Crna Gora će imati vakcinu protiv Covida kad bude dostupna, platiće 8,84 eura po dozi

0
Kenan Hrapović

Ministar zdravlja Kenan Hrapović danas je u ime Crne Gore potpisao sporazum prema kojem će naša zemlja, kada vakcina protiv bolesti COVID-19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja. Crna Gora će jednu dozu vakcine platiti 8,84 eura.

Procijenjena ukupna vrijednost nabavke je oko 2.163.000 eura.

“Želim da vas informišem da je Vlada na jučerašnjoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv Covida-19. Ja sam upravo potpisao Sporazum, a danas će biti uplaćen avans od 646.000 eura”, kazao je Hrapović.

Ministar je obrazložio da je Crna Gora potpisivanjem ovog sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv Kovid-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Navedenu Inicijativu je podržala Evropska komisija, ali i mnogobrojne relevantne organizacija među kojima su Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, Dječiji fond Ujedinjenih nacija…

”U ovom trenutku, COVAX Inicijativa predstavlja najpovoljniju opciju svim manje razvijenim državama i državama u tranziciji, među kojima je i Crna Gora, u pogledu nabavke vakcine za Covid-19, jer obezbjeđuje veliku dozu sigurnosti i transparentnosti. U prilog tome ide i činjenica da je COVAX Inicijativi pristupilo preko 170 država svijeta (među kojima je veliki broj zemalja EU i regiona), što dovoljno govori o ozbiljnosti i pouzdanosti navedene organizacije. Pristupanjem ovoj Inicijativi, Crnoj Gori će biti omogućeno da pod jednakim uslovima i u istom vremenskom intervalu sa drugim zemljama učestvuje u raspodjeli obezbijeđenih doza vakcina”, naveo je Hrapović.

On je pojasnio da, ukoliko država ne pristupi navedenoj Inicijativi, stavlja se u poziciju samostalnog pregovarača, i dovodi u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na veće (razvijenije) države i COVAX Inicijativu, imajući u vidu potrebnu količinu vakcina za Crnu Goru, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku.

Predviđena inicijalna cijena po dozi vakcine je 8,84 eura.

“Shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, Crna Gora je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva (s obzirom da su preporučene dvije doze po jednoj osobi)”, naglašavaju u Ministarstvu zdravlja.

Remdesivir za liječenje koronavirusa

Takođe, Vlada je, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana zaraženih koronavirusom, koji imaju težu kliničku sliku.

“Na sjednici Nacionalne Komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj 24. septembra, usvojen je Protokol liječenja COVID-a starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama, kao jedan od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir”, naveli su u Ministarstvu.

Cijena navedenog lijeka je 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

”Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400,00 eura (bez PDV-a)”, kazao je Hrapović

S obzirom na izraženu potrebu u nabavci lijeka remdesivir, Montefarm će hitno nabaviti i uvoziti lijeka u potrebnoj količini za oktobar.

“Nabavka ovog lijeka u narednim mjesecima će najvjerovatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od strane Evropske komisije”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].