uključujući zanemarivanje, nasilje, rodno zasnovano nasilje, eksploataciju, socijalnu isključenost i rizike od odvajanja djece od roditelja ili staratelja.

“Takođe, volonteri Crvenog krsta će biti obučeni o načinima bezbjednog prijavljivanja ovakvih sumnji nadležnim organima. U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i uz podršku UNICEF-a, osnovne i srednje škole će pripremiti materijale za učenje kod kuće koje će volonteri Crvenog krsta dostaviti romskim djevojčicama i dječacima i pomoći im da ponovo uspostave rutinu u učenju u okviru svojih domova”, navode u CKCG.

Radi sprečavanja širenja epidemije, UNICEF će, zajedno s Crvenim krstom, romskim i egipćanskim domaćinstvima širom zemlje dostaviti higijenske pakete i pelene.

“Prva isporuka od 2.000 higijenskih paketa i pelena biće podijeljena do kraja mjeseca. Na ovaj način, Crveni krst i UNICEF će, zajedno sa partnerima iz Vlade i nevladinog sektora, podržati Crnu Goru da joj zaštita sve djece bude jedan od prioriteta tokom pandemije COVID-19”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].