Članovi porodice zaraženog koronom sukobili se sa osobljem u barskoj bolnici: Tražili da ga prebace u KCCG, pacijent preminuo

0

U incidentu koji se juče ujutru dogodio ispred Opšte bolnice u Baru, članovi porodice pacijenta oboljelog od Covida-19, koji je kasnije u toku dana preminuo (48 godina), pokušali su da uđu na odjeljenje kako bi se žalili na način njegovog liječenja.

Oni su ljekarima zamjerili da teško oboljelog pacijenta nijesu priključili na respirator i tražili da bude prebačen u Klinički centar Crne Gore (KCCG), piše list Dan.

Iz barske bolnice “Danu” su potvrdili da su članovi porodice jednog pacijenta juče ujutru pokušali da se fizički obračunaju sa osobljem koje radi na kovid odjeljenju. Reagovali su službenici policije i spriječili teži incident.

Kako su ispričali članovi porodice koja je učestvovala u incidentu, pacijent je bio nekoliko dana hospitalizovan na kovid odjeljenju i bio je u kritičnom stanju. Jedan od članova porodice je istakao da su jako nezadovoljni odnosom osoblja prema bolesniku, koji je trebao ranije da bude prebačen na respirator.

“Moj otac ima samo 48 godina i umire, a niko mu se ne okreće. Došli smo ovdje da razgovaramo i tražimo da mu pomognu, ali ne dozvoljavaju”, kazala je njegova ćerka.

Oni su prije smrti člana njihove porodice, iz straha da će se to desiti, insistirali da on dalje liječenje nastavi u Kliničkom centru, a kako nijesu dobili potvrdan odgovor, jedan od članova porodice je polomio staklo na ulaznim vratima bolnice. Brat pacijenta Z.K. nije htio za Dan da komentariše incident u bolnici.

O incidentu u Opštoj bolnici Bar obaviještena je policija, koja je sačinila zapisnik, ali nije bilo privođenja.

Direktor barske bolnice Dragoslav Tomanović saopštio je sinoć da se u toj zdravstvenoj ustanovi dogodila incidentna situcija zbog reakcije rodbine i prijatelja četrdesetosmogodišnjeg pacijenta iz Bara, koji je u međuvremenu preminuo.

“Još uvijek ne shvatamo ozbiljnost situacije kad je ova epidemijau pitanju. Mi, medicinski radnici, razumijemo koliko je teško prihvatiti činjenicu da borbu sa novim koronavirusom gube naši najbliži, oni koje najviše volimo. Ipak, teško razumijemo one koji u takvim situacijama napadaju osoblje bolnice i lome medicinsku opremu”, rekao je Tomanović.

Šef kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić kazao je na pres-konferenciji da je obaviješten o incidentu i da ljekari u bolnici u Baru preduzimaju sve da pomognu zaraženima.

Na pitanje Dana zbog čega je u barsku bolnicu upućena komisija i da li sve ustanove kontrolišu na taj način, on je odgovorio da je to redovna kontrola svih ustanova.

“Upoznat sam s tim slučajem, da je porodica jednog zaraženog napravila incident. Poslate su dvije komisije od najeminentnijih stručnjaka infektologa i internista. Naši pacijenti se liječe po svim protokolima i smjernicima SZO. Policija će obaviti svoj dio posla. Odgovorno tvrdim da su ljekari barske bolnice uradili sve što je trebalo uraditi i da su preduzeli sve da adekvatno zbrinu i liječe zaraženog”, rekao je Abdić.

U kovid ambulanti mlađi doktori, starije sklonili

Tomanović je kazao da o zaraženim na kovid odjeljenju brinu najiskusniji ljekari šef internog odjeljenja, šefica anestezije, šef infektivnog odjeljenja i epidemiolog.

“To su doktori koji svakog dana dođu u bolnicu u sedam ujutru i odlaze kući naveče oko sedam, ili kasnije. Kovid odjeljenje ima 110 kreveta i popunjenost nikad nije bila preko 72-73 postelje”, rekao je Tomanović.

Građani su se žalili da u kovid ambulanti gdje se pregledaju građani sa simptomima korone rade mladi ljekari, a Tomanoviću to nije sporno jer su starije doktore sklonili zbog godina i nekih bolesti koje imaju.

“Računamo da će ovi mlađi ljekari, iako se eventualno inficiraju, imati blagu kliničku sliku i neće biti životno ugroženi. U kovid ambulantu smo najčešće angažovali mlađe ljekare, koji poštuju medicinske protokole i konsultuju svoje iskusne kolege”, pojasnio je Tomanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].