Crnogorska kuća u Prištini

0
Crnogorska kuća u Prištini

Marija Čolpa

“Montenegro house” – stjecište kosovskih Crnogoraca u Prištini, u subotu, 26. novembra, ugostilo je 50-ak renomiranih kulturnih radnika, akademika, pjesnika, mislilaca, analitičara, kritičara, novinara sa Kosova, Crne Gore i Albanije, poput prof. dr Riza Smake, Flore Brovine, Ali Podrimje, Edi Šukriu, akademika Rexhepa Ferija, gradonačelnika Dečana Rasima Sulejmanija, Kaćuše Jašari, Hasana Džonbaljaja, Smailja Smake, Visara Žitiju, Idriza Uljaja, Azema Vlasija, Marije Čolpe i mnogih drugih.

Otvarajući ovo druženje, predsjednik Udruženja Crnogoraca Slobodan Vujičić je govorio o neophodnosti uspostavljanja kontakata i afirmacije susjedskih odnosa Kosova i Crne Gore.

Ovo je za Skala radio kazala Marija Čolpa dramaturškinja koja je prisustvovala skupu.

“Veliki su izazovi na putu povezivanja crnogorskog i albanskog naroda. Najbolju podršku ovom procesu, upravo će dati naši misleći ljudi, poput vas, koji će preko kulture i politike ojačati mostove saradnje po ugledu na naše pretke koji su dali nemjerljivi doprinos izgradnji kosovskog društva i bili primjer ne samo u regionu i Evropi već se dobar glas i doprinos Crnogoraca sa Kosova čuo i mnogo dalje i ostao upisan zanavijek kao neizbrisivi trag i pečat koji nas obavezuje da nastavimo njihovim putem što mi i činimo”, kazao je Vujičić.

Nakon čitanja pisma podrške Jevrema Brkovića, skup je pozdravila Marija Čolpa, novinarka nezavisnog nedjeljenika Monitor i dramaturškinja iz Herceg Novog.

“Osjecam se kao domaćica, iako sam došla u posjetu ‘svojoj’ kući, na Kosovo. Moja i naša misija je da pomognemo Crnogorcima na Kosovu, kako u organizovanju književnih dana čuvenog Radovana Zogovića, tako i prezentiranjem našeg stvaralaštva kosovskoj publici. Sa pjesnikinjom, humanistkinjom i poslanikom Florom Brovinom, smo se, u načelu, dogovorili da prevedemo na albanski pozorišni komad “Teutina maska” koja pripada kako Boki kotorskoj, posljednjem utočištu princeze Teute, odnosno nama u Crnoj Gori, tako i ilirskim korjenima, Albancima prvenstveno. Da nije sve slučajno svjedoči i susret sa Florom na obali Plavskog jezera, gdje smo otvorile svoje demone, progone, zatvore i ljudske nepravde… Ponosna sam što pišem i pozorišni komad o njoj, za svoje specijalističke studije na FDU u Cetinju”, kazala je Čolpa za Skala radio i dodala da je to skroman iskorak ali i konkretna međunarodna saradnja Kosova i Crne Gore, preko Udruženja Crnogoraca Kosova.

Brovina je u svom obraćanju podržala  ideje crnogorske zajednice sa Kosova i kulturnih stvaraoca Crne Gore i naglasila potrebu veće institucionalne saradnje dviju država.

Marija Čolpa sa kolegama iz Prištine

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].