Burom nošen karnevalski bulikan u Kotoru

2

 

U Kotoru su se nošene burom na pjaci od sata zavijorile karnevalske zastave, a đenisi i bombardine kotorske Gradske muzike, zatim “Feštine” mažortke predvođene kapom karnevala Lukom Knezovićem i najmlađom od njih dvogodišnjom Miom, abrumom su prošli  ulicama grada.

Potom je program otvaranja ovogodišnjeg kotorskog zimskog karnevala počeo sa glavne gradske bine uz miris tradicionalnih karnevalskih njoka.

Ključeve grada Kotora je kapu karnevala Luki Knezoviću predao potpredsjednik opštine Kotor Nenad Vukadinović.

On je podsjetio na dugu tradiciju ovih prepoznatljivih fešti, po kojima je Kotor prepoznat u svijetu i poželio da sljedećih osam dana drevnim gradom vladaju maškare, taj veseli i bezazleni svijet koji svjedoči o vedrom duhu i mašti ovdašnjih ljudi.

Otvarajući zvanično zimske maškarane fešte, kapo Luka Knezović je takođe s ponosom istako tradiciju dugu 502 godine sa kojom se malo ko može pohvaliti.

On je pozvao sve karnevaliste i brojne karnevalske grupe da u nedjelju 23. februara izađu na veliki zimski karneval koji će proći glavnom saobraćajnicom od 15 sati.

Podizanjem karnevalske zastave kapo je ovogodišnje fešte proglasio otvorenim.

Miris njoka iz teća meštara i meštrica se širio pjacom od rive, a brojni Kotorani i gosti ovog subotnjeg podneva su degustirali njoke posute gratanim slanim sirom.

Ukupno devet učesnika se svojski potrudilo da pripreme njoke.

To su: Resursni centar za sluh i govor, Crveni krst Kotor, Dom starih “Grabovac” Risan, Hotel “Vardar”, Žene Risna, Kavačka ala maka, Jokina kužina iz Herceg Novog, karnevalske grupe Karampana i Kosmopolitanke.

Njokadu je pratio sa bine VIS “Tetra”, a program je vodio Brane Knezović, novinar Skala radija.

Žiru u sastavu Vlasta Mandić, Mašo Čekić i Željko Tagić podijelili su nagrade najboljima.

Jokina kužina iz susjednog Herceg Novog osvojila je prvu nagradu i pršut, karnevalska grupa Karampana dobila je drugu nagradu i 3 kg kobasica, a treća je bila grupa Kavačka ala maka koja je dobila 3 kg slanine.

Specijalnu nagradu i košet su osvojili štićenici Resursnog centra “Dr Peruta Ivanović “ iz Kotora, uvijek rado viđeni na ove tradicionalne kotorske fešte.

U nastavku fešti, danas je i Prčanj u znaku karnevalskih nota gdje se održava karneval i maskenbal za djecu.

Organizator kotorskih karnevalskih fešti je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizaror Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Kotor.

Medijski sponzor je Skala radio.

2 KOMENTARI

  1. a kako je prošle godine Jokicev zamjenik onaj Bernard prebio maskiranu ženu tokom karnevala hahhaha sjećate li se??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].