Crna topola, zaštitni znak Pjace od kina u Kotoru, u prijedlogu za zaštićeno prirodno dobro

1
crna topola u Kotoru

Na kotorskoj Pjaci od kina najljepši ukras i ugodnu hladovinu čini stoljetna crna topola.

Ovo je jedino veliko stablo u srcu drevnog grada uraslo u njegov pločnik. Stoljetna crna topola – Populus nigra je zaštitni znak ove pjace.

Njena raskošna krošnja pod kojom se gušta u vrelim ljetnim danima kotorske fjake, ušla je objektive brojnih posjetilaca i turista kao još jedan živi suvenir Kotora grada.

Posađena je 1667. godine, nakon snažnog zemljotresa u dvorištu nekadašnjeg franjevačkog samostana Gospe od Anđela.

Topola koja potiče još iz mletačkog doba bila je i ostala omiljeno mjesto izletnika i putnika namjernika, a za mnoge stanovnike ovog grada je i simbol srećnog djetinjstva.

Pod njenom krošnjom su se održavali i danas se održavaju brojni kulturno-umjetnički programi, piše na informativnoj tabli pod topolom, koja je u prijedlogu Opštine Kotor za stavljanje pod zaštitu i u prijedlogu Akta o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra.

Crna topola predstavlja viševjekovno svjedočanstvo o ljudskom stvaralaštvu u Kotoru, o čovjekovom prisustvu u prostoru i vremenu, te je, kao nasljeđe koje pripada svima nama, neophodno zaštititi i kao takvo prenijeti budućim generacijama, navodi se u obrazloženju prijedloga za njenu zaštitu.

Inače obim debla crne topole je 510 cm, a njen prečnik 162 cm, a raspon krošnje u najširem dijelu iznosi 14,2 m. Visina stabla je 17 metara.

Od 8. do 28. oktobra 2020. godine može se obaviti uvid u Nacrt Studije zaštite kao i na opštinskom portalu i u prostorijama Sekretarijata za zaštitu priridne i kulturne baštine, saopštavaju iz ovog opštinskog Sekretarijata.

Javna rasprava planirana je za 21. oktobar u Kulturnom centru “Nikola Đurković” Kotor u 10 sati.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].