Budi human: Prikupljeno 1,1 milion eura, 25 mališana otišlo na liječenje

0

Zdrav čovjek ima 1001 želju. Bolestan samo jednu – da ozdravi.

 

Fondacija Budi human se u ime djece četiri godine bori za ostvarenje te jedne želje. Do sada su prikupili skoro 1,1 milion eura od kojih su na liječenje poslali 25 mališana. Trenutno se prikuplja novac za njih troje.

Fondacija pomaže u prikupljanju sredstava isključivo za osobe mlađe od 21 godinu, i to one slučajeve koji iz nekog razloga nijesu podržani od strane Fonda za zdravstvo.

“Od početka rada Fondacije prikupljeno je blizu milion i sto hiljada eura i od tog novca je 25 mališana otišlo na liječenje. U narednom periodu planiramo da prikupimo sredstva za što više djece”, kazao je CdM-u izvršni direktor Fondacije Goran Jovanović.

U tom periodu realizovan je niz projekata, akcija i događaja koji su doprinjeli širenju njihove misije i odgovorili na ključni zadatak Fondacije – pomoć djeci koja boluju od rijetkih bolesti.

Goran Jovanović, FOTO: Pr centar

“Do sada smo organizovali više velikih projekata poput Teletona, akcije Superheroji i ostalih događaja koji su imali sjajan odjek u društvu i potvrdili nam da radimo ispravnu i veliku stvar. U tom pravcu nastavljamo, naoružani iskustvom i spremni za nove pobjede naših malih/velikih junaka”, kazao je Jovanovič.

A odluku kome pomoći donosi tročlana ljekarska komisija kojoj Fondacija dostavlja zahtjev i dokumentaciju za djete kojem je potrebna pomoć.

“Naime, Fondacija funkcioniše na osnovu Pravilnika koji je dostupan na našem sajtu, na adresi www.budihuman.me. Prilikom apliciranja za pomoć, potrebno je pročitati Pravilnik, poslati zahtjev i dokumenta naznačena u Pravilniku. Do sada se nije desilo da je neki zahtjev za pomoć bio odbijen”, ističe Jovanović.

Fondacija nema prioritete. Profili se otvaraju za sve korisnike koji zadovolje uslove i saglasni su sa pravilnikom Fondacije. Nakon toga donatori mogu da biraju kojoj osobi žele da pomognu.

Fondacija Budi Human je uz pomoć tri mobilna operatera uspostavila jedinstveni donatorski broj 14543 preko kojeg društveno odgovorni građani mogu da uplate novac. Donacije na broj 14543 su oslobođenje plaćanja PDV-a, tako da se sva sredstva preusmjeravaju za liječenje.

Web stranica Fondacije Budi human je po načinu funkcionisanja i transparentnosti jedinstvena, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu, obzirom da omogućava svim posjetiocima da u stvarnom vremenu prate SMS donacije, uplate preko računa, kao i način na koji se troše sredstva.

Kako su naveli u Fondaciji, citirajući jednog od najvećih francuskih umova, Žan Pol Satra- za dobro se treba boriti kao vojnik, ali nijedan vojnik ne može sam dobiti rat. Upravo pomoć svih nas neophodna je kako bi ovi hrabri vojnici dobili svoj rat. Za sada ih je troje.

Kome možemo pomoći

Ako vjeruješ, onda i možeš! Tako Fondacija ukratko opisuje Adeu Dervišagu. Ova hrabra 15-godišnjakinja bori se sa cerebralnom paralizom, a ispred sebe je postavila još jedan cilj – da jednog dana postane psihološkinja.

Da bi Adea uspjela, pošaljite SMS sadržine 12 na 14543

“Njena je misija, misija svakog heroja. Da pomaže, pruža ljubav, podršku i razumjevanje. To je način da se oduži za svaku lijepu riječ, gest podrške i pomoći. Dok kao učenica sedmog razreda upija znanje iz školskih klupa, nas je naučila da dječije čisto srce prepozna dobotu i zna kako da uzvrati. Osmijehom, ljubavlju, toplinom. Adea je jedna od nas. I treba našu pomoć. Kako bi ostvarila sve što je zacrtala. U toku je prikupljanje novca koji će joj obezbijediti neophodne medicinske tretmane i budućnost kakvu sanja”, navode u Fondaciji.

Da bi Adea uspjela, pošaljite SMS sadržine 12 na 14543.

Takođe, pomoći možete i uplatom na žiro račun 520-14644-84 ili devizni račun 520042000000861081.

IBAN broj: ME25520042000000861081.

Drugi hrabri ratnik je Ivo Radulović, dvanaestogodišnjak koji se od druge godine života bori sa teškim oblikom autizma.

Kako bi Ivo ostvario sve svoje potencijale, bio zdravo i srećno dijete pošaljete SMS sadržine 25 na 14543

Iz Fondacije navode da postavljena dijagnoza nije uticala na njegovu ljubav prema životu, zato je kroz terapeutske tretmane i biomedicinske terapije ostvario napredak na svim poljima.

“A to je samo početak. Pred njim je borbra za samostalnost, razvoj i dan kada će moći bezbrižno da se druži sa svojim vršnjacima. Do tada, uz njega su porodica i prijatelji koji mu pružaju bezuslovnu ljubav i podršku”, ističu u Fondaciji.

Kako bi Ivo ostvario sve svoje potencijale, bio zdravo i srećno dijete pošaljite SMS sadržine 25 na 14543.

Takođe, Ivu pomoći možete i uplatom na žiro račun 520-38913-27 ili devizni račun 520042000001491096.

IBAN broj: ME25520042000001491096

Treći hrabri vojnik je petnaestogodišnja Anesa Pejčinović iz Ulcinja.

Anesa je rođena u oktobru 2003. godine. U četvrtom mjesecu, dobila je visoku temperatu koja je trajala šest dana. Liječena je u Podgorici i ubrzo nakon toga dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza.

Upišimo 17 i pošaljimo SMS na 14543

“Od tog dana do danas stanje je nepromijenjeno. Anesa ne hoda, ne priča i nema refleks žvakanja”, ističu u Fondaciji.

Od četvrtog mjeseca Anesa redovno ide na fizikalnu terapiju, ali uz spor napredak.

“Kako bi joj se stanje popravilo, neophodne su transplantacije matičnih ćelija i rehabilitacije na turskoj klinici Liv hospital”, navode u Fondaciji.

Upišimo 17 i pošaljimo SMS na 14543.

Ovoj hrabroj djevojčici možemo pomoći i uplatom na žiro račun 520-14715-65 ili devizni račun 520042000000875534. IBAN broj: ME25520042000000875534.

U svijetu superheroja je sve moguće, a ova djeca su upravo to.

 S.Đukanović

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].