Crna Gora za vakcine protiv sezonskog gripa daje 700.000 eura

0

Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost da se neiskorišćenih 700.000 eura, planiranih u budžetu Fonda zdravstva za 2020. godinu za nabavku HPV vakcina, iskoriste za nabavku nedostajućih količina vakcina protiv gripa i lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, saopštili su danas iz Nacionalnog koordionacionog tijela za zarazne bolesti.

Kako ističu, Ministarstvo zdravlja je dalo nalog Zdravstvenoj ustanovi Apoteke Crne Gore Montefarm da po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, realizuje navedene nabavke do iznosa od 700.000 eura.

“Posljednjom odlukom pred prestanak rada Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti biće sačuvan novac građana doniran Nacionalnom koordinacionom tijelu koji je namijenjen gradnji Klinike za infektivne bolesti budući da je politička stranka URA juče najavila da namjerava da čim preuzme izvršnu vlast počne da troši za tekuće potrebe donirani i sačuvani novac”, navode u NKT-u.

Prema njihovim riječima, u nedostatku ideja i strahu od predstojećeg suočavanja sa odgovornošću URA koristi neargumentovane i apsolutno neistinite tvrdnje o navodnom „beskrupuloznom nehatu“, „urušavanju zdravstvenog sistema“ i sl.

“Crna Gora je kroz krizu izazvanu pandemijom koronavirusa prošla daleko bolje od mnogo razvijenijih i bogatijih država, sa tek nešto više od polovine popunjenog COVID bolničkih kapaciteta, sa snažnim i održivim zdravstvenim sistemom koji nije ugrožen, sa redovnim isplatama zarada, penzija, pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, i subvencijama privredi i građanima koje se mjere desetinama miliona eura. I sve to uprkos Pokretu URA i sadašnjoj parlamentarnoj većini koji su sve činili upravo kako bi urušili zdravstveni sistem zarad partikularnih političkih ciljeva”, poručuju iz NKT-a, zaključujući da budućoj vlasti ostavljaju uhodan, razrađen, kvalitetan u praksi dokazan sistem borbe protiv pandemije koronavirusa, u nadi da će imati znanja i ideja i za period kada budu potrošili novac i ostale resurse koje im ostavljaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].