CRTICE RAZNOLIČNE – CRTICA TREĆA: NOMEN EST OMEN

0

Nikad mi ne bi nampanulo da napišem crticu s V. Džomićem u glavnoj ulozi, da skoro neđe nije ljeporječivo blagosilja’ ”brata” Dritana iz bratstva Abazovića, političku profojgoru i moralni ćenef, koji se zisto neće moći izmaći: RUCI (sopstvenoga) UDESA. Ali, kad srbska lažava, podmukla i Crnogorcima neprijateljska Bigara nahvali albansku lažavu, bonu i Crnogorcima neprijateljsku Bigaru – mora’ sam metnut dva slova na papir.

Piše: Miodrag Draga Blažo’a BAJKOVIĆ, pleme Građani – Riječka nahija – atar Prijestolnice Cetinje

Glavni junak ove crtice je Bugar.

Bugar mu je pojavno-karakterni nadimak.

U pitanju je izvanjac koji je u baksuznoj Crnoj Gori proboravio 20 i kusir godina.

Negda je iz Crne Gore bio (po prvi put) lepetnut-mršiknut, pa je, potlje dogovora dvojice uzajamno zavisnih vođa, tj. zamolnice Rista-Antihrista upućene Milu-Tankovidcu – na ove bande vrnut.

Bugar je na Pravnom fakultetu u Titogradu u crnomantijaškoj odori predava’; prokletosavski parohova’; pođešto skudža’ (vjerovatno nije od našija, Crnogorcima otetija svetinja praznija špagova osta’); po ovdašnjijeh gostilnika obilato rilja’; ogavno pametova’; svojski grobolupeža’; s Crnom Gorom se sprda’ – i ostalo tomu podobno za svoju Sektu opošljava’.

Moglo mu je (i ostalima neprijateljima Crne Gore) tako biti, kad DPS-ovce i SDP-ovce nijesu umjele napravit državu, a imale su:

 • parlamentarnu većinu;
 • džandarmeriju;
 • kazneno-popravne domove;
 • vojsku;
 • medije;
 • … i
 • pare

Ništa i nimalo nam iz aktuelne vlasti kriva/krivi nije/nijesu:

 • bahati BANDITI;
 • primitivna OLOŠ;
 • svestrani LUPEŽI;
 • klerofašistička BAGRA;
 • srbočetnički TERORISTI;
 • krvnički nastrojeni ZLIKOVCI;
 • posrbljeni i/ili prodati NESOJI.

Za sve su nam krivi isključivo ”naši”:

 • obični PIZDUNI;
 • obični LUPEŽI,

koji su se u bivšoj vlasti za iole važne rabote pitali i o glavnim stvarima odlučivali.

No, pošto Risto-Sotona lipsa, negov našljednik, dugogodišnji glavni zaštitnik pedofilije u Prokletosavskoj sekti – Bugara skrajnu i to momčece (po drugi put) bješe odolen lepetnuto-mršiknuto.

U pitanju je pop Velibor Džomić.

Nikad mi ne bi nampanulo da napišem crticu s V. Džomićem u glavnoj ulozi, da skoro neđe nije ljeporječivo blagosilja’ ”brata” Dritana iz bratstva Abazovića, političku profojgoru i moralni ćenef, koji se zisto neće moći izmaći: RUCI (sopstvenoga) UDESA.

Ali, kad srbska lažava, podmukla i Crnogorcima neprijateljska Bigara nahvali albansku lažavu, bonu i Crnogorcima neprijateljsku Bigaru – mora’ sam metnut dva slova na papir.

Suština mi je ona latinska iz naslova:

nomen est omen

Nekoliko putah se zapitah: što li je korijen prezimena Džomić?

Zaboga: kako, od česa nastade to prezime?

Nikad nijesam čuo za nijednoga Džo-mića, nako za Velibora.

Od začetka sam znava’ da nema veze sa: ”Hey Joe” Jimi-ja Hendrix-a.

Niti sa: ”Joe Kidd” Clint-a Eastwood-a.

Ako nije od Džo (Joe), reko’ – da nije od: Džom, Džoma, Džomov, …?

