Crna Gora dio plavih pomorskih koridora

0

 

Crna Gora mora više da iskoristi pomorske potencijale, kako bi poboljšala pristup kako tržištima Evrope, tako i svijeta, navodi se u Strategiji razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine. Posebno raduje činjenica da će naša država biti dio tzv. “plavih auto-puteva”, odnosno pomorskih koridora Evrope.

Koncept “plavi auto-putevi” ima za cilj uvođenje novih intermodalnih logističkih lanaca, što bi u konačnom trebalo da doprinese kvalitetnijoj i efikasnijoj organizaciji transporta.

“Intermodalni logistički lanci će biti održivi i donijeće značajnije, ne samo transportno-logističke, nego i komercijalne benefite. Na taj način biće poboljšan pristup tržištima širom Evrope i svijeta, a istovremeno će se doprinijeti rasterećenju evropske saobraćajne putne mreže”, navedeno je u pomenutoj strategiji.

Kako bi od “plavih auto-puteva” mogao biti ostvaren puni doprinos, podrazumijeva se da će se morati značajnije koristiti ne samo resursi pomorskog saobraćaja, nego i potencijali željezničke i putne infrastrukture, kao i unutrašnji plovni putevi, kao neizostavni djelovi integrisanog transportnog lanca.

Za postavljanje ovog projekta od evropskog interesa određena su četiri koridora. Prvi “auto-put Baltičkog mora”, koji povezuje države članice Baltičkog mora sa zemljama članicama srednje i zapadne Evrope, uključujući put preko kanala Sjeverno more / Baltičko more).

Drugi je “pomorski autoput zapadne Evrope” koji vodi od Portugala i Španije preko Atlantskog luka do Sjevernog i Irskog mora.

Crna Gora je obuhvaćena trećim pomorskim koridorom. “Pomorski auto-put jugoistočne Evrope” povezivaće Jadransko more sa Jonskim morem i istočnim Sredozemljem, uključujući i Kipar.

Četvrti je “pomorski autoput jugozapadne Evrope”, kojim je obuhvaćeno zapadno Sredozemlje, a on će spajati Španiju, Francusku, Italiju, uključujući Maltu i povezuje se sa “pomorskim auto-putem jugoistočne Evrope”, uključujući veze s Crnim morem.

Pomorski prostor bez prepreka

Smjernice TEN-T5 iz 2013. godine (Uredba Evropske unije) redefinišu “plave auto-puteve” kao morsku dimenziju transevropske saobraćajne mreže koja će doprinijeti postizanju evropskog pomorskog prostora bez prepreka.

Crna Gora je prihvatila i Integrisanu pomorsku politiku Evropske unije, koja predstavlja koherentan pristup svim politikama koje se odnose na more, a podrazumijeva pojačanu koordinaciju između različitih i raznovrsnih sektora i oblasti kao što su brodarstvo, luke, životna sredina, istraživanje mora i podmorja, proizvodnja energije iz izvora koji potiču od mora, brodogradnja, druge prateće djelatnosti u pomorskom saobraćaju, pomorski i priobalni turizam, ribarstvo i marikultura, zapošljavanje, razvoj obalnog područja, kao spoljnu politiku koja se odnosi na pomorstvo.

Osnovni ciljevi Integrisane pomorske politike su postizanje održivosti u iskorišćavanju mora kako bi se omogućio ekonomski rast priobalnih područja u segmentima brodskog prevoza, morskih luka, brodogradnje i brodoopravljanja, životne sredine, upravljanja živim resursima mora.

Takođe i podsticanje istraživanja i inovacija i jačanje naučnih kapaciteta i znanja, kao i unapređenje kvaliteta života u priobalnim područjima i položaja i porepoznatljivosti Evropske unije u globalnoj pomorskoj industriji.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].