Brodovi iz bogate arhivske građe nekadašnjeg tivatskog Arsenala u Perastu

0
Sa otvaranja

Sa otvaranja u Perastu

“Brodovi koji ponovo plove” zaplovili su sinoć slikom i riječju u Muzeju grada Perasta, na izložbi sastavljenoj od nacrta iz bogate arhivske građe nekadašnjeg tivatskog Arsenala.

Uglavnom su to brodovi koji su dobar dio svog vremena proveli u Arsenalu, gdje su ih dobre ruke njegovih meštara održavali, davali im novi život i punili jedra za nove plovidbe, kazao je otvarajući izložbu  istoričar Dražen Jovanović.

Postavka je dio izložbe tehničkih nacrta jahti i jedrilica iz arhiva Zbirke pomorskog nasljeđa tivatskog  Porto Montenegra.

“Ovim brodovima su plovile i krunisane glave, nasljednici imperija, nadvojvode, kao što je austrijski Stefan Habzbutrg, a zatim i princ Ferdinand, pa kraljevski dvor Jugoslavije i Josip Broz Tito. Bili su to u stvari brodovi za uživanje, a ono što je interesantno i predstavlja  vezu između onoga što je nekada bilo u Tivtu i danas, jeste marina za jahte Porto Montenegro. U tivatskom Arsenalu nijesu uvijek bili vezani samo vojni brodovi, već i jahte, jedrilice, sportski, pa i ribarski trgovački brodovi. Ovo je samo siže, esencija izložbe koja je bila u Tivtu prije godinu”, kazao je Jovanović.

Ovdje je prikazana i jedrilica Dubravka koja je generacijama obrazovala pomorce u Boki.

“Tu je i jedrilica Crnogorka ponos Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta“, podsjetio  je Jovanović i najavio razvijanje priče o pomenutim brodovima i saradnju sa Muzejom grada Perasta, kako bi se bogato nasljeđe sačuvalo od zaborava.

Autori ove izložbe u organizaciji OJU Muzeji Kotor su Dražen Jovanović i etnološkinja Ana Popović.

U ime domaćine prisutne su pozdravili direktor Muzeja grada Perasta Andro Radulović i etnološkinja Danijela Đukić.

nacrt broda
nacrt
interesantno i za mlade i starije
zanimljiva priča

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].