Kadli, prebiskavajući po (srbskom) internetu – nađem jasan odgovor koji glasi (citiram):

Džoma je naziv za seosku džukelu.”

Pa, da – to je to!

Moralo biti nešto tako!

Znava’ sam: stari Latini omanuti nijesu mogli.

E, ali ima još nešto.

Ako sam ga đekad stio spomenut, vazda sam izgovara’: Džorić.

Nekako mi sama od sebe takva pomisao šćaše stignuti, tj. brzinom munje ta inspiracija opučiti – kad gođ ga na fotografijama ugledah.

Pojavno.

I karakterno.

Uglavnom, on javno za Dritana reknu (citiram):

”Albanac, islamske vjeroispovesti i građanske orijentacije”.

Neđe priupitah:

”Je li Dritan građanske orijentacije, ili V. Džomić-Džorić laže?”

I od prisutne gospode crnogorske, rodoljuba sve tri naše vjere – i od srbočetničko-klerofašističke zbojne podanika i protivucrnogorske zbojne otpadnika, jednomašice mi uglas stiže odgovor:

”Džoma-Džora laže!”

On potom kaže (citiram):

”Tu postoji dvije-tri stotine monaha i monahinja, dvije-tri stotine sv(j)eštenika, …”

Opetovano laže!

U Crnoj Gori odavno ima ”s ko(n)ca i konopca” skupljenoga preko tisuću prokletosavskoga monaško-svješteničkoga protivucrnogorskoga šljama.

Mimogred (doduše, svi to znamo):

Crna Gora je svjetski rekorder po broju popova, tačnije – crnomantijaša (crnomafijaša) i crnomantijašica (crnomafijašica) – na tisuću stanovnika!

Zatijem veli (citiram):

”Mi se tamo (u Crnoj Gori 2019. i 2020. – prim. aut.) ni(je)smo bavili izborima, već odbranom svetinja, dostojanstva, identiteta, vjekovnih prava SPC i njenih eparhija u CG na koja je bezočno udareno sa vrha crnogorske zakonodavne i izvršne vlasti.”

Gleda javnosti u oči i onako mastan masno laže (od ”a” do ”ižice”).

U istoj beśedi, Džomić (prijevod na crnogorski: Džukelić) veliča potpisivanje tkz. ”TU”, i proglašava istorijskim činom, a ka’ doktor pravnih nauka – ni slova jednoga stručnoga i objektivnoga nemade da (onako znamenito ”pošteno” i ”istinoljubivo”, kako doliči Srbaljima-Opankošetačima oklen je rodom i genima) – rekne protivu sadržaja toga KRIMINALNOGA AKTA.

Molim, procijenite kolika je ljuckovina u pitanju – kad ništa negativno da lane nemade, niti išta kritički da grokne, iako (ka’ dr. mr. pr.) odlično znade – da je tkz. ”TU”:

 • PROTIVUUSTAVAN;
 • PROTIVUZAKONIT i
 • filovan srbskim neizbježnim PODMETAČINAMA i tamo-njihovim urođenim OBER-LAŽAVINAMA, koje su puka suprotnost činjenicama iz povjesnice, tj. ISTINI.

Iskonski i u kontinuitetu kulturološki – mediteranska država Crna Gora, i njezina/naša svakodnevna stvarnost, danas (2020-2023) je zastiđa dostojan srbočetničko-klerofašistički opasni javni cirkus, kojega niko u Evropi ne poštuje, jer se odigrava ispod providnoga i bezvrijednoga balkanskoga šatora sačinjenoga, pomeđu svega ostaloga gnusnoga – od grdila transparentnih laži.

Kad je kreativnost laganja, tj. dubina laži u pitanju, pri ovdašnjim, oficijelnim i ofucanim lažovima (počev od Jakova-Lažova, pa nadalje …) – Baron Münchhausen je običan ćintez.

Pride, njegove (Baronove) laži su: bezazlene, naivne i zabavne, dok su klerofašističke laži četničkih lažova sa ovoga prostora: zlonamjerne, opasne i pogibeljne.

No, minuće i ovi sunovrat.

Kad-tad će ova mračna i anticivilizacijska ”revolucija” u Crnoj Gori skalati.

I lanik se zvati.

aktuelno

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].