Crna Gora dio evropske kampanje za podizanje svijesti o bolesti afričke kuge svinja

1

 

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) započela je veliku kampanju podizanja svijesti i pomoći u zaustavljanju širenja afričke kuge svinja u jugoistočnoj Evropi, saopštili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kampanja je, kako ističu, usmjerena na zemlje koje je EFSA prošle godine identifikovala  da čine „regiju zabrinutosti“ zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna ova bolest. U skladu sa tim rizikom, kampanja se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Ova kampanja će dopuniti tekuće napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje se zalažu za iskorjenjivanje ove bolesti u Evropi.

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama prouzrokovao značajne ekonomske gubitke. Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, tako da pojava bolesti može zahtijevati ubijanje velikog broja svinja na farmama u pogođenim područjima.

Ciljevi kampanje 

Kako navode iz Uprave, kampanja ima za cilj podizanje svijesti i razumijevanje ove bolesti u svih devet navedenih zemalja. Namijenjena je grupama ljudi i pojedincima koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput držaoca svinja i lovaca.

EFSA će se takođe sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim i poljoprivrednim udruženjima, carininom, graničnom policijom, lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i putnicima.

Detekcija, prevencija, izvještavanje 

Rano otkrivanje, prevencija i izvještavanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove bolesti, te su i ključne poruke ove kampanje.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sprovodi kampanju podizanja svijesti o afričkoj kugi svinja uz finansijsku podršku EK. Osim stalnog  informisanja držaoca svinja, lovaca i ostalih subjekata važnih za prevenciju pojave obe bolesti, Uprava u kontinuitetu obavještava crnogorsku javnost o svim rizicima i preventivnim mjerama, a dio te kampanje su bilbordi na cijeloj teritoriji Crne Gore, kao i animirani film koji se emituje na nacionalnoj televiziji i više lokalnih televizija.

1 KOMENTAR

  1. …TREBA U POLUKLINIKU..NA “JUGODRVO”..PODVRĆI TESTIRANJU”Peru-Pera gurdić-ZVANI GUDIN….I UTVRDITI U KOJOJ FAZI RAZVOJA-GA JE ZAKUČILA SVINJSKA KUGA-PREVENCIJE RADI….!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].