CALIMS: Sumnje na nuspojave terapije za kovid pacijente

0

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) primila je pet sumnji na neželjeno dejstvo lijeka kod Covid-19 pozitivnih pacijenata, saopšteno je Dnevnim novinama iz CALIMS-a.

 

Riječ je o, kako pojašnjavaju, ljekovima koji se koriste za terapiju Covid-19 infekcije, ali i ljekovima primijenjenih za terapiju hroničnih oboljenja.

“CALIMS je za sada primila pet prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka kod COVID-19 pacijenata. U pitanju su neželjena dejstva ljekova primijenjenih za terapiju Covid-19 infekcije, ali i ljekova koji su primijenjeni za terapiju hroničnih oboljenja, kod Covid-19 pozitivnih pacijenata”, pojasnili su iz CALIMS-a, ali nijesu precizirali o kojim je ljekovima riječ.

Iz Agenicje napominju da u Crnoj Gori trenutno nije registrovan nijedan lijek za terapiju Covid-19 infekcije.

“U takvim uslovima, kada je neophodna primjena ljekova van indikacija za koje su odobreni, potrebno je posebno obratiti pažnju na bezbjednost njihove primjene. Iz tog razloga je Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) pozvala sve zdravstvene radnike da prijave svaku sumnju na neželjeno dejstvo lijeka kod Covid-19 pacijenata”, navode iz CALIMS-a.

Kada je riječ o prijavljenim neželjenim dejstvima, naglašavaju da su ona “karakteristična za bezbjednosni profil primijenjenih ljekova”.

“Procjena ovih prijava je u toku, kao i prikupljanje dodatnih informacija u vezi sa prijavljenim slučajevima”, kazali su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Na pitanje da li su ljekari upozoreni na prijavljena neželjena dejstva, iz CALIMS-a navode da se sve informacije i saopštenja vezana za terapiju Covid-19 objavljuju na njihovom sajtu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].