Crnogorska dijaspora na margini nacionalnih interesa

1
Nenad Stevović u studiju Skala radija

Nenad Stevović

Crnogorska partija iz Srbije je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Liberalne partije Crne Gore.

Na konferenciji za medije u Podgorici predsjednik partije Nenad Stevović izjavio je da Crna Gora mora promijeni maćehinski odnos prema dijaspori.

U tome ga je podržao lider liberala Andrija Popović.

Stevović je kazao da nije zadovoljan sa statusom i odnosom crnogorske vlasti prema dijaspori, da nema odgovarajuće strategije i da se radi o velikim improvizacijama koje možda i nesvjesno dovode do polarizacije i sukoba unutar crnogorskih zajednica u Srbiji.

U dokumentu se navodi i da se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, ali da se procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Stevović smatra da je strategija trebalo da se bavi rješavanjem unutrašnjih pitanja, odnosno što Crna Gora može ponuditi svojim iseljenicima.

“Umjesto toga, strategija se bavi samim iseljenicima i to na, čini mi se, pogrešan način. Sve to liči na propisivanje ko će, što će i kako će raditi”, kazao je Stevović.

On je ocijenio da u Strategiji nije napravljena razlika između Crnogoraca koji su na privremenom radu, bez obzira na dužinu boravka, i trajno iseljenih.

“Usvojena strategija nudi stotine subjekata među kojima se ne vidi prioritet i nadležnost, što ukazuje da će biti veoma teško realizovati pojedine projekte”, kazao je Stevović.

On je dodao i da je način na koji se u strategiji tretiraju iseljeničke organizacije zabrinjavajući jer po mišljenju kreatora strategije, ne postoje dobro organizovane iseljeničke organizacije, već sve treba početi iznova, i to po direktnim instrukcijama iz Crne Gore.

“Kulminacija je procjena iz Strategije da se nijedna iseljenička organizacija nije izdigla i ostvarila ugled u svojim sredinama. U tome su se posebno našle pogođene iseljeničke organizacije o kojima govori država življenja kao primjer dobre organizacije i djelovanja”, kazao je Stevović i dodao je njegova partija nakon što je u opštini Mali Iđoš uveden crnogorski jezik u službenu upotrebu dobila brojne čestitike i od predstavnika međunarodne zajednice i vlasti u Srbiji.

Stevović je istakao i da je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske primjer dobro organizovane iseljeničke organizacije.

“Ono što je najveća smetnja za pozitivno mišljenje o našim aktivnostima je naša spremnost da kritikujemo sve ono što nije u interesu Crne Gore”, kazao je Stevović.

Za Stevovića je čudno i što osnovni nositelj strategije nije Centar za iseljenike, jer, kako je kazao, upravo ta institucija treba da bude mjesto i ishodište aktivnosti prema iseljenicima, a i iseljenika prema Crnoj Gori.

Cilj Crnogorske partije, kazao je Stevović Skala radiju je da unaprijedi status Crnogoraca u Srbiji, kao i odnose Crne Gore i Srbije i ostvarivanje njihove evropske budučnosti.

Stevović je ukazao na nepostojanje saradnja Crnogorske dijaspore u Srbiji sa crnogorskom ambasadom, da za ambasadora oni ne postoje i da im se on ne obraća niti ih posjećuje.

Crnogorska partija se izborila da opština Mali Iđoš, u AP Vojvodini, bude prva opština u Srbiji koja je zvanično uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Na svojoj redovnoj sjednici koja je održana 6. decembra 2010, glasovima Crnogorske partije (CP), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Srpske radikalne stranke (SRS) izglasana je odluka o izmenama i dopunama Statuta opštine Mali Iđoš i na taj način crnogorski jezik je pored srpskog i mađarskog uveden u službenu upotrebu.

1 KOMENTAR

  1. Nevjerovatno loš odnos državnih organa prema našoj dijaspori i najorganizovanijoj partiji naših iseljenika.Zahvaljujem Liberalnoj partiji što su ih pozvali i na početku značajne saradnje!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].