Crnogorski badnjak osvijetlio palate, trgove i pjacete starog Kotora

8
Badnjak donio Vesko Perović, a blagoslovio paroh kotorski Ivan Pajović

badnje veče

U starom kotorskom gradu večeras je Crnogorska pravoslavna crkva, po tradiciji, nalagala badnjak ispred crkve Svetog Petra Cetinjskog-čudotvorca u prisustvu velikog broja vjernika, simpatizera i prijatelja.

Riječi bratske ljubavi i sloge za sve vjere i nacije uputili su brojni Kotorani okupljeni oko svete vatre crnogorsklog badnjaka.

Badnjak je donio Vesko Perović, potomak poznate familije Vukića Perovića, a blagoslovio paroh kotorski, protojerej stavrofor Ivan Pajović.

U prisustvu velikog broja vjernika, simpatizera i prijatelja, Crnogorska pravoslavna crkva je po tradiciji nalagala badnjak.

Crnogorska pravoslavna crkva i njena crkvena opština kotorska predstavlja sastavni i neodvojivi dio obnovljene Crnogorske države.

Autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, njena snaga autoriteta i uticaj na društvene tokove i procese predstavljala je stoljećima jedan je od najznačajnijih stubova u izgrađivanju crnogorskog naroda i nacije, učvršćivanju i afirmisanju Crne Gore kao slobodne i nezavisne države.

Neka je vječna naša Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva u njoj i neka nam srca grije plamen svetog Badnjaka od Lovćena ponosita do Boke pitome, kazao je Slavko Mandić, pozdravljajući okupljene, među kojima je bio i znatan broj vjernika katoličke vjere, kako je to odvajkada bilo u ovom gradu.

Draga braćo koja predvodite Crnu Goru, poručio je između ostaloga Arhiepiskop cetinjski i mitriopolit crnogorski Mihailo oslobodite se, da se svi oslobodimo.

“Probudite zaspalu i duhovnu klonulu Crnu Goru koja još uvijek ne poštuje sebe! Izvedite naš narod iz stanja moralnog i duhovnog pada i okrnjenog ili izgubljenog identiteta na svoj pravi i jedini put slobode, uzvišenosti i gordosti. I vječnosti Crne Gore koju slavi naša progonjena himna. Potvrdite da svu nadu uz Božju polažemo i u ljudsku pravdu! Tako će se ispisivati ponovo svijetle stranice naše istorije ovoga doba. I zasvijetliće kao što svijetli Hristov put. Hristovo rođenje, taj najradosniji događaj Svijeta neka bude proslavljeno otvaranjem naših duša za sve što je veličanstveno, dobro, pravedno i uzvišeno”, poručio je arhiepiskop Mihailo uz hrišćansku poruku Hristos se rodi!

Među ljudima mir i dobra volja!

“Al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija” poručio je u svetom času uz toplinu rasplamsanih badnjaka Slobodan Marunović, glumac CNP-a govoreći Njegoševe stihove.

Noć skuplja vijeka na Badnje veče u Kotoru takođe je lirikom zablistala u Marunovićevom izboru, simbolično pod nebosklonom Boke đe je i nastala.

Nalaganju badnjaka ispred crkve Sv.Petra Cetinjskog-čudotvorca prisustvovali su brojni kulturni i javni radnici Kotora i Cne Gore, predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Srpska pravoslavna crkva nalagala je badnjak na trgu ispred hrama Sv. Nikole.

Bogoslužio je paroh kotorski protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić sa svještenstvom.

Pjevao je hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

predstavnik porodive Perović nalaže Badnjak
Slobodan Marunović
Slavko Mandić

8 KOMENTARI

 1. A đe se nalazi ta crkva Sv.Petra Cetijskog-čudotvorca?
  Na kojoj je pjaceti?
  Znam da ona nova pravoslavna crkva na Prčanju nosi ime ovog
  Cetinjskog svetitelja.

 2. Nije nešto bilo ovoga puta ispred Svetoga Nikole. Vide što čine i kako dijele narod.Što nijeste slikali da se vidi?

  • Da li ce te metalna konstrukcija u obliku krsta na brdu pribliziti Bogu?
   Pitanje vazi za sve izvitoperene izlive i demostracije vjere (bilo koje) koji nikakve veze sa vjerom nemaju.

 3. Dok mi je dusu grijala sveta vatra crnogorskoga badnjaka sjetih se rijeci koje je Stef an Perkov Vukotic izgovorio badnjaku,a zabiljezio Ljuba Nenadovic,citiram:”Tvoj ce dim u nebo da se digne;i kad sjutra kod sunca bude,neka mu kaze:da se i ono,u vjecnoj borbi s pomrcinom svake noci odmara,a Crna Gora-nigda!Spoljni neprijatelj joj nije dao da odmara u vrijeme Stefana Perkova ,a danas unutrasnji neprijatelj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].