Crnogorski PEN centar: Sve češće prijetnje intelektualcima koji promovišu građanske vrijednosti

0

 

Crnogorski PEN centar izrazio je zabrinutost zbog sve učestalijih prijetnji progonom i ugrožavanja bezbjednosti pisaca, novinara i intelektualaca koji promovišu građanske vrijednosti i upozoravaju na opasne trendove klerikalizacije i fašizacije društva. Na meti snaga koje osporavaju osnovne tekovine savremene civilizacije u kontinuitetu se nalazi potpredsjednik Crnogorskoga PEN centra, pjesnik i prevodilac Sreten Vujović.

“Vujović je kao istaknuti pripadnik emancipatorskoga pokreta već pune tri decenije, a u posljednjih devet mjeseci učestalo, žrtva pokušaja da se profesionalno i privatno diskredituje, da mu se uskrate građanska prava i onemogući pedagoški rad. Ta su nastojanja direktna posljedica radikalizacije ukupnoga društvenoga ambijenta u Crnoj Gori čiji je ključni agens danas Srpska crkva i njen klir”, saopšteno je danas iz Crnogorskog PEN centra.

Crnogorska država, dodaju, mora pokazati odlučnost da se spriječe ovakvi pokušaji, osobito u trenutku kad iz novoustanovljene skupštinske većine stižu glasovi prijetnje svim snagama koje stoje na braniku vrijednosti građanske, sekularne i multikulturalne Crne Gore.

“Crnogorski PEN centar će iskoristiti sve svoje mogućnosti, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, da zaštiti svoje članove, kao i svakoga građanina Crne Gore izloženog prijetnjama i progonu od strane otvorenih promotera ideologije klerofašizma”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].