Blažić: Crna Gora nije država, zato u njoj ne stanuje vladavina prava

5

„Izvolite, gospodo političari, na Tušku pijacu, pa tamo trgujte interesima građana“, više puta im je javno poručio prof. dr Đorđije Blažić, dekan Fakulteta za državne i evropske studije, a sinoć ponovio u emisiji „Tamo i natrag sa Slavkom Mandićem“ na Aplus TV. Tuška pijaca je akademija za naše politikante. Dakle ne političare nego politikante, jasan je profesor, objašnjavajući da se tamo trguje, kao i u parlamentu, što oni ne mogu ili neće da shvate. I to svojim interesima. Ne trguju javnim interesom, vladavinom prava. To njih ne zanima. Oni imaju svoje raspodjele feuda pa poslije izbora dogovaraju što je njihovo i da će se o tome dogovoriti.
Blažić kaže da im je više puta postavljao pitanje o čemu će to oni da se dogovararaju? Ko ste vi? Je li to vaša babovina? Ako nije, a nije jer je to naše, a ne vaše, o čemu vi to pričate? To je građana Crne Gore, dakle imovina koja se vodi na državu i novac koji je u budžetu. Oni tu prvu lekciju demokratije nikad nijesu naučili, niti će je naučiti. Jer im ne odgovara.
Crna Gora nije država, ko vam je rekao da jeste. Ja tvrdim da Crna Gora uopšte nije država, eksplicitan je Blažić. Ona nema osnovne elemente države. Nije država stanovništvo i teritorija. To su samo dva elementa, a imate treći bez kojega nema države, a to je jurizdikcija. Vlast da, ali koja vlast? Ne ova koja je decenijama potpuno neligitimna. Crna Gora neme ni jedan državni organ legitiman, osim predsjednika države. Sve ostalo to nije. Parlament je neligitiman, takođe Vlada, sudstvo, tužilaštvo. Svaki organ koji proizilazi iz odluke neligitimnog parlamenta ne može biti legitiman. Ne može da ima ni legitimitet ni legalitet. Tako je u pravu, a u njihovim glavama je očigledno nešto drugo. Zavrtjeli su sebi u glavu ono što im odgovara i ne haju mnogo. Zato i pričaju o vladavini prava i svemu ostalome kao da smo mi stvarno država. Kao da stvarno imamo institucije i vladavinu prava. To vlast ne interesuje, ali su im važni benefiti i sve što iz vlasti proizilazi. Pa ko je blokirao institucije, objašnjava Blažić. Valjda je jasno da to čine poslanici u parlamentu, koji su zaduženi da formiraju institucije i za to primaju visoke plate.

Na pitanje kako je moguće da Evropa ne vidi dešavanja u Crnoj Gori i ne saopšti vlastima prioritete koje je obavezna da ispuni ako želi da uđe u porodicu evropskih naroda, Blažić je kratko odgovorio da se tome ne treba čuditi. Jer, Evropu interesuje Evropa. Nju pojedinačno ne interesuje bilo koja država nego je interesuje Evropa i privlačenje država u portfolio EU. Jeste li ikada čuli da je neko iz Evrope, iz njenih institucija komentirao pitanje statusa Crne Gore za koju kaže da nije država. To se ne može čuti, jer Evropu interesuje da se pridružimo.
Blažić objašnjava da je sarađivao sa mnogima  iz Savjeta Evrope i radio na brojnim projektima. To su, po njegovim riječima sjajni ljudi i eksperti. Ali, političari su sasvim druga priča. Oni nijesu zainteresovani za ono što se kod nas dešava. Jednostavno žele da nas usisaju i poklope potpuno.
Nama treba neko poput rumunske tužiteljice Koveši,  koja se obračunala sa mafiokratijom i koja je uspjela da obezbijedi sve uslove za ulazak Rumunije u EU.

Kad su u pitanju učestala hapšenja, profesor Blažić se prvo osvrnuo na veliki broj predmeta koji iz nekog razloga još nijesu pokrenuti s mrtve tačke. On se pita u čemu je problem jer, ako je u pitanju nedostatak sudija i tužilaca, onda se mora hitno reagovati. Kako ne bi došli u situaciju da mnogi predmeti koji su pokrenuti jednostavno zastare. Da li silom prilika ili namjerno, pitanje je, kazao je vjerujući da na sceni imate i jedno i drugo. Inače, kad hoćete da amnestirate nerad onda upotrijebite floskulu da ste zatrpani. Činjenica je da ljudima u tužilaštvu i sudstvu nije lako. Postupci znaju da traju dugo. Godinama i godinama, ali se jednom mora podvući crta. Da se snimi situacija i da se konačno vidi što je ovoj državi potrebno kako bi gradili magistralu a ne krpili asfalt jer su se pojavile rupe.

Kad su u pitanju hapšenja i prisvajanje zasluga za taj čin, Blažić se pita što imaju politikanti sa tim? Zna se čiji je to posao i ko to treba da radi. To može zato što sistem ne funkcioniše. Nema vladavine prava, a kad toga nema onda je sasvim jasno da nema ni države, kazao je između ostalog Blažić.
Pored mnogo toga što treba promijeniti, prvenstveno izborne zakona koji proizvode sve pomenute probleme, profesor je mišljenja da pod hitno treba ukinut Zakon o finansiranju političkih partija, pitajući se zašto bi poreski obveznici davali šest miliona eura godišnje za finansiranje političkih partija. Političke partije nijesu konstitutivni element parlamenta. Ako ćete da osnujete partiju, zna se procedura. Osnujte i finansirajte je iz svojih džepova a ne od naroda.

Komentarišući različito glasanje crnogorskih predstavnika u Savjetu Evrope oko Kosova, Blažić je kazao da je nezamislivo da jedna država može ovako da se ponaša. Ali, jasno je iz svega da Crna Gora nije država, kategoričan je Blažić.

S.M.

5 KOMENTARI

 1. Tako je kada babe troprste krste krijući, osamostalite se!
  Kuš primitivcima i kolafintašicama .

 2. Živa istina
  Evo 3 godine ni država ni kuća naša.
  Nas Crnogoraca i Crnogorki.
  I neka nije kad nas nema .
  Kad nas nema da ustanemo,dignemo se i povaljamo tu bagru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].