Čarapić predložio brisanje člana zakona kojim se određuje datum održavanja popisa

0
Čarapić

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić predao je u skupštinsku proceduru amandman na Predlog zakona o popisu, kojim se predlaže brisanje članova tog akta kojim se određuje datum održavanja popisa stanovništva.

 

U obrazloženju amandmana se navodi da bi se time Vladi Cme Gore ostavila mogućnost da period sprovođenja i referentni momenat popisa utvrdi posebnom Uredbom.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o popisu predviđeno je zakonsko definisanje termina održavanja te statističke procedure u periodu od 30. novembra do 15. decembra, sa mogućnošću produženja za 15 dana usljed eventualnih „vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti“.

Time se, kako je Pobjeda već pisala, obesmišljava sporazum o uslovima za sprovođenje popisa koji je predložio premijer Milojko Spajić, a opozicija u načelu prihvatila.

Premijeru se time otvara mogućnost da, u slučaju da u narednih 13 dana ne budu ispunjeni uslovi iz sporazuma, kaže kako su mu „ruke vezane“ i kako se popis, bez obzira na zadovoljenje uslova, mora realizovati – u zakonom predviđenom terminu.

Opoziciji su, prema saznanjima Pobjede, neprihvatljive izmjene Zakona u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje termina popisa. Naši izvori iz opozicionih redova kažu da su premijeru Spajiću u četvrtak tražili povratnu informaciju u vezi saizuzećem spornog član predloženog zakona, ali da odgovor još nijesu dobili.

Potez poslanika PES-a Vladimira Čarapića nagovještava da je Spajić ipak prihvatio zahtjev opozicije, ali će se rasplet desiti tek na sjednici Skupštine Crne Gore u srijedu, 22. novembra, na Cetinju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